Τη σύσταση Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Μορφωτικών Υποθέσεων Κύπρου και Ελλάδας αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίασή τους οι δύο Επιτροπές, στη Βουλή των Ελλήνων.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σκοπός της απόφασης είναι η από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων στο τομέα της Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς επίσης και η συμπαραγωγή πολιτικής παιδείας.
«Τα δυο κράτη διανύουν κοινή πορεία σε πολλά θέματα παιδείας και μορφωτικών υποθέσεων και η θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού διαλόγου κρίνεται απαραίτητη», αναφέρεται.
Συμφωνήθηκε επίσης, προστίθεται, «να δοθεί συνέχεια στη συνεργασία με επίσκεψη της Ελληνικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη κυπριακή Βουλή». Σκοπός, συμπληρώνεται, «είναι η έναρξη διαλόγου και κοινού προβληματισμού για τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής σε θέματα παιδεία στο εγγύς μέλλον».
Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς εστιάστηκε στις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώραν από κυπριακής πλευράς όπως τις παρουσίασε ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας».
«Κοινή διαπίστωση ωστόσο ήταν ότι Κύπρος και Ελλάδα στο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να διαφυλάξουν την ποιότητα και το επίπεδο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως κόρη οφθαλμού και παράλληλα να ενισχυθεί η συνεργασία στο τομέα της έρευνας και καινοτομίας, ενώ ιδιαίτερα παραγωγική ήταν επίσης η συζήτηση γύρω από το μοντέλο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού», αναφέρεται.
Οι αντιπροσωπείες των δυο Κοινοβουλίων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους Υπουργούς Κύπρου και Ελλάδος με την προσδοκία για άμεση υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Ταυτόχρονα, προστίθεται, «εξέφρασαν επίσης την ευαρέσκεια τους για την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα των ομογενών, ώστε να μπορούν να εγγράφονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, νοούμενου ότι έχουν εξασφαλίσει θέση μέσα από τη διαδικασία των προεισαγωγικών εξετάσεων».
«Ο κ. Χατζηγιάννης μαζί με τους βουλευτές μας, απεύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές ομάδες στην Ολομέλεια της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, να στηρίξουν την πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας για το εν λόγω θέμα», αναφέρεται.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, έθεσε επίσης το θέμα της αναγνώρισης των κυπριακών τίτλων τεχνικής εκπαίδευσης από τα Ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να τερματιστεί η διάκριση σε βάρος της τεχνικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα, η Ελληνική πλευρά αποδέχτηκε «οι Κύπριοι φοιτητές της ίδιας οικογένειας να έχουν τη δυνατότητα να μεταγράφονται στη βάση των ιδίων κριτηρίων που ισχύουν στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τα άτομα που υπηρετούν εναλλακτική στρατιωτική θητεία στη Κύπρο, υπήρξε «θετική ανταπόκριση στο αίτημα για παραχώρηση παράτασης εγγραφής στα Ελληνικά πανεπιστήμια όπως και επέκταση του προγράμματος υποτροφιών».
Αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητα της να στηρίξει τους Κύπριους φοιτητές όπως μπορεί για τυχόν ζητήματα που θα προκύψουν λόγω Brexit.
Πηγή : ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:37
https://news.rik.cy/article/2016/7/22/sustase-miktes-koinobouleutikes-epitropes-paideias-elladas-kuprou-1474429/