Θα αργήσει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.
Θα διεξαχθούν διάφορες εργαστηριακές μελέτες από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».Το Κέντρο συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, το οποίο και θα διεξάγει ειδική ανάλυση DNA.
Σε δηλώσεις του στο in.gr, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου», Γιάννης Μανιάτης, εξήγησε πως τόσο η ανθρωπολογική μελέτη όσο και οι εργαστηριακές αναλύσεις, που θα δώσουν τη συνολική εικόνα για την ταυτότητα του νεκρού, είναι χρονοβόρες διαδικασίες.
Άμεσα μπορούμε να ξέρουμε μόνο το φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού τη στιγμή του θανάτου, είπε ο κ. Μανιάτης.
Η αιτία θανάτου θα εξακριβωθεί μετά την πάροδο τουλάχιστον τριών μηνών έως και ενός χρόνου, εξήγησε. Επριπρόσθετα, με τις ισοτοπικές αναλύσεις θα εξακριβωθούν οι διατροφικές συνήθειες του νεκρού και έτσι θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο ζωής του. Ερωτηθείς για το αν γίνεται να διαπιστωθεί αν ο νεκρός είχε συγγενική σχέση με τον Φίλιππο Β’, μέσω της μεθόδου DNA, ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως εξήγησε, ακόμα να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων από τα ευρήματα της Βεργίνας. Μόλις όμως ολοκληρωθεί η βάση δεδομένων και δωθεί η απαραίτητη έγκριση, θα συγκριθεί το γενετικό υλικό του Μακεδόνα βασιλιά με τον νεκρό της Αμφίπολης.Η χρονολόγηση του σκελετού μπορεί να υπολογιστεί με απόκλιση 100-150 ετών, είπε ο κ. Μανιάτης. Μόνον αν χρονολογηθούν άλλα υλικά, π.χ. ένα κομμάτι ξύλου από το φέρετρο, θα μπορούμε να έχουμε πιο ακριβή χρονολόγηση.
Στο λόφο Καστά θα γίνει γεωφυσική διασκόπηση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας από επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα. Μόλις οι αρχαιολόγοι έχουν τα αποτελέσματα από την διασκόπηση θα ξεκινήσουν στοχευμένες δοκιμαστικές τομές στον χώρο.Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης θα ξεκινήσει η συντήρηση των ευρημάτων του τύμβου. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση υποστηλώματων και το κοσκίνισμα των χωμάτων. Επίσης, σχεδιάζεται να αποκατασταθεί ο ταφικός περίβολος—έχουν βρεθεί εκατοντάδες μαρμάρινα μέρη του.
Eπιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: in.gr
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00
https://news.rik.cy/article/2014/11/13/tha-argesei-na-apokaluphthei-e-tautoteta-tou-nekrou-tes-amphipoles-9956310/