Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο των 28 την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων, η Κομισιόν αναφέρει ότι η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ουσιαστικό μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται από την ΕΕ και την Τουρκία να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος που προσδιορίζονται κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015 και στη δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016.Ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τους δύο εταίρους, αναφέρει η Κομισιόν. Επιπλέον εξηγεί ότι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ στον τομέα των γεωργικών ειδών της διατροφής και στους τομείς των υπηρεσιών και των δημοσίων συμβάσεων. Ο σεβασμός της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της συμφωνίας.Η Τουρκία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και η αξία του διμερούς εμπορίου αγαθών αυξήθηκε περισσότερο από τέσσερις φορές από το 1996 και αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 140 δις ευρώ ετησίως. Η ΕΕ έχει θετικό ισοζύγιο των 17 δισ. ευρώ. Για την Τουρκία η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, αντιπροσωπεύοντας το 41% του παγκόσμιου εμπορίου της Τουρκίας. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται σήμερα από την ΕΕ.Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του αρμοδίου Επιτρόπου Μοσκοβισί, στις βασικές προτεραιότητες για το μέλλον περιλαμβάνονται τα εξής:
- προώθηση μιας κοινής συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή των τελωνειακών κανόνων της ΕΕ
- παροχή βοήθειας στις τελωνειακές αρχές, ώστε να αποδίδουν αποτελεσματικότερα οι 120.000 τελωνειακοί υπάλληλοι
- αναβάθμιση και εναρμόνιση των νέων ευρωπαϊκών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ και προορίζονται για τις τελωνειακές διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία
- προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας των εθνικών αρχών και της μεταξύ τους ανταλλαγής πληροφοριώνΣύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, «οι κοινές απειλές απαιτούν κοινή δράση από την Ευρώπη". Ο ρόλος των εθνικών τελωνειακών αρχών σε ολόκληρη την ΕΕ είναι, είπε, "σημαντικός για την προστασία των συμφερόντων μας". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, επιθυμεί να εξοπλίσει τα εθνικά τελωνεία και τους 120.000 αφοσιωμένους υπαλλήλους τους με τα κατάλληλα εργαλεία για να φέρουν σε πέρας αυτή την κρίσιμη αποστολή σε τομείς όπως η διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και η ασφάλεια των συνόρων, η πολιτική προστασία και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων και προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Τέλος, σημείωσε ότι "του χρόνου θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της τελωνειακής ένωσης. Ας βελτιώσουμε περισσότερο αυτό το σπουδαίο επίτευγμα για τα επόμενα χρόνια».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:26
https://news.rik.cy/article/2016/12/21/e-komision-epidiokei-sunomilies-gia-ten-teloneiake-enose-me-ten-tourkia-9401126/