Σε υλοποίηση της πρότασης που δέχτηκε από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για την μελοποίηση ενός Ύμνου για την πόλη, σε στίχους ποιητών από τη Πάφο, ο καταξιωμένος μουσουργός Μίμης Πλέσσας απέστειλε στον Δήμαρχο επιστολή σχετικά με την τελική επιλογή του ποιήματος.
Ο κ. Πλέσσας στην επιστολή εκφράζει τον θαυμασμό του στον Δήμαρχο Πάφου αλλά στους συμπολίτες ποιητές για το έργο τους.
Ο συνθέτης που παρέλαβε τα ποιήματα από τον Μαυρίκιο Μαυρικίου σημείωσε πως δυσκολεύτηκε να αποφασίσει ποιο μεταξύ των 4 επικρατέστερων θα μελοποιούσε.
Τελικά, διάλεξε- όπως είπε- το ποίημα του Βαγγέλη Μαυρονικόλα με προσωρινό τίτλο «Καλωσόρισμα στην Πάφο- το 1183 π.Χ.» και με το τέλος της επωδού το ονόμασε «Χρυσοφιλούσα Πάφος».
Ο καταξιωμένος συνθέτης Μίμης Πλέσσας στην επιστολή του αναφέρει πως μελοποίησε το ποίημα και θα δοκιμάσει να το ενορχηστρώσει.
Απηύθυνε ωστόσο στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος έκκληση προκειμένου να ενημερωθεί αν πρέπει να είναι για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία ή για μπάντα και αντρική χορωδία.
Κάλεσε τον κ . Φαίδωνος να αναγγείλει στον ποιητή Βαγγέλη Μαυρονικόλα την απόφαση μου της μελοποίησης του ποιήματος του, συγχαίροντας τον.
Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση των πνευματικών ανθρώπων της Πάφου στην ιδέα αυτή ήταν εντυπωσιακή, αφού ο Δήμος έλαβε και προώθησε στον μεγάλο συνθέτη αρκετές δεκάδες ποιήματα γνωστών και καταξιωμένων συμπολιτών μας.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Βαγγέλης Μαυρονικόλας, είπε πως το ποίημα του είναι εμπνευσμένο από την υποδοχή των Αχαιών στις ακτές της Πάφου , μετά την θαλασσοθύελλα, κατά την επιστροφή τους από τον Πόλεμο της Τροίας.
Παρότι, μετά το γεγονός αυτό και την βασιλεία του Αγαπήνορα, πέρασαν πολλοί κατακτητές είπε ο κ. Μαυρονικόλας, εν τούτοις ο πολιτισμός που διατηρείται και χαρακτηρίζει την Πάφο του σήμερα είναι ο Ελληνικός, όπως τον μετέφεραν οι Αχαιοί.
Ο Βαγγέλης Μαυρονικόλας γεννήθηκε στα Κονιά της Πάφου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π.1981 – 1986.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό πολλές ποιητικές συλλογές όπως την ποιητική συλλογή Αυτογνωσία – 1988, την ποιητική συλλογή « Εναγώνιος Προσμονή»-1990 , την ποιητική συλλογή « Παρενθέσεις» 1991 , Αρχιτεκτονική « Αναδρομή 1986- 2006» και Βιογραφία « Χρίστος Σπύρου » 2009
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:40
https://news.rik.cy/article/2016/3/24/poiema-tou-b-mauronikola-tha-melopoiesei-umno-gia-ten-papho-o-m-plessas-8273587/