Η "Κύπριδα" θεά Αφροδίτη στο Βρετανικό Μουσείο

Εκδήλωση με θέμα την «Κύπριδα», τη θεά Αφροδίτη, φιλοξένησε το Βρετανικό Μουσείο, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό προσωπικοτήτων της ομογένειας, καθώς και του χώρου της αρχαιολογίας, της ιστοριογραφίας και της τέχνης.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές το Πολιτιστικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Τμήμα Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου.

Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μεγάλη Θεά της Κύπρου» του Σταύρου Παπαγεωργίου, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκε η διαμόρφωση του ρόλου και της λατρείας της Αφροδίτης από τη χαλκολιθική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρχικά στην Κύπρο και στη συνέχεια μέσω των Ελλήνων και των Ρωμαίων και στον υπόλοιπο όμορο αρχαίο κόσμο.

Ο Δρ Χατζηκυριάκου, που είχε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση της εκδήλωσης, δήλωσε ότι η Κύπρια θεά έχει διαχρονικά ισχυρό αντίκτυπο στην ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία του νησιού, αλλά παράλληλα και παγκόσμια πολιτισμική διάσταση.

Πρόσθεσε ότι ο χώρος παρουσίασης της εκδήλωσης έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Βρετανικό Μουσείο έχει «άρρηκτη σχέση» με τον πολιτισμό της Κύπρου, ως μουσείο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων, την περίφημη συλλογή Λεβέντη.

Η βραδιά στο Βρετανικό Μουσείο για την Αφροδίτη εντάσσεται σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου το Πολιτιστικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας, με στόχο την εξωστρεφή προώθηση της Κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν προηγηθεί η παρουσίαση της συλλογής των χαρτών της Κύπρου που φιλοξενούνται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και μια διάλεξη της Ρίτας Σεβέρη για τις απεικονίσεις της Κύπρου από περιηγητές ζωγράφους της περιόδου από τον 17ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Σταύρος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι είναι συγκινημένος επειδή η πρώτη προβολή αυτής της εξιστόρησης της πορείας της Αφροδίτης έγινε στο σημαντικό χώρο του Βρετανικού Μουσείου. Χαρακτήρισε ως την πολυτιμότερη εμπειρία κατά τη διάρκεια δημιουργίας του ντοκιμαντέρ το «δέος» που ένιωθε κάθε φορά που άγγιζε αρχαία αριστοτεχνήματα, το καθένα «κομμάτι της ψυχής της Κύπρου», όπως είχε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αφροδίτη είναι η ίδια η Κύπρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:56

Τελευταιες Ειδησεις

17 Νοεμβρίου
Νέο θανατηφόρο στη Λευκωσία. Θύμα 20χρονη από την Ελλάδα
12:44
Ποικίλα μηνύματα πρόεδρου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό
12:11
Ισραήλ: Φύλλα στράτευσης σε 7000 υπερορθόδοξους Εβραίους
12:08
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Τραγικό και άδικο να χάνονται νέα παιδιά στην άσφαλτο
11:38
Τμήμα Μετεωρολογίας -2ο Δελτίο Καιρού 17/11/2024
11:17
51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
09:44
Πραγματοποιείται σήμερα το Ιδεολογικό – Πολιτικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ
09:39
Κλειστός ο δρόμος Δερύνειας - Φρενάρους
09:30
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο. Τριπλό θανατηφόρο στον δρόμο Δερύνειας - Φρενάρους
09:15
Πάνω από 20,000 εκτοπισμένοι στην πρωτεύουσα της Αϊτής
08:05
Συνάντηση Τζο Μπάιντεν -Σι Τζινπίνγκ στη Λίμα του Περού
07:25
Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ
07:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.