Το επόμενο πενθήμερο αναμένεται να συμφωνηθούν οι δέκα πρώτες περιοχές στις οποίες θα αρχίσουν το 2016 εκσκαφές για την ανεύρεση αγνοουμένων.
Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στην ΔΕΑ κ. Νέστορας Νέστορος μιλώντας ύστερα από την σημερινή επίσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τη συνεννόηση μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας, από το Ιανουάριο θα αρχίσουν οι εκταφές σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, ο κ. Νέστορος είπε ότι «θα ξεκινήσουν, ήδη είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για το ποιες θα είναι οι δέκα πρώτες περιοχές για το 2016, τα πράγματα βαίνουν πάρα πολύ καλά και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι πιθανοί χώροι, πέραν των 30, σε στρατιωτικές ζώνες, μέσα από την έρευνα που διεξάγουμε».
Πρόσθεσε ότι «οι έρευνες ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται εντός Ιανουαρίου να υποβάλουμε νέα έγγραφα», σημειώνοντας ότι μετά τις γιορτές θα αρχίσουν οι εκσκαφές σε χώρο ταφής εκ των δέκα σημείων.
Ερωτηθείς είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης όποτε γίνεται συζήτηση για τους αγνοουμένους είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σήμερα, όταν έβλεπαν συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποίαν έχουμε πάρα πολύ περιορισμένο αριθμό οστών. Αντιλαμβάνονται και αυτοί την τραγικότητα και την πραγματικότητα της κατάστασης και ποιο είναι το ζητούμενο για τους συγγενείς. Όχι σίγουρα αυτό που έβλεπαν σήμερα, αλλά ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό είναι και η δική μας επιδίωξη για αυτό βλέπετε να υπάρχει επιμονή στο κομμάτι των πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής και όχι απόκρυψης αυτών των στοιχείων. Και ένα μήνυμα και προς τις δύο κοινότητες, είναι ο κόσμος να μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα για αυτούς τους πιθανούς χώρους ταφής που γνωρίζει».
Σε ερώτηση πόσες υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες, ο κ. Νέστορος είπε ότι είναι πιο λίγες από χίλιες.
Πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων οστών «που επίσης χρειάζεται επίλυση. Βρήκαμε καλύτερη ανταπόκριση στη διαχείριση των στρατιωτικών ζωνών, πρέπει να βρούμε καλύτερη ανταπόκριση στο θέμα της μετακίνησης οστών, δηλαδή πληροφορίες, και πρέπει να υπάρξει πρόσβαση σε αρχεία από διάφορους εμπλεκόμενους. Αυτά είναι τα σημαντικά κεφάλαια που απασχολούν την ΔΕΑ», είπε.
Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων είπε ότι συμβολίζει το κοινό τους ενδιαφέρον για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Νέστορος είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα το 2016».
Ερωτηθείς είπε ότι οι συγκεκριμένοι ηγέτες πραγματοποιούν για πρώτη φορά επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι.
Πηγή: ΓΤΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:30
https://news.rik.cy/article/2015/12/20/arkhes-ianouariou-ekskaphes-gia-aneurse-agnooumenon-sten-katekhomene-mia-melia-3774584/