Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ρωμαίων έφεραν στο φως ανασκαφές στους υπονόμους της Πομπηίας και του Ερκολάνου (Herculaneum).
Η έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ. διατήρησε εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα παρά τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για τις πόλεις και τους κατοίκους τους.
Χοιρινό κρέας με καρυκεύματα, αβγά κότας, όστρακα, ψάρια και ψωμί περιλάμβανε το διαιτολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων. Τα συμπεράσματα των περιβαλλοντικών αρχαιολόγων παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο στη Ρώμη.
Εξωτικά εδέσματα και για τους φτωχούς
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι «εξωτικές» γαστρονομικές επιλογές παρατηρούνται και στο διαιτολόγιο των κατωτέρων στρωμάτων της κοινωνίας.
Η πιο ανατρεπτική ανακάλυψη έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Στίβεν Έλις από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των ΗΠΑ ανακάλυψε σε ταβέρνα φτωχικής συνοικίας της Πομπηίας υπολείμματα από ένα μαγειρεμένο μπούτι καμηλοπάρδαλης, αχινό καρυκευμένο με μπαχαρικά, αβγά και σιτηρά.
Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και της Αμερικανικής Φιλολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, ανέτρεψε την πεποίθηση ότι οι πλούσιοι Ρωμαίοι γέμιζαν το τραπέζι τους με εξωτικά εδέσματα, ενώ οι φτωχοί τρέφονταν με χυλό.
Το μενού των Ρωμαίων
Οι κάτοικοι της Πομπηίας και του Ερκολάνου προτιμούσαν τα τοπικά προϊόντα: τελίνες (μαλάκια που συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της διατροφής των κατοίκων της νότιας Ιταλίας), χοιρινό (βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες στα σκουπίδια από την Πύλη της Σταβίας, μιας «λαϊκής» γειτονιάς της Πομπηίας) και αβγά κότας. Οι ανώτερες τάξεις δεν περιορίζονταν στα αβγά κότας, αφού βρέθηκαν και αβγά άλλων πουλερικών, όπως για παράδειγμα χήνας. Το χοιρινό κρέας σερβιρόταν με πολλά μπαχαρικά, κυρίως πιπέρι, το οποίο εισαγόταν μάλλον από την Ινδία, εκτιμούν οι ειδικοί.
Υπολείμματα από αλεσμένα σιτηρά βρέθηκαν σε υπόνομο του Ερκολάνου, ενώ λατρευτικά σκεύη μαζί με απανθρακωμένα ψωμάκια βρέθηκαν μέσα σε έναν φούρνο στην Πομπηία. Τα ψωμάκια αυτά, όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μαρκ Ρόμπινσον, είναι «μπουκίτσες για τους θεούς». Ο δρ. Ρόμπινσον είπε επίσης ότι αρκετά υπολείμματα τροφίμων «ανακυκλώνονταν», αναφέροντας το παράδειγμα της χρήσης οστράκου αχιβάδας ως δοχείου για καλλυντικά.
Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: tovima.gr
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 10:38
https://news.rik.cy/article/2014/12/9/exotiko-to-menou-ton-arkhaion-romaion-6265465/