Απεβίωσε σήμερα, πλήρης ημερών ο ιστορικός Δρ. Θεόδωρος Παπαδόπουλλος. Το συγγραφικό του έργο είναι ογκωδέστατο και έτυχε διεθνής καταξίωσης.
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλλος γεννήθηκε στη Βάσα Κοιλανίου το 1921 και ήταν γιος του επιφανούς δάσκαλου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1937 και μετανάστευσε στην Κεντρική Αφρική. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο σπούδασε στο Λονδίνο και ύστερα από τις μεταπτυχιακές του σπουδές εργάστηκε στο Ινστιτούτο Εθνολογίας του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών «έχει εξετάσει σε σειρά βιβλίων και άρθρων τα πολιτικά και πολιτιστικά δεδομένα που συνδέονται με την αδιάσπαστη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Μεγαλόνησο από τους προϊστορικούς χρόνους έως τις ημέρες μας και παράλληλα εμβάθυνε σε μείζονα προβλήματα που συνάπτονται με τις κοινωνικές και γενικότερα τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Βαθύς γνώστης των σύγχρονων επιστημολογικών μεθόδων και χαλκέντερος ερευνητής των επιμέρους θεμάτων, κατόρθωσε να αναδείξει τις διαχρονικές σταθερές και να φωτίσει σκοτεινές πτυχές της μακράς ιστορικής διαδρομής του κυπριακού Ελληνισμού».
Ο Θ. Παπαδόπουλλος υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της «Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών» για σειρά ετών και διευθυντής του Γραφείου Κυπριακής Ιστορίας του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, που έχει εκδώσει πέντε τόμους της «Ιστορίας της Κύπρου».
Ηταν ένας από τους ελάχιστους Έλληνες Αφρικανολόγους (είναι γνώστης της σουαχίλι) και έχει τιμηθεί από πολλά Πανεπιστήμια, Ακαδημίες και Ερευνητικά Κέντρα.
Η εργογραφία του μόνο για θέματα κυπριακής ιστορίας (από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή) ξεπερνά τους 120 τίτλους. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ορισμένα από τα σημαντικότερα βιβλία της νεότερης κυπριακής ιστοριογραφίας.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Θ. Παπαδόπουλλος στην έκδοση Πηγών, διαπιστώνοντας την ανάγκη, ειδικά για την περίοδο της Αγγλοκρατίας, ότι ο μελετητής πρέπει, εκτός από την συμβατική αρχειακή τεκμηρίωση «την εκπηγάζουσαν εκ του κυβερνητικού βρετανικού κατεστημένου», κατά την έκφρασή του, να έχει επιτέλους στη διάθεσή του και τις μέχρι σήμερα απρόσιτες και διάσπαρτες πηγές του ιστοριογραφούμενου λαού.
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλλος είναι ο πατέρας της νεότερης Κυπριολογίας, όπως την αποκάλεσε.
Η Κυπριακή Πολιτεία τού απένειμε το ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ και η Ακαδημία Αθηνών το βραβείο « δια την όλην αυτού επιστημονική δράσιν και δια το από τής θέσεως τού Διευθυντού τού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου επιτελούμενον εθνικόν έργον».
Επίσης τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης το 1977, Κύπρου το 1999 και Αθηνών το 2003 τον ανακήρυξαν ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥΣ.
Το 2009 η Ακαδημία Αθηνών αξιολογήσασα την όλη επιστημονική και εθνική του προσφορά τον καλεί εκ δευτέρου και τον ανακηρύσσει « ΞΕΝΟΝ ΕΤΑΙΡΟΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ».
Στη Γαλλία ανακηρύχθηκε «ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ» και στην Ισπανία «ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΛΩΝΗΣ».
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον τίμησε με το ανώτατο παράσημο ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ, για τη συμβολή του στην ίδρυση τής πρώτης Ορθόδοξης Επισκοπής και τής πρώτης Εκκλησίας στο τότε Βελγικό Κόγκο.
Η Εκκλησία της Κύπρου το 2012 τίμησε τον Δρ. Θεόδωρο Παπαδόπουλλο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, το Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Βαρνάβα για τη συνολική προσφορά του, τόσο προς την ιστορική επιστήμη όσο και προς την Εκκλησία της Κύπρου γενικότερα με το επιστημονικό συγγραφικό και ερευνητικό του έργο.
Η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, στις 15.30 από τον ναό του Αγίου Νικολάου Έγκωμης.
Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,papapolyviou.com
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:17
https://news.rik.cy/article/2016/2/22/apebiose-o-istorikos-theodoros-papadopoullos-1792710/