Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 2 Μαΐου, στις 09:00, την ποινή που θα επιβάλει στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Γιαννάκη Κυαμίδη, ο οποίος έχει ήδη προβεί σε παραδοχή των κατηγοριών, που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου τα γεγονότα που αφορούν στις κατηγορίες και στη συνέχεια ο δικηγόρος του Γιαννάκη Κυαμίδη, Ηλίας Στεφάνου, αγόρευσε για μετριασμό της ποινής.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση του πελάτη του να συνεργαστεί με τις διωκτικές Αρχές και να δώσει στοιχεία για την πληρέστερη διερεύνηση της επί χρόνια καλά ασκούμενης πρακτικής, την οποία παραδέχθηκε, στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, στο λευκό ποινικό μητρώο του, στην οικειοθελή επιστροφή του συνόλου του ποσού στα κρατικά ταμεία, στην προσφορά του προς τον ασθενή, αλλά και για καλυτέρευση του συστήματος υγείας, καθώς επίσης στην ηλικία του.
Στο μεταξύ, ο Γιαννάκης Κυαμίδης με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος, μέχρι την ακρόαση της ποινής του.
Τα γεγονότα της υπόθεσης
Ο Γιαννάκης Κυαμίδης αντιμετώπιζε 188 κατηγορίες, σε σχέση με τέσσερα αδικήματα που αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δωροληψία από δημόσιο αξιωματούχο, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, καθώς και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Με την τροποποίηση του κατηγορητηρίου απαλείφθηκε το αδίκημα της δωροληψίας από δημόσιο αξιωματούχο, καθώς και τα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ παρέμειναν τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, τα οποία παραδέχτηκε.
Εξάλλου, αναστάληκαν περισσότερες από ογδόντα κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πλέον στο τροποποιημένο κατηγορητήριο.
Τα αδικήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο Γιαννάκης Κυαμίδης αφορούν την περίοδο 2008 – 2016 και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες και την καταγγελία συγκεκριμένου Ακουολογικού Κέντρου στη Λευκωσία, φέρεται να έλαβε το συνολικό ποσό των 130.000 ευρώ, για το οποίο γίνονται ήδη διευθετήσεις για επιστροφή του.
Η αγόρευση για μετριασμό της ποινής
Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Γιαννάκη Κυαμίδη υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι μετριαστικοί παράγοντες συνηγορούν υπέρ μιας ποινής που δεν θα αντιμετωπίζει τον πελάτης του ως “εγκληματικό στοιχείο”, αλλά ως έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει μετανοήσει πραγματικά για τα λάθη του και βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου με καθαρή πλέον τη συνείδηση του και έτοιμος να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές, ώστε να δώσει στοιχεία για την πληρέστερη διερεύνηση της επί χρόνια καλά ασκούμενης πρακτικής.
Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, το “σύστημα” παροχής δώρων στα δημόσια νοσηλευτήρια προϋπήρχε, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ο Γιαννάκης Κυαμίδης που ξεκίνησε το σύστημα αυτό.
“Ήρθε ως ιατρός στο δημόσιο και το βρήκε. Λανθασμένα βέβαια έλαβε και αυτός μέρος, όπως έλαβαν και άλλοι ιατροί του δημοσίου... Δεν είναι αυτός που ξεκίνησε το σύστημα. Δεν είναι αυτός που ζήτησε... Ένα σύστημα που όχι μόνο δεν δημιούργησε, αλλά ήρθε και το βρήκε καλά θεμελιωμένο στο σύστημα της παρεχόμενης υγείας”, είπε ο κ. Στεφάνου.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο πελάτης του δεν μπορούσε να επηρεάσει, με οποιοδήποτε τρόπο, από ποια εταιρεία θα προμηθευόταν ο ασθενής το ακουστικό, υποστηρίζοντας ότι είναι δεδομένο πως ο έλεγχος και η αγορά ακουστικών έχει ήδη τελεστεί πριν καν φτάσει στα χέρια του δημόσιου ιατρού.
Εξήγησε πως για να λάβει την επιχορήγηση ο ασθενής θα έπρεπε να παρουσιάσει στον κυβερνητικό ιατρό τη σχετική αίτηση χορηγία μαζί με το ακουογράφημα, τιμολόγιο της εταιρείας από την οποία ο ασθενής αγόρασε τα ακουστικά βαρηκοΐας και εξουσιοδότηση για κατάθεση της χορηγίας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασθενούς.
“Αυτό που έπραττε ο Δρ. Κυαμίδης ήταν να εξετάζει το ακουγράφημα, για να ελέγξει εάν όντως ο ασθενής χρήζει τοποθέτησης ακουστικού και να συμπληρώσει την αίτηση χορηγίας. Δηλαδή, καλείτο να εγκρίνει μια ήδη τελεσθείσα διαδικαστικά πράξη”, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων
Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε στο δικαστήριο ότι οι ασθενείς έπρεπε να περάσουν από 5μελη Επιτροπή, για να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη ότι χρήζουν τέτοιας τοποθέτησης.
Επιπλέον, είπε πως κοχλιακά εμφυτεύματα προμήθευαν δύο εταιρείες στην Κύπρο, με τις οποίες το κράτος είχε ανοικτό συμβόλαιο, για να προσθέσει πως η 5μελης Επιτροπή, μέρος της οποίας ήταν και ο Δρ. Κυαμίδης, είχε καθήκον να συμπληρώνει την αίτηση του ασθενή και να την προωθεί στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του ειδοποιούσε μια από τις δύο εταιρείες, ώστε να προχωρήσει στην προμήθεια του εμφυτεύματος στον ασθενή και να γίνει η τοποθέτηση του.
Κατά την αγόρευση του, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία που να δείχνει ότι το ποσό που λάμβανε ο Δρ. Κυαμίδης, για το οποίο και κατηγορείται, να επηρέασε ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο το καθήκον του ή το ιατρικά επιβεβλημένο των πράξεων του, σημειώνοντας πως “αντιθέτως όλες οι μαρτυρίες που έχουν ληφθεί από ασθενείς μιλούν για ένα γιατρό επαγγελματία και ανθρώπινο”.
“Δεν πήρε ποτέ χρήματα από οποιοδήποτε ασθενή”
Τόνισε ακόμα πως ο Δρ. Κυαμίδης “δεν πήρε ποτέ χρήματα από οποιοδήποτε ασθενή και δεν παρέπεμψε ποτέ ασθενή σε εκτός ωρών εργασία επίσκεψη, για να τον εξετάσει ιδιωτικά και έτσι να αποκομίσει οικονομικό όφελος από αυτόν".
“Αντ` αυτού”, ανέφερε, “ο ίδιος εργαζόταν άοκνα και εκτός ωρών εργασίας -εντός της Υπηρεσίας του- για την εξυπηρέτηση των ασθενών”.
Μετριαστικοί παράγοντες και εξωδικαστική τιμωρία
Ο δικηγόρος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην εργατικότητα του κατηγορούμενου, στο έντιμο παρελθόν του, στο προχωρημένο της ηλικίας του και στο λευκό ποινικό μητρώο του, με στόχο τον μετριασμό της ποινής του.
Εξάλλου, σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι με την παραδοχή του, ο Δρ. Κυαμίδης δεν θα πληγεί μόνο από την επιβληθείσα ποινή του δικαστηρίου, αλλά και από σωρεία δυσμενών καταστάσεων, που επέφερε ήδη η αξιόποινη πράξη του.
“Έχετε ενώπιον σας ένα λειτουργό της υγείας, που αν και απότοκο δικών του πράξεων, καλείται να εγκαταλείψει κάτι παραπάνω από μία εργασία, ένα λειτούργημα. Η ενδεχόμενη απώλεια της άδειας ιατρικής άσκησης δεν θα είναι μια τιμωρία του συγκεκριμένου ατόμου μόνο, αλλά θα είναι μια συνεπεία, που δυστυχώς θα υποστεί το σύνολο του οργανισμού, που ονομάζεται υγεία”, είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι μετά την απόλυση του από το δημόσιο, οι οικονομικές δυσκολίες που θα ακολουθήσουν είναι δεδομένες και δυσβάσταχτες, αφού θα απολέσει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και το εφάπαξ του, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είναι ο μόνος γονέας της οικογένειας που εργαζόταν μέχρι στιγμής.
Πρόβλημα υγείας
Ο κ. Στεφάνου δεν παρέλειψε κατά την αγόρευσή του να αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τελευταία ο κατηγορούμενος, αφού όπως είπε έχει διαγνωσθεί με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και λαμβάνει επί καθημερινής βάσεως θυροξίνη.
Σημείωσε ότι πρόσφατα η κατάσταση του επιδεινώθηκε και προχώρησε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδή, ενώ πρόσθεσε πως η βιοψία διέγνωσε πρωτοπαθές λέμφωμα στο θυρεοειδή, δηλαδή καρκίνο, καταθέτοντας τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά προς υποστήριξη της κλινικής του εικόνας.
Υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την ακρόαση της ποινής
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο γιατρός Κυαμίδης οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, όπου θα κρατείται ως υπόδικος, μέχρι την ακρόαση της ποινής του, στις 2 Μαΐου.
Παρόλο που ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο ο πελάτης του να μην μείνει υπό κράτηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του, εντούτοις το δικαστήριο θεώρησε ορθότερο όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση, μέχρι την απαγγελία της ποινής του.
Πηγή:ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:55
https://news.rik.cy/article/2017/4/24/stis-2-maiou-e-anakoinose-poines-sto-giatro-kuamide-4060618/