Με υγρή κόλλα (εποξική) διορθώθηκε η χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών που φυλάσσεται στο Μουσείο του Καΐρου, σύμφωνα με τους συντηρητές του Μουσείου.
Από ό, τι προκύπτει από αλληλοσυγκρουόμενες μαρτυρίες των συντηρητών, το γενάκι του Τουταγχαμών είχε ξεκολλήσει πέρσι και η διεύθυνση του Μουσείου διέταξε να επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η χρυσή μάσκα με λάπις λάζουλι, που κατασκευάστηκε 3.300 χρόνια πριν, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου του Καΐρου και έμβλημα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Τρεις συντηρητές του Μουσείου, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, έδωσαν διαφορετικές εκδοχές για το πώς έσπασε το κειμήλιο, μιλώντας τηλεφωνικώς στο Associated Press. Κατά μία εκδοχή η μάσκα έσπασε κατά τη διάρκεια καθαρισμού της προθήκης, κατά μία άλλη, το γενάκι αφαιρέθηκε γιατί είχε χαλαρώσει και υπήρχε κίνδυνος να πέσει.
Και οι τρεις συντηρητές όμως αναφέρουν ότι δόθηκαν οδηγίες να διορθωθεί η μάσκα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε το ακατάλληλο υλικό της υγρής κόλλας.
Δεν μπορεί να διορθωθεί η ζημιά που προκάλεσε η εποξική κόλλα, αφού είναι πολύ ισχυρό υλικό συγκόλλησης, αλλά όχι το κατάλληλο για ένα αντικείμενο όπως η χρυσή μάσκα του φαραώ, εξήγησαν οι συντηρητές, τονίζοντας ότι η σωστή διαδικασία θα περιλάμβανε μεταφορά της μάσκας σε ειδικό εργαστήριο και θα ήταν πιο χρονοβόρα.
Ακόμα, όπως δήλωσαν οι συντηρητές, τώρα φαίνεται κενό ανάμεσα στο γενάκι και το πρόσωπο του Τουταγχαμών, καθώς και η κόλλα που έχει στεγνώσει εκεί.
Φώτο: Al-Araby Al-Jedeed
Η επιδιόρθωση της μάσκας έγινε με έναν από τους χειρότερους δυνατούς τρόπους, τόνισε άλλος συντηρητής που βρισκόταν εκεί όταν κολλήθηκε το γενάκι. Η εποξική κόλλα είχε κατά λάθος αλειφτεί και στο πρόσωπο του Τουταγχαμών. Δυστυχώς, μία από τις ιδιότητές της είναι να στεγνώνει γρήγορα και έτσι αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το υλικό από το κειμήλιο με σπάτουλα, γδέρνοντας το χρυσό.
Η διεύθυνση του Μουσείου απέφυγε τον Τύπο κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός.
Τα Μουσεία και οι ανασκαφικές έρευνες στοχεύουν να αναβιώσουν τον τουρισμό της Αιγύπτου, τη βάση της αιγυπτιακής οικονομίας που δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από το 2011 όταν ξεκίνησε η αντίσταση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η μάσκα του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Howard Carter και George Herbert στον ασύλητο τάφο του φαραώ. Έκτοτε, αποτελεί σύμβολο της αρχαίας Αιγύπτου και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Associated Press
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:40
https://news.rik.cy/article/2015/1/22/ksekollese-e-maska-tou-toutagkhamon-deite-pos-ten-kollesan-1355989/