Σε επίτιμο δημότη Κέρκυρας, αναγορεύθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. "Στο πρόσωπό του, τιμάται ο πολύπαθος κυπριακός λαός", τονίζει στην απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας.
Η τελετή αναγόρευσης έγινε χθες το βράδυ, στα ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Στον Μακαριώτατο απονεμήθηκε και το Αργυρό Μετάλλιο Κερκυραϊκής Αξιοσύνης, από τον δήμαρχο του νησιού Κώστα Νικολούζο.
Στην προσφώνησή του, ο κ. Νικολούζος τόνισε πως αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κέρκυρα η ανακήρυξη του αρχιεπισκόπου Κύπρου σε επίτιμο δημότη της, "ενός ιεράρχη", επεσήμανε, "με αγωνιστικό πνεύμα, που υπερασπίζεται τα δίκαια του ποιμνίου του".
Στην αντιφώνησή του, ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη μεγάλη τιμή που του έκανε ο Δήμος της Κέρκυρας, "όμως", υπέδειξε, "πρώτος πολίτης της Κέρκυρας είναι ο Κύπριος Άγιος Σπυρίδων, τη φοβερά προστασία του οποίου απολαμβάνει η Κέρκυρα". Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος Κύπρου και Κέρκυρας, που φυλάγουν Θερμοπύλες: Η μια στο βορειοδυτικό και η άλλη στο νοτιοανατολικό άκρο του Ελληνισμού.
Ο Μακαριώτατος ανέφερε πως δεσμοί ιδιαίτεροι Κύπρου και Κέρκυρας, εκτός του συνδετικού κρίκου του Αγίου Σπυρίδωνος, λόγω των αποστάσεων, δεν μαρτυρούνται από παλιά. "Ωστόσο", επεσήμανε, "η κυπριακή καταγωγή της μητέρας του Ιωάννη Καποδίστρια ίσως είναι μια εξαίρεση, που ώθησε τους προγόνους μας να εξωτερικεύσουν επίσημα τα αισθήματα, που πάντα κυριαρχούσαν στην καρδιά τους και να αποστείλουν πρεσβεία στον τότε κυβερνήτη, για να ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στο ελληνικό κράτος. Δεσμός ωστόσο ακατάλυτος και ιδιαίτερα συνεκτικός ανάμεσά μας, παραμένει η κοινή ελληνική καταγωγή μας, μαρτυρούμενη από τους προομηρικούς χρόνους. Οι κοινές αγωνίες για τα εθνικά μας θέματα, η χαρά για τις εθνικές επιτυχίες, η θλίψη για τις αποτυχίες, η ικανοποίηση για τη συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αποτελεί όντως προνόμοιο να έχει γεννηθεί και να είναι κάποιος Έλληνας. Η ελληνική ιδιότητα συνδέει το άτομο με ό,τι ευγενές και ωραίο έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα. Χωρίς την Ελλάδα που ενσαρκώνει την αρετή και το υψηλό φρόνημα, η Κύπρος όπως και κάθε τμήμα του Ελληνισμού, θα έχει τη μοίρα λαών χωρίς ιδανικά, που έμειναν απλώς ως μια υποσημείωση στην ιστορία".
Καταλήγοντας στην αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος, εμφανώς συγκινημένος, απευθύνθηκε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, λέγοντας τα εξής: "Όταν κινδύνευες, με κίνδυνο της ζωής μας σε φυγαδεύσαμε στην Κωνσταντινούπολη, απ' όπου αργότερα έφθασες εδώ. Τώρα κινδυνεύουμε να εκδιωχθούμε εμείς από την Κύπρο. Έχουμε νομίζω το δικαίωμα -μας το δίνουν η κοινή μας πίστη και εθνική καταγωγή- να σου ζητήσουμε να έλθεις και να μας σώσεις. Όπως έκανες 300 ακριβώς χρόνια πριν με την Κέρκυρα, αποσοβώντας τον εκβαρβαρισμό της Ευρώπης απο τους Τούρκους, να απομακρύνεις από τη γη μας τον αλλόθρησκο εισβολέα. Για να μπορέσουμε να πορευθούμε στη Μονή και στον τάφο σου και να λατρεύσουμε ελεύθερα τον Θεό μας".
Η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Κέρκυρα γίνεται με πρόσκληση του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριου, με αφορμή την εορτή των 300 χρόνων από το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος το 1716, για τη σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προεξάρχει σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη λιτανεία της 11ης Αυγούστου.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολούθησαν τα εγκαίνια έκθεσης κειμηλίων και αρχειακού υλικού της πολιορκίας του 1716 από τους Οθωμανούς, στο Λατινικό Παρεκκλήσι εντός του Παλαιού Φρουρίου.
Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ, Τηλεόραση ΡΙΚ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:07
https://news.rik.cy/article/2016/8/10/epitimos-demotes-kerkuras-o-arkhiepiskopos-kuprou-photos-5555987/