«Όχι» ΥΠΟΙΚ στη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης ΜΕΔ

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας δημόσιου ταμείου αγοράς και διαχείρισης προβληματικών δανείων (κακής τράπεζας), παρουσιάζεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτό τον οργανισμό και όχι το κράτος.

Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε σε ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βουλευτή Λευκωσίας, Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το πότε το Υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει δημόσιο ταμείο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Στην επιστολή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η δημιουργία δημόσιου οργανισμού διαχείρισης κόκκινων δανείων θα δημιουργούσε κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, αφού η αγορά των δανείων αυτών θα γίνει σε τιμές αγοράς, καθώς η ΕΕ απαγορεύει την κάλυψη τραπεζικών ζημιών από τον φορολογούμενο πολίτη.«Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επέβαλλε σε μία τέτοια περίπτωση όπως η αγορά δανείων πραγματοποιηθεί σε τιμές αγοράς, με επακόλουθο οι τράπεζες να υποστούν ζημιές και να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια, τα οποία είναι δύσκολο να αντλήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.«Γενικά η Κυβέρνηση», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ, «προκρίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των ιδίων των τραπεζών. Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, οι τράπεζες δύνανται να δημιουργήσουν οι ίδιες Οργανισμό για διαχείριση των κόκκινων δανείων. Παρόμοιες πρωτοβουλίες, είναι υπό συζήτηση στην περίπτωση της Ιταλίας».Επισημαίνει εξάλλου, πως η δημιουργία ενός τέτοιου δημόσιου οργανισμού, δανείων διέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, κάτι που απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και διαβουλεύσεις με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition), όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση με την Ιταλία.Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το δημόσιο ταμείο θα πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης πρόσληψης προσωπικού, ενώ «είναι πιθανόν το Δημόσιο Ταμείο να πραγματοποιήσει ζημιές τις οποίες να κληθεί να καλύψει ο φορολογούμενος πολίτης».«Η πολιτική προσέγγιση μέχρι σήμερα», συνεχίζει, «παραμένει ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για περαιτέρω άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρατική στήριξη που έχει ήδη παραχωρηθεί προς το Χρηματοπιστωτικό σύστημα (Λαϊκή Τράπεζα, Συνεργατισμός) ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ σε σχέση με περίπου 4,5% του ΑΕΠ στις χώρες της EE».Επισημαίνει ακόμη πως η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει σημαντικά από της Κύπρου, καθώς τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου είναι πολύ ψηλότερα.Συγκεκριμένα τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αφαιρουμένων των προβλέψεων) ανέρχονται σε 12% του ΑΕΠ στην Ιταλία σε σχέση με 92.5% του ΑΕΠ στην Κύπρο, καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:08

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαΐου
Συνεχίζεται η αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Εκατοντάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών
06:39
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου
06:17
Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα», δηλώνει ο αρχηγός της Χανίγια
06:13
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει τυχόν ήττα του στις προεδρικές εκλογές
06:13
Γιασάρ Γκιουλέρ: "Η Τουρκία δεν δέχεται οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών"
06:09
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν 3 drones των Χούθι στην Υεμένη
06:01
Συρία: 8 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό
05:49
Στήριξη Ρώσου ΥΠΕΞ σε Ολγκίν ύστερα από κοινή συνάντηση στη Μόσχα
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - Δελτίο Καιρού 03/05/24
05:08
02 Μαΐου
Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς
22:16
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
21:47
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την χειρότερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών του G7 το επόμενο έτος
21:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.