"Τον πόλεμο στο trafficing", κήρυξε σήμερα η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ευκαιρία της παρουσίασης της πρώτης έκθεσης της Κομισιόν για την εμπορία ανθρώπων στην ΕΕ.
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία ο αρμόδιος επίτροπος ήταν λάβρος ενάντια στα κυκλώματα, τα οποία η Κομισιόν έχει βάλει στόχο να εξαρθρώσει συντονίζοντας κατάλληλα τα κράτη μέλη: "Δεν ανεχόμαστε στην σημερινή Ευρώπη γυναίκες, άνδρες και παιδιά να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας και εκμετάλλευσης, και να αντιμετωπίζονται ως «εμπορεύματα». Δεν θα το ανεχθούμε. Η εμπορία ανθρώπων είναι ειδεχθές έγκλημα και μια πολύ σοβαρή και άκρως κερδοφόρα εγκληματική πράξη. Συνδέεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, τη διακίνηση ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, ακόμα και την τρομοκρατία", δήλωσε ο Δ.Αβραμόπουλος.
Με την παρούσα έκθεση η Κομισιόν καταγράφει την πρόοδο επί του θέματος, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και προσδιορίζοντας τις ανάγκες και τους τομείς για περαιτέρω ενέργειες και βελτιώσεις. Πρόκειται για μια άσκηση λογοδοσίας, συλλογικής ευθύνης και συλλογικής προσπάθειας, για την στήριξη των θυμάτων.
Αυτή η έκθεση αφορά τουλάχιστον 15.846 ανθρώπους που έχουν καταγραφεί ως θύματα εμπορίας στην ΕΕ κατά τα έτη 2013 και 2014.
"Αναφέρω τη λέξη"τουλάχιστον", είπε ο επίτροπος, "διότι δυστυχώς, και θέλω να είμαι ρεαλιστής, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει πολύ αυτά τα επίσημα στοιχεία. 65% των εγγεγραμμένων θυμάτων ήταν πολίτες της ΕΕ, κυρίως Βουλγαρικής, Ουγγρικής, Ολλανδικής, Πολωνικής και Ρουμανικής υπηκοότητας".
Η έκθεση προόδου διαπιστώνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στους κινδύνους της εμπορίας, όλο και περισσότερα αδίστακτα δίκτυα διακίνησης αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
"Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Τα διασυνοριακά εγκλήματα έχουν γίνει ακόμη πιο αλληλένδετα", σημείωσε ο Επίτροπος για να συμπληρώσει πως "είναι σαφές ότι αυτές είναι προκλήσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της".
Σύμφωνα με τον επίτροπος τα κράτη μέλη οφείλουν να ακολουθήσουν την ροή του παράνομου χρήματος και τους δράστες που επωφελούνται από αυτή την άκρως κερδοφόρα αλλά και χαμηλού ρίσκου εγκληματικότητα.
"Είναι η ζήτηση που ευνοεί όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεσμεύομαι προσωπικά στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το φιλόδοξο σχέδιό μας για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. Η ΕΕ σήμερα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της εμπορίας ανθρώπων"
Η έκθεση αυτή καθ' αυτή αναφέρει ότι την περίοδο 2013-2014 καταγράφηκαν ως θύματα εμπορίας στην ΕΕ 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια. Δεδομένης της πολυπλοκότητας των στοιχείων σχετικά με το φαινόμενο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί από τις εθνικές αρχές. Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων), ακολουθούμενη από την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά.
Μια από τις εντονότερα αυξανόμενες τάσεις αφορά το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Παρατηρήθηκε επίσης ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των θυμάτων με αναπηρίες και των θυμάτων καταγωγής Ρομά. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η εμπορία ανθρώπων συνδέεται και με άλλες μορφές εγκληματικότητας καθώς και με την εκμετάλλευση των πλέον ευάλωτων στο πλαίσιο της σημερινής μεταναστευτικής κρίσης. Επισημαίνει επίσης την αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για την εξαπάτηση των θυμάτων.
Για την αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν πλήρως και ορθά την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ερευνών και των διώξεων των δραστών, να θεσπιστούν κατάλληλοι μηχανισμοί για την έγκαιρη ταυτοποίηση και προστασία των θυμάτων και να ενισχυθούν τα μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.
Η Κομισιόν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια συντονισμένη και συνεκτική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Μέχρι το τέλος του 2016, θα δημοσιεύσει δύο εκθέσεις για τη συμμόρφωση και την ποινικοποίηση, καθώς και την μετά το 2016 στρατηγική για την εμπορία ανθρώπων. Η προστασία των παιδιών κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ η Επιτροπή – στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στους ασυνόδευτους ανηλίκους – που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι έναντι των λαθροδιακινητών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:46
https://news.rik.cy/article/2016/5/19/e-komision-keruxe-ton-polemo-kata-tes-emporias-anthropon-1435139/