Τρία εκατομμύρια Βρετανοί υπέγραψαν αίτημα με την αξίωση για δεύτερο δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ενδεχόμενο χαρακτηρίζεται μάλλον απίθανο, καθώς -όπως σημειώνεται- η βρετανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μπει σε άλλες περιπέτειες, γι' αυτό και θα θεωρήσει την πρώτη απόφαση ως δεσμευτική.
Η λογική του αιτήματος δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Βουλής των Κοινοτήτων, είναι ότι η ψήφος υπερ της εξόδου έλαβε ποσοστό κάτω του 60%, επί προσέλευσης λιγότερης του 75% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων. Το αίτημα δεν είναι νομικά δεσμευτικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Σκωτία: Σε αναζήτηση τρόπων παραμονής
Η Σκωτία άρχισε να κινεί τις διαδικασίες για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από τη Βρετανία μετά την απόφαση για Brexit.
Η επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανέφερε ότι προετοιμάζεται σχετική νομοθεσία, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση χωριστού καθεστώτος της Σκωτίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Στέρτζιον ανέφερε ότι για να διασφαλιστεί η επιτυχία του δημοψηφίσματος μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κινούνται οι διαδικασίες προώθησης αναγκαίας νομοθεσίας.
Τζόναθαν Χιλ: Εκτός Κολλεγίου Επιτρόπων
Παραιτήθηκε ο κοινοτικός επίτροπος της Βρετανίας Τζόναθαν Χιλ, μετά την απόφαση για Brexit.
Ο κ. Χιλ, επίτροπος Οικονομικών Υπηρεσιών, ανέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό να συνεχίσει, ως να μη συνέβη τίποτε, γι' αυτό και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι παραιτείται. Μετά την παραίτησή του, το χαρτοφυλάκιό του αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Πιέσεις Βρυξελλών προς Λονδίνο
Έντονες πιέσεις ασκούν οι Βρυξέλλες στη Βρετανία για την ταχύτερη δυνατή διαδικασία αποχώρησης, θεωρώντας ότι το Λονδίνο προχωρεί με αργούς ρυθμούς.
Οι έξι ιδρυτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει κατεπειγόντος τη διαδικασία του άρθρου 50 για αποχώρηση από την Ένωση, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να περιμένουν τον νέο πρωθυπουργό μέχρι τον Οκτώβριο.
Έπειτα από μίνι σύνοδο στο Βερολίνο, των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν- Μαρκ Ερό είπε ότι θα ήταν απαράδεκτη ασέβεια για το Λονδίνο να παίζει με την Ευρώπη όπως η γάτα με το ποντίκι.
"Είναι προς το συμφέρον των Βρετανών αλλά και των Ευρωπαίων", τόνισε, "να αποτραπεί περίοδος αβεβαιότητας με οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να αναμένει τον διορισμό νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, μέχρι τον Οκτώβριο.
Παρίσι: Πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών της με ερώτημα τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο Εμανουέλ Μακρό ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα οι Βρυξέλλες να καταρτίσουν ένα νέο οδικό χάρτη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσα από σειρά συζητήσεων με τα κράτη-μέλη και ακολούθως να τον θέσουν στην κρίση των Ευρωπαίων πολιτών.
Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς
Πηγή: Reuters
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:07
https://news.rik.cy/article/2016/6/25/aitema-gia-deutero-demopsephisma-paraitese-khil-7460859/