Δημοπρασία σημαντικών κεραμικών έργων του Πάμπλο Πικάσο πραγματοποιεί ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα.
Μεγάλο σύνολο από 100 και πλέον κεραμικά (πιάτα, κανάτια, μπολ και βάζα), προερχόμενα όλα από ιδιωτική συλλογή θα βγουν σε δημοπρασία με τιμές προεκτίμησης που κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 30.000 λιρών.
Αυτά τα μοναδικά κεραμικά καθιστούν δυνατό το όνειρο του καλλιτέχνη, που ήλπιζε ο καθένας να μπορεί να αποκτήσει ένα έργο του.
Τα παιχνιδιάρικα αυτά έργα, με την ιδιαίτερη φόρμα και τον διάκοσμο, που παριστάνουν ζώα και ανθρώπους, εκφράζουν μία αίσθηση ταύτισης του μεγάλου ζωγράφου με την κλασική παράδοση και τις μεσογειακές ρίζες του.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μαζί με τη νέα μούσα του, τη ζωγράφο Φρανσουάζ Ζιλό, διάδοχο της Ντόρα Μάαρ που είχε σταθεί στο πλευρό του όταν ζωγράφιζε τη «Γκουέρνικα», ο Πικάσο εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε το 1946 στη Νότια Γαλλία.
Το 1947 εξέπληξε τους πάντες όταν, 65αρης πια, μαθήτευσε στο φημισμένο εργαστήριο κεραμικής Madura στο Βαλωρίς, μια περιοχή με πλούσια παράδοση στην αγγειοπλαστική από τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Εκεί ο δημοφιλής Πικάσο διακατεχόταν από ένα αίσθημα απελευθέρωσης, πειραματιζόμενος με τη φόρμα και τη ζωγραφική επιφάνεια των ανθρωπόμορφων και ζωόμορφων κεραμικών του. Πιάτα, βάζα, μπολ κ.λπ. μεταμορφώνονταν από τα χέρια του, με βάση τη μακρόχρονη παραδοσιακή τέχνη, σε κουκουβάγιες, κατσίκες, άντρες, γυναίκες, ταύρους, ψάρια.
Τα κεραμικά στο Βαλωρίς εξυμνούν, επίσης, την προσωπική ευτυχία του Πικάσο, καθώς κατά τον πρώτο χρόνο στο κεραμοποιείο απέκτησε με την ερωμένη του Φρανσουάζ Ζιλό τον γιο του Κλοντ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον προστάτη άγιο των κεραμοποιών, και δύο χρόνια μετά την κόρη του Παλόμα. Εκεί, όμως, γνώρισε και την επόμενη, και τελευταία, μούσα του, την 25χρονη τότε Ζακλίν Ροκ, η οποία εργαζόταν στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Βαλωρίς, αφού είχε εγκαταλείψει στην Αφρική τον πρώην σύζυγό της, έναν Γάλλο, ανώτατο δημόσιο υπάλληλο των αποικιών. Ο γάμος τους έγινε το 1961 και παρέμειναν μαζί έως το τέλος της ζωής του Πικάσο, το 1973, σε ηλικία 92 ετών. Η Ζακλίν ήταν το κυριότερο μοντέλο και η πηγή έμπνευσης των όψιμων έργων του.
Μια μεγάλη έκθεση κεραμικών, με τίτλο «Κεραμικά του Πικάσο: Το δώρο της Ζακλίν στη Βαρκελώνη», στο Μουσείο Πικάσο στη Βαρκελώνη, η οποία συμπίπτει χρονικά με τη δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, θυμίζει αυτό το κεφάλαιο της ζωής και του έργου αυτού του ιερού τέρατος της τέχνης. Η δημοπρασία, εκτός από τα κεραμικά, περιλαμβάνει κι άλλα έργα του Πικάσο, καθώς επίσης έργα Μιρό, Γουόρχολ κ.ά.
Σύνταξη: Εύη Μουρούζη
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51
https://news.rik.cy/article/2015/3/16/se-demoprasia-keramika-tou-pamplo-pikaso-photo-1707867/