Ψηφιακή αποκατάσταση αγαλμάτων της Σαλαμίνας

Την ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων της Σαλαμίνας της Κύπρου, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών του Βρετανικού Μουσείου το 1890, επιχειρεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “GRAVITATE,” το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και με τη συμβολή του ανασκαφέα της Σαλαμίνας, καθηγητή Βάσου Καραγιώργη και των συνεργατών του.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου το ακρωνύμιο του προγράμματος, “GRAVITATE”, αφορά στα αρχικά των λέξεων “Geometric Reconstruction And noVel semantIc reunificaTion of culturAl heriTage objEcts”, δηλαδή τη «Γεωμετρική Ανακατασκευή και Καινοτόμο Σημασιολογία Επανένωσης Αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το “GRAVITATE” στοχεύει στη δημιουργία ενός συνόλου λογισμικών εργαλείων που θα επιτρέπει σε αρχαιολόγους και σε επιμελητές μουσείων να ανακατασκευάζουν κατεστραμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά αντικείμενα.
Αυτό, σημειώνεται, θα βοηθήσει στον εντοπισμό και στην επανένωση θραυσμάτων ενός αντικειμένου, θραύσματα τα οποία έχουν καταλήξει σε διάφορες συλλογές στον κόσμο. Επίσης, θα συμβάλει στην αναγνώριση συσχετισμών μεταξύ πολιτιστικών αντικειμένων, που εν τέλει θα οδηγήσουν σε νέα γνώση και κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών.
Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση ύψους €2,593,440 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 Reflective 7, επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων (τερακότων) της Σαλαμίνας της Κύπρου που χρονολογούνται στην Κύπρο-Αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ) με την ενσωμάτωση τεχνολογιών 3D με σημασιολογικές διαδικτυακές τεχνολογίες. Σήμερα, τα θραύσματα των αγαλμάτων βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία στην Κύπρο και στη Βρετανία (Κυπριακό Μουσείο, British Museum, Fitzwilliam Museum και Ashmolean Museum), μερικά σε μουσεία της Αυστραλίας και της Τουλούζης της Γαλλίας.
Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μια ευφυής ψηφιακή πλατφόρμα την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν συντηρητές, επιμελητές, ιστορικοί της τέχνης και αρχαιολόγοι με βασικό ενδιαφέρον την έρευνα σε κατεστραμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά αντικείμενα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:54

Τελευταιες Ειδησεις

17 Νοεμβρίου
Κλειστός ο δρόμος Δερύνειας - Φρενάρους
09:30
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο. Τριπλό θανατηφόρο στον δρόμο Δερύνειας - Φρενάρους
09:15
Πάνω από 20,000 εκτοπισμένοι στην πρωτεύουσα της Αϊτής
08:05
Συνάντηση Τζο Μπάιντεν -Σι Τζινπίνγκ στη Λίμα του Περού
07:25
Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ
07:00
Στην Κύπρο η κακοκαιρία "Αλέξανδρος". Κίτρινη Προειδοποίηση σε ισχύ μέχρι τις 20:00
05:11
Τμήμα Μετεωρολογίας -1ο Δελτίο Καιρού 17/11/2024
05:07
16 Νοεμβρίου
Υεμένη: Οι Χούθι έπληξαν ζωτικής σημασίας στόχο σε λιμάνι του Ισραήλ
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
22:00
Ουκρανία: Η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων θα έχει αντίκτυπο στην Ασία
21:17
Και στην Κύπρο έρχεται ο "Αλέξανδρος" -Θα πλήξει πρώτα Πάφο και μετά Λεμεσό...
21:05
Προσοχή συστήνει η Πολιτική Άμυνα λόγω της κακοκαιρίας "Αλέξανδρος"
21:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.