Ποιότητα ζωής ζητάει για τους ηλικιωμένους η Βουλή των Γερόντων

Τα αυτονόητα που δικαιούνται όλοι οι πολίτες, δηλαδή μια καλή ποιότητα ζωής και επαρκή παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους, ζήτησε την Τρίτη το πρωί η Βουλή των Γερόντων, η οποία συνήλθε στο πλαίσιο της 18ης Συνόδου της.

Σε δύο εκθέσεις, μια της Επιτροπής Υγείας και μία της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, η Βουλή των Γερόντων προχωρεί σε μια σειρά από εισηγήσεις περιλαμβανομένων της ανάγκης για άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ, της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, της επέκτασης και περαιτέρω στελέχωσης των υπηρεσιών για παροχή κατ` οίκον νοσηλείας και στην ύπαιθρο, αλλά και της εκπόνησης νέου εθνικού σχεδίου δράσης για τους ηλικιωμένους, της ενίσχυσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για στήριξη οικογενειών με προβλήματα επιβίωσης, της αναβάθμισης του θεσμού της κοινωνικής κάρτας, καθώς και της προώθησης εκδηλώσεων και προγραμμάτων που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερίας στους ηλικιωμένους.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Βουλής των Γερόντων ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι το θέμα που τίθεται προς συζήτηση «θα δώσει βήμα για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων, αλλά και συνεργασία προς το σκοπό απάμβλυνσης, αν δεν καταστεί δυνατή η επίλυση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αδάμου στην εισήγηση για την εκπόνηση ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης, που να εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα για προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση, μέσα από την αξιοποίηση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει μια τέτοια προετοιμασία, με αποτέλεσμα την απομόνωση και η τη μη αξιοποίηση συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας.

Υπογράμμισε ακόμη την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναλάβει νέες δράσεις, στο μέτρο που της επιτρέπουν οι υποχρεώσεις, οι δεσμεύσεις και οι αρμοδιότητές της, εντός του πλαισίου του Συντάγματος, για να συνδράμει και να προωθήσει τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απαμβλυνθούν τα προβλήματα των ηλικιωμένων μας». Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Βουλή και οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της θα είναι «πάντα ανοιχτές για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Ηλίας Δημητρίου αναφέρθηκε στο κοινωνικό κράτος και στο γεγονός ότι αυτό δεν σημαίνει μόνο τα νομοθετήματα που θεσπίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων ή κάποια κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό. «Κοινωνικό κράτος είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα, που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο». Είναι πρόσθεσε η διάσπαση του κλοιού μέσα στον οποίο βρισκόμαστε. Κοινωνικό κράτος είναι η κοινωνία των πολιτών και είναι η σωστή στάση την οποία πρέπει να τηρεί απέναντι στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν κάθε δικαίωμα οι ηλικιωμένοι μας να διεκδικούν την ποιότητά της ζωής τους γιατί αυτοί οι ίδιοι αποτελούν την ποιότητα της κοινωνίας σε μια εποχή που λατρεύει πεισματικά την ποσότητα. Αντιπροσωπεύουν πραγματικά την ποιότητα γιατί αυτή δεν έχει να κάνει με μόρφωση, ούτε με τα αξιώματα, ούτε με την οικονομική επιφάνεια αλλά με την προσφορά στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία. Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, είπε ο κ. Δημητρίου, «απευθύνει έκκληση προς το κράτος, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τους διάφορους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία των πολιτών να τείνει εύηκον ους στα λιτά αυτά αιτήματα των ηλικιωμένων μας».

Στο δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ενημέρωσε τη Βουλή των Γερόντων ότι το Υπουργείο «σχεδιάζει πάνω σε τακτική βάση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, προγράμματα και πολιτικές με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και της διαβίωσης τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που να ενισχύει τις δυνατότητες τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους». Ειδική αναφορά έκανε στην θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που στοχεύει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ατόμων 3ης ηλικίας, ώστε να μην υπάρχουν συμπολίτες μας που να μην έχουν πρόσβαση στα αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες για τη διαβίωσή τους.. Γι αυτό εφαρμόστηκε επιπρόσθετα και το σχέδιο επιδότησης υπηρεσιών φροντίδας. Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι στα πλαίσια του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας «δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση σε ΜΚΟ και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, είτε για κατ` οίκον φροντίδα». Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «το 2015 67 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούν 2.000 ηλικιωμένους έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €1.262.000 ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ποσού που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκύπρια».
Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ακόμη ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας συγκεκριμένης στρατηγικής για ηλικιωμένους που βασίζεται στους στόχους της ενθάρρυνσης για εθελούσια παράταση του εργασιακού βίου ώστε να παραμένει ενεργός στο κοινωνικό γίγνεσθαι, της προώθησης και διαφύλαξης της συμμετοχής, της μη διάκρισης και κοινωνικής ένταξης των ηλικιωμένων, της προώθησης και διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ανεξαρτησίας στην τρίτη ηλικία, καθώς και της διατήρησης και ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Διαβεβαίωσε ότι «η μέριμνα της Πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων και η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους σε μια φιλική προς την τρίτη ηλικία κοινωνία θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής».

Στο δικό της χαιρετισμό η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, είπε ότι «το ΓεΣΥ θα επιλύσει προβλήματα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες και θα βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και της καθολικότητας». Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται για απάμβλυνση των λιστών αναμονής λέγοντας ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί παγκύπρια και από τις 13 Μαΐου ως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν αποσταλεί στον ιδιωτικό τομέα 6.308 ασθενείς. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα σημαντικό, όπως είπε, πρόγραμμα μέσω του οποίου «βοηθούμε πάρα πολλούς ασθενείς ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη με την ρομποτική επέμβαση». Το πρόγραμμα προσφέρεται και στους χρόνιους ασθενείς ενώ ιδιαίτερα για τον καρκίνο το προστάτη έχουμε κάνει άρση του ηλικιακού ορίου, είπε. Σε σχέση με την τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι από το 2014 μέχρι σήμερα οι τιμές για 2.280 περίπου προϊόντα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 23% ή κατά μέσο όρο 11% στο σύνολο των 5.500 περίπου φαρμακευτικών προϊόντων.
Επίσης, σημείωσε, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας μέσω του οποίου δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή και προωθείται η εγκατάσταση σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Η παροχή σύμφωνα με την ίδια υπηρεσιών κατ` οίκον νοσηλείας έχει επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες και λειτουργεί σε πενθήμερη βάση με 33 κοινοτικούς νοσηλευτές παγκύπρια. Παράλληλα, ανέφερε, προωθείται σε σημαντικό βαθμό η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο της βελτίωση της ποιότητας αλλά και της αποδοτικότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικών στα θέματα που τους αφορούν. Απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Γερόντων ανέφερε ότι έχει η κοινωνία ευθύνη να σας παρέχει στήριξη. Έχετε μια γνώση η οποία είναι θησαυρός για την κοινωνία και για την πολιτεία και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, είπε. Αυτή, πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκη, μπορεί να γίνει και με την ενεργό συμμετοχή σας στα κοινά, προς αυτό ανέφερε ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος προχωρημένης ηλικίας έχει συμμετοχή στα κοινά έχει βελτίωση και πνευματική και σωματική σχεδόν 40% από κάποιον που απέχει. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι οι διαφορετικές γενεές να συνδεθούν μεταξύ τους για να αντιμετωπιστεί το χάσμα των γενεών.

Στα κοινά που έχουν μεταξύ τους νέοι αλλά και ηλικιωμένοι αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής Έλενα Γεωργίου. Το χάσμα των γενεών είναι φαινόμενο και έχει να κάνει με την αδυναμία επικοινωνίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις.

Αναφερόμενη ωστόσο στο αίτημα των ηλικιωμένων για καλύτερη ποιότητα ζωής, είπε ότι αυτό είναι εξίσου σημαντικό και για τους νέους. Αυτό είναι ένα κοινό σημείο πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε αυτά που μας ενώνουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:27

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
07:00
Γεραπετρίτης: Σε σύμπνοια Αθήνα και Λευκωσία να πετύχουν τον εθνικό στόχο επανένωσης της Μεγαλονήσου
06:34
Πυρά Τατάρ κατά Προέδρου Χριστοδουλίδη για το θέμα των σημείων διέλευσης
06:22
ΠΤΔ: Προς την ορθή κατεύθυνση τα αποτελέσματα της δεύτερης πολυμερούς διάσκεψης
05:54
Γκουτέρες: Προανήγγειλε νέα Διευρυμένη εντός του έτους - «Εποικοδομητική» η συνάντηση της Νέας Υόρκης
05:39
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 18/7/2025
05:09
17 Ιουλίου
Σε εξέλιξη το δεύτερο και τελικό μέρος της άτυπης πενταμερούς επί του Κυπριακού
22:22
Αμερικανοί νομοθέτες λένε "όχι" στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35
22:14
Ερχιουρμάν: Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην ατζέντα είναι ασύμβατα με το επίπεδό της
21:40
Δύο ακόμη πλωτά γεωτρύπανα αγοράζει η Τουρκία
21:33
ΟHE: Η διαδικασία στη Νέα Υόρκη είναι ένας διάλογος
20:50
[ΒΙΝΤΕΟ] Άτυπη πενταμερής - Κοντά σε συμφωνία για αποναρκοθέτηση
20:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.