Ποίημα του Β. Μαυρονικόλα θα μελοποιήσει Ύμνο για την Πάφο ο Μ. Πλέσσας

Σε υλοποίηση της πρότασης που δέχτηκε από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για την μελοποίηση ενός Ύμνου για την πόλη, σε στίχους ποιητών από τη Πάφο, ο καταξιωμένος μουσουργός Μίμης Πλέσσας απέστειλε στον Δήμαρχο επιστολή σχετικά με την τελική επιλογή του ποιήματος.

Ο κ. Πλέσσας στην επιστολή εκφράζει τον θαυμασμό του στον Δήμαρχο Πάφου αλλά στους συμπολίτες ποιητές για το έργο τους.

Ο συνθέτης που παρέλαβε τα ποιήματα από τον Μαυρίκιο Μαυρικίου σημείωσε πως δυσκολεύτηκε να αποφασίσει ποιο μεταξύ των 4 επικρατέστερων θα μελοποιούσε.

Τελικά, διάλεξε- όπως είπε- το ποίημα του Βαγγέλη Μαυρονικόλα με προσωρινό τίτλο «Καλωσόρισμα στην Πάφο- το 1183 π.Χ.» και με το τέλος της επωδού το ονόμασε «Χρυσοφιλούσα Πάφος».

Ο καταξιωμένος συνθέτης Μίμης Πλέσσας στην επιστολή του αναφέρει πως μελοποίησε το ποίημα και θα δοκιμάσει να το ενορχηστρώσει.

Απηύθυνε ωστόσο στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος έκκληση προκειμένου να ενημερωθεί αν πρέπει να είναι για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία ή για μπάντα και αντρική χορωδία.

Κάλεσε τον κ . Φαίδωνος να αναγγείλει στον ποιητή Βαγγέλη Μαυρονικόλα την απόφαση μου της μελοποίησης του ποιήματος του, συγχαίροντας τον.

Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση των πνευματικών ανθρώπων της Πάφου στην ιδέα αυτή ήταν εντυπωσιακή, αφού ο Δήμος έλαβε και προώθησε στον μεγάλο συνθέτη αρκετές δεκάδες ποιήματα γνωστών και καταξιωμένων συμπολιτών μας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Βαγγέλης Μαυρονικόλας, είπε πως το ποίημα του είναι εμπνευσμένο από την υποδοχή των Αχαιών στις ακτές της Πάφου , μετά την θαλασσοθύελλα, κατά την επιστροφή τους από τον Πόλεμο της Τροίας.

Παρότι, μετά το γεγονός αυτό και την βασιλεία του Αγαπήνορα, πέρασαν πολλοί κατακτητές είπε ο κ. Μαυρονικόλας, εν τούτοις ο πολιτισμός που διατηρείται και χαρακτηρίζει την Πάφο του σήμερα είναι ο Ελληνικός, όπως τον μετέφεραν οι Αχαιοί.

Ο Βαγγέλης Μαυρονικόλας γεννήθηκε στα Κονιά της Πάφου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π.1981 – 1986.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό πολλές ποιητικές συλλογές όπως την ποιητική συλλογή Αυτογνωσία – 1988, την ποιητική συλλογή « Εναγώνιος Προσμονή»-1990 , την ποιητική συλλογή « Παρενθέσεις» 1991 , Αρχιτεκτονική « Αναδρομή 1986- 2006» και Βιογραφία « Χρίστος Σπύρου » 2009

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:40

Τελευταιες Ειδησεις

16 Νοεμβρίου
Υεμένη: Οι Χούθι έπληξαν ζωτικής σημασίας στόχο σε λιμάνι του Ισραήλ
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
22:00
Ουκρανία: Η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων θα έχει αντίκτυπο στην Ασία
21:17
Και στην Κύπρο έρχεται ο "Αλέξανδρος" -Θα πλήξει πρώτα Πάφο και μετά Λεμεσό...
21:05
Προσοχή συστήνει η Πολιτική Άμυνα λόγω της κακοκαιρίας "Αλέξανδρος"
21:00
Ο Πούτιν εκβιάζει Αυστρία και Ευρώπη με το φυσικό αέριο, λέει η φον ντερ Λάιεν
20:20
Ο Μητσοτάκης έθεσε εκτός ΝΔ τον Σαμαρά -Πως απαντά ο πρώην Πρωθυπουργός
17:42
Αίσιο τέλος είχε ομηρία σε εστιατόριο στο Παρίσι -Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης
17:42
«Άκυρους» χαρακτηρίζει η Τουρκία χάρτες της Κομισιόν για Αιγαίο και Μεσόγειο
17:23
Συστάσεις προς το κοινό από την Πολιτική Άμυνα, λόγω κακοκαιρίας
17:19
Τραγωδία στην Ινδία: 10 βρέφη νεκρά από πυρκαγιά σε μαιευτήριο
17:19
Υπουργός Υγείας: Μεσολαβατική προσπάθεια για αποτροπή απεργίας γιατρών
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.