Η ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου στον λόφο Κάστα της Αμφίπολης είναι πια γεγονός για τους αρχαιολόγους και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο γεγονός ότι στον τέταρτο θάλαμο υπάρχει πέτρινη σκάλα και μία ακόμα πύλη στο βάθος του τρίτου θαλάμου, που δεν αποκλείεται να φέρουν ακόμα πιο κοντά στην αποκάλυψη νέων στοιχείων γύρω από το μυστήριο του μνημείου.
Σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου με χειροκίνητο γεωτρύπανο, εντοπίστηκε νέο μαρμάρινο θύρωμα ανοίγματος 0,96 μ. (μικρότερο από τα προηγούμενα), στον βόρειο τοίχο του τρίτου χώρου.
Πλέον οι αρχαιολόγοι περιμένουν να προχωρήσει η ανασκαφή και αναμένουν τα αποτελέσματα, περιμένοντας ο τέταρτος θάλαμος να λύσει το μυστήριο.
Πάντως, αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ο λαμπρός μαρμάρινος περίβολος των 497 μέτρων, η είσοδος του τάφου με τις δύο ακέφαλες και άπτερες Σφίγγες, για τις οποίες ακόμη δεν έγινε γνωστό αν τα σπασμένα κομμάτια που βρέθηκαν είναι μόνο τα φτερά ή και τα κεφάλια. Στη συνέχεια βρέθηκαν οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες και τα δύο μοτίβα στα πατώματα, το ένα το βοτσαλωτό με τους ρόμβους, κάτω από την πρώτη είσοδο και στην συνέχεια το μωσαϊκό με τα κομμάτια του λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.
Ανευρέθηκαν επίσης κιονόκρανα με εντυπωσιακά χρώματα, επιστήλια το ίδιο αξιοσημείωτα και ορθομαρμάρωση σχεδόν σε όλους τους χώρους.
Επίσης στον χώρο που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες (στον δεύτερο ταφικό θάλαμο) υπάρχει μια μαρμάρινη δοκός διακοσμημένη με ρόδακες που συνδέει τα δύο ανοίγματα στους διαφραγματικούς τοίχους. Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι οι υπόλοιπες δοκοί που όλες μαζί συνέθεταν μια «ψευδοροφή» και απέκρυπταν από τα μάτια του επισκέπτη την θολωτή οροφή θα βρεθούν μέσα στην επιχωμάτωση.
Στον τρίτο ταφικό θάλαμο υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο και σε μια έκκεντρη μαρμάρινη πύλη, η οποία λόγω θέσης και λόγω του λιτού διακόσμου που την χαρακτηρίζει, είναι λίγο απίθανο να είναι η είσοδος στον ταφικό θάλαμο. Το πιθανότερο είναι να είναι ένας ακόμη ενδιάμεσος χώρος ή να οδηγεί στον προθάλαμο του νεκρικού θαλάμου.
Ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν ο τάφος να είναι έργο του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- ιστορικούς στα έργα του Δεινοκράτη αυτό που εντυπωσιάζει είναι η πολυπλοκότητα και ο πλούτος που τα χαρακτηρίζει. Ο ρόδιος αρχιτέκτονας ήταν ένα γνήσιο τέκνο της εποχής του, καθώς ο πλούτος τη Ανατολής που περιήλθε στα χέρια των Μακεδόνων προσέφερε ευκαιρίες για να υλοποιήσει τις περισσότερες από τις ιδέες του.
Η σκέψη πάντως ότι μπορεί το έργο να είναι του Δεινοκράτη οδηγεί τους αρχαιολόγους στο να μην είναι σίγουροι αν ο τάφος τελειώνει στο τέταρτο δωμάτιο ή ακολουθεί «διαφορετικό» μοτίβο ανάπτυξης του οικοδομήματος.
Σύνταξη: Στέλλα Ολυμπίου
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού/ ΑΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10
https://news.rik.cy/article/2014/9/24/uparkhei-kai-tetartos-thalamos-sten-amphipole/