Ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη τους, αναφέρει νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που εξέτασε σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στους διαβητικούς.
Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία), έκαναν επί δύο χρόνια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου). Όλοι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.
Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το τακτικό βραδινό κρασί, ιδίως το κόκκινο, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, βελτιώνει το μεταβολικό «προφίλ» ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του και μειώνοντας την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη του (πράγμα που μειωνει τον κίνδυνο για την καρδιά).
Πηγή: ΑΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59
https://news.rik.cy/article/2015/10/13/krasaki-anti-gia-nero-kanei-kalo-stous-diabetikous/