Τα πρώτα σχέδια για ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εν μέσω αντιδράσεων, παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Τα σχέδια στηρίζονται σε εθελοντική βάση και συμφωνήθηκαν με τρεις Τράπεζες. Δηλαδή δεν θα είναι σε νομοθετική βάση και προβλέπουν εκπτώσεις από 10% έως 40% σε περίπτωση διαγραφής ή μετατροπής του δανείου σε ευρώ ή σε στερλίνες.
Τα σχέδια παρουσίασε ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας Γιάγκος Δημητρίου, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα ονόματα των Τραπεζών. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ενιαίο σχέδιο για να μην επηρεαστεί ο ανταγωνισμός.
Επισημαίνεται ότι τα σχέδια αφορούν όλων των ειδών δάνεια.
Η πρώτη τράπεζα προσφέρει:
1. Μετατροπή των ελβετικών φράγκων σε ευρώ ή στερλίνα.
2. Σε αυτή την περίπτωση διαγράφεται το 10% του κεφαλαίου, επιτόκιο ΓΙΟΥΡΙΠΟΡΤ 6 μηνών, και επέκταση του δανείου σε 30 χρόνια για φυσικά και 20 χρόνια για νομικά πρόσωπα.
3. Εάν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του δανείου τότε η τράπεζα θα πληρώνει τη 12η δόση.
4. Η μετατροπή του δανείου θα είναι δωρεάν, ενώ για τους πρώτους 12 μήνες οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους και δεν θα υπάρχουν έξοδα συναλλαγής.
5. Εάν συμφωνηθεί πλήρης εξόφληση θα υπάρξει 20% διαγραφή του δανείου, ενώ σε περίπτωση που ο πελάτης αφήσει το δάνειο του σε φράγκο, η αποπληρωμή θα επεκτείνεται μέχρι 30 χρόνια ή μέχρι το 71ο έτος του δανειολήπτη.
Η δεύτερη τράπεζα προσφέρει:
1. Μετατροπή του δανείου σε ευρώ ή εξόφληση δανείου.
2. Οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 20%-40%.
3. Επέκταση του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις εξόδων για τον πελάτη.
4. Το επιτόκιο θα είναι βάσει των προνοιών της αρχικής συμφωνίας του δανείου με περιθώριο 1,75%.
Η τρίτη τράπεζα προσφέρει:
1. μετατροπή του δανείου σε ευρώ ή σε στερλίνα με μείωση μέχρι 25% της οφειλής.
2. Το ποσοστό μείωσης θα εξαρτάται από την εξασφάλιση ή τη συμπεριφορά του δανειολήπτη.
3. Το δάνειο θα χωρίζεται σε δύο δάνεια. Το ένα θα εξυπηρετείται και το άλλο δεν θα εξυπηρετείται.
4. το δεύτερο δάνειο θα είναι άτοκο και θα γίνεται διαγραφή σε πέντε χρόνια του ποσού που δεν εξυπηρετείται. Δηλαδή θα διαγράφεται 20% τον χρόνο από δάνειο που δεν θα εξυπηρετείται.
Σημειώνετε ότι το 60% των δανειοληπτών ήταν άτομα που είχαν εισόδημα τις στερλίνες, δηλαδή ήταν κυρίως βρετανοί, οι οποίοι δεν υπέστησαν ζημιές, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική συναλλαγματική διαφοροποίηση με το ελβετικό φράγκο.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα και οι Τράπεζες προσεγγίζουν τις ρυθμίσεις, στη βάση «ψυχικού» για τους δανειολήπτες, δηλαδή φιλανθρωπίας. Δηλαδή να βοηθήσουμε λίγο τους ταλαίπωρους απατεώνες να βγουν από τη δυσκολία. Αν υπήρχε απατεωνιά είναι από αλλού, υπονοώντας της Τράπεζες και εκεί πρέπει να επιμείνουμε ώστε να δοθεί λύση.
Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55
https://news.rik.cy/article/2015/12/8/kentrike-trapeza-skhedia-gia-ruthmise-ton-daneion-se-elbetiko-phragko-7130975/