Το μουσικό ταλέντο των παιδιών της Κύπρου ανάγκασε χθες βράδυ τους χιλιάδες θεατές που γέμισαν ασφυκτικά το Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία να σταθούν όρθιοι και να χειροκροτήσουν με την μεγαλύτερη τους δύναμη το μέλλον του πολιτισμού μας. Ήταν η 4η ετήσια μεγάλη συναυλία της Μουσικής Σχολής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου , η οποία λειτουργεί από το 1990.
Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής και ο άνθρωπος που ανέβασε το επίπεδο της στα ευρωπαϊκά επίπεδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια Γιώργος Κουντούρης πολύ σωστά προέβλεψε πως κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα περνούσε από μπροστά στα μάτια του κοινού ολόκληρο το μαθησιακό σύστημα της Μουσικής Σχολής.
Οι θεατές απόλαυσαν ακριβώς αυτά που είχε πει ο κ. Κουντούρης δηλαδή «υπότροφους των πρώτων τάξεων, την εμπλοκή τους σε διάφορες μουσικές δραστηριότητες και παρακολούθησε πώς ένας μουσικός αναπτύσσεται μέσα από αυτό πρόγραμμα».
Ο Γιώργος Κουντούρης αναφερόμενος στο δικό του έργο είπε πως λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική εξέλιξη της μουσικής παιδείας, τις σημερινές πραγματικότητες της παγκόσμιας μουσικής αρένας αλλά και τα δεδομένα της χώρας μας έστησε ένα εκπαιδευτικό οικοδόμημα το οποίο θα έδωσε στα ταλαντούχα Κυπριόπουλα τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που απολαμβάνουν τα παιδιά κάθε Ευρωπαϊκής χώρας.
Στα 12 αυτά χρόνια, σύμφωνα με το πλάνο, το κάθε παιδί εντάσσεται σε ένα ευρύ μαθησιακό κύκλο, ο οποίος περιλαμβάνει την ατομική διδασκαλία στο όργανο (τη σολιστική δηλαδή εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος), τη θεωρητική μόρφωση η οποία εξηγεί στο παιδί τους φυσικούς κανόνες της μουσικής και την ιστορική εξέλιξη της Τέχνης, την ένταξή του σε μικρά σύνολα μέσα στα οποία κοινωνικοποιείται δημιουργικά, τη συμμετοχή του σε σύνολα μουσικής δωματίου και εν τέλει την ένταξή του στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.
Επιπλέον, γίνεται ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας με masterclasses με παγκοσμίου φήμης παιδαγωγούς, ενώ δίδεται η ευκαιρία προς το τέλος της φοίτησης τα παιδιά να συμμετέχουν στην επαγγελματική Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, παίζοντας δίπλα στους καθηγητές τους.
Και τα αποτελέσματα που παρουσίασε και είδε και το κοινό είναι εκπληκτικά.
- Ο Επιφάνιος Επιφανίου, της σχολής βιόλας έγινε δεκτός στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου και θα ταξιδέψει σύντομα στο Aix-En Province και στη Μασσαλία για προετοιμασία, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Μεσογείου.
- Η Μαρία Μαλακούνα και ο Ανδρέας Ζήνωνος της τάξεως βιολιού της Σχολής, έγιναν δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων και θα ταξιδέψουν σύντομα για το Greffeneg της Αυστρίας.
- Η Μαρί Ντερτενιάν και η Έλενα Τσολάκη της τάξεως βιολιού μας αφήνουν φέτος για να συνεχίσουν το όνειρό τους σε Αυστριακά πανεπιστήμια.
- Η Χαρίκλεια Σιαμακκίδη έγινε δεκτή στο κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης.
- Οι κοντραμπασίστες μας Μάνος Στρατής και Σοφία Price, έγιναν δεκτοί σε όλες τις σχολές στις οποίες έδωσαν ακροάσεις: στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στο Κονσερβατόριο του Μάαστριχ, στο Berklee School of Music και στο Codarts Conservatory. Στο Μάνο μάλιστα προσφέρθηκε πλήρης υποτροφία.
- Ο πρώην υπότροφος της Σχολής βιόλας, Κωνσταντίνος Χρίστου, έγινε δεκτός στη Μουσική Ακαδημία του Έσσεν στη Γερμανία.
- Ο απόφοιτος της Σχολής κόρνου Λάμπης Παύλου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Φινλανδία για να διαγωνιστεί στο δεύτερο γύρο ακροάσεων για τη Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι.
Αυτές είναι οι φετινές επιτυχίες του προγράμματος.
Αναφερόμενος στου καθηγητές ο κ. Κουντούρης υπογράμμισε ότι το τεράστιο έργο το οποίο επιτελείται στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και στη Σχολή της είναι μία συνέργεια πολλών ανθρώπων. Η εργατικότητα των παιδιών ενισχύεται από τη γονική αγάπη και στήριξη, ενώ οι αφανείς ήρωες της όλης ιστορίας είναι βέβαια οι καθηγητές όπως είπε οι οποίοι μοχθούν καθημερινά και δουλεύουν μαζί με τα παιδιά και αυτοί είναι το μέσο που έχει η διεύθυνση για να πετύχει όσα ονειρεύεται για τα παιδιά.
Όσο αφορά τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τους νεαρούς μουσικούς της, τόνισε πως μόνο περηφάνεια μπορεί να νιώσει κανείς.
Τα παιδιά αυτά έχουν ερμηνεύσει ότι πιο δύσκολο διαθέτει η συμφωνική βιβλιοθήκη, έχουν παρουσιάσει ολόκληρη οπερατική παραγωγή, μπαλέτο, αλλά και συναυλίες ελαφράς μουσικής. Μας έχουν κάνει περήφανους στη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, το Ισραήλ, ενώ κλιμάκιο επίλεκτων της ορχήστρας θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο με τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας στο MusikVerein της Βιέννης.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, επεσήμανε ο καλλιτεχνικός της Διευθυντής «δεν είναι απλώς μια ορχήστρα για τους νεαρούς μουσικούς και τους εκπαιδευτικούς της. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που διαρκεί πολλά χρόνια, μια απέραντη δεξαμενή με εμπειρίες, αισθήματα, διδαχές, απογοητεύσεις, χαρές. Πέραν της ορθολογιστικής μουσικο-εκπαιδευτικής προσέγγισης, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και στη συμπεριφορά που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο που δέχτηκε το θείο χάδι της Τέχνης. Προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση, να βλέπουμε τα παιδιά όχι μόνο να αριστεύουν, αλλά να στηρίζονται μεταξύ τους και να μαθαίνουν το ένα από το άλλο, να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, να αναπτύσσουν τη δική τους κριτική σκέψη και να συμπεριφέρονται με καλοσύνη σε μια ιδανική μικροκοινωνία. Τα ίδια αυτά παιδιά, ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα αποτελέσουν τη μαγιά για έναν καλύτερο κόσμο».
Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:36
https://news.rik.cy/article/2016/5/31/ena-theatro-gemato-mousike-kai-talento-sunaulia-mousikes-skholes-sonk-1659395/