Τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης εργασίας ζητούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα αφαλάτωσης της Επισκοπής, οι οποίοι από σήμερα κατήλθαν σε επ` αόριστον απεργία, καταγγέλλοντας την εργοδοτική πλευρά για αδιαφορία στην ικανοποίηση του αιτήματός τους.
Σε δηλώσεις τους στην είσοδο της μονάδας αφαλάτωσης, την οποίαν οι απεργοί περιφρουρούν επί 24ώρου βάσεως, ο Γραμματέας της ΣΕΜΜΗΚ-ΠΕΟ Λεμεσού Αντρέας Θωμά, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι η εργοδοτική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά.
"Έχει γίνει μια πρόταση από τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία κρίθηκε απαράδεκτη, έχουμε προειδοποιήσει με βάση τον κώδικα και σήμερα βρισκόμαστε σε επ` αόριστον απεργία", είπε και σημείωσε ότι, παρά το ότι η λειτουργία της μονάδας είναι ζωτική για την υδροδότηση της Λεμεσού, οι εργαζόμενοι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, γιατί εξάντλησαν κάθε περιθώριο και υπομονή.
Ο Γραμματέας Σωματείου Βιομηχανικών της ΣΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι "εδώ και περίπου 10 μήνες που έχουμε υποβάλει αιτήματα για συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης, έχουμε δείξει αρκετή υπομονή, είχαμε αρκετές συναντήσεις με τη Διεύθυνση της εταιρείας και το Υπουργείο Εργασίας, όμως η εταιρεία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τα βασικά που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος, που σε άλλους κλάδους έγιναν και νομοθεσία".
Η μη παραγωγή νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Επισκοπής, δυναμικότητας 40,000 κυβικών μέτρων ημερησίως, δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την υδροδότηση στη Λεμεσό, αναφέρθηκε εξάλλου στο ΚΥΠΕ από εκπρόσωπο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες για αρκετές μέρες ακόμη.
Η θέση της εταιρείας
Στο μεταξύ, η Εταιρεία Limassol Water Co Ltd, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επ’ αόριστον απεργία που κήρυξαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ στο εργοστάσιο αφαλάτωσης Επισκοπής είναι αυθαίρετη, παραβιάζει τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και απειλεί την υδροδότηση της ευρύτερης Λεμεσού.
Προσθέτει ότι οι συντεχνίες κήρυξαν την απεργία, ενώ είχαν απορρίψει μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο όχι μόνο δεν έχει κηρύξει εργατικό αδιέξοδο, αλλά τις προειδοποίησε να μην προβούν στη λήψη δυναμικών μέτρων.
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και καταγγέλλουν ότι καταστρατηγούνται σημαντικά δικαιώματα τους, όπως το Ταμείο Προνοίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:26
https://news.rik.cy/article/2016/9/12/apergia-ergazomenon-ste-monada-aphalatoses-episkopes-4237811/