Παράλογα, υπερβολικά και υποκριτικά χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τον διορισμό της Σάββιας Ορφανίδου, πρώην λειτουργού στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και γενικότερα τον διορισμό στο δημόσιο, ατόμων που είναι ταυτόχρονα και μέλη σε επιτροπές ή όργανα κομμάτων.
Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι ο κατάλογος ονομάτων που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι απλώς παραδείγματα που δείχνουν κι επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική, που είναι γνωστή στις αρχές εδώ και χρόνια.
Τον κατάλογο που δεν είναι εξαντλητικός, είπε, τού τον παρέδωσε πολίτης. Ξεκαθάρισε ότι δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα και οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι δήλωναν το όνομα, την ιδιότητα και τη θέση που κατείχαν σε κόμματα.
Είναι αδιανόητο και παράλογο, είπε, να πάμε πίσω χρονολογικά και να κάνουμε πειθαρχικές έρευνες για δημοσίους υπαλλήλους που είναι μέλη κομμάτων.
Ο κύριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι βάση της νομοθεσίας, από το 1990 μέχρι και το 2015 όσοι κατείχαν θέση στο δημόσιο και είχαν συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα, παρανομούσαν.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, εφόσον υπάρχει σύγχυση για το τί προβλέπει η νομοθεσία για το συγκεκριμένο θέμα, απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και ζητεί νομική καθοδήγηση.
Είπε επίσης ότι αν η πολιτεία αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, θα πρέπει να γίνει οργανωμένη προσπάθεια εντοπισμού του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούσαν ή παρανομούν και όχι στοχοποίηση ενός ατόμου.
Την αναφορά για υποκρισία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να την απευθύνει σε άλλους ο Υπουργός Οικονομικών, απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στον Χάρη Γεωργιάδη.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Πρώτη Ενημέρωση" πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, όποτε είχε παρόμοια καταγγελία την διερευνούσε ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας του καταγγελλόμενου κι έδωσε ως παράδειγμα δύο πρόσωπα από το ΑΚΕΛ και ένα από το ΔΗΚΟ.
Επέκρινε τις αντιδράσεις του Υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι η λογική του να ελεγχθούν όλοι ή κανένας μοιάζει με λογική ομερτά, δηλαδή σιωπούμε όλοι, εννοώντας τα κόμματα, για να περνούμε καλά.
Χαρακτήρισε ακόμη πρωτοφανή την ενέργεια του Υπουργού Οικονομικών να καλέσει τον ΔΗΣΥ να παρέμβει, ώστε να διασωθεί το στέλεχος του, λέγοντας ότι με αυτή την λογική ένας κοινός θνητός, που δεν ανήκει σε κόμμα, δεν μπορεί να έχει αυτή την προστασία.
Ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι ορθά ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο κατάλογος των ονομάτων δεν έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα. Είπε ακόμη ότι ο Χάρης Γεωργιάδης θα μπορούσε να ζητήσει διευκρινήσεις για το νόμο πριν από δύο χρόνια, όταν αυτός ψηφίστηκε.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι για το θέμα της Σάββιας Ορφανίδου, βρίσκεται ήδη λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών και συλλέγει φακέλους και στοιχεία αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η υπηρεσία, τόνισε, θα ετοιμάσει προκαταρκτική έκθεση, την οποία θα αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή προτού τη δώσει στη δημοσιότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Αντρος Κυπριανού δήλωσε στο Τρίτο ότι η νοοτροπία των πολιτικών προσώπων δεν πείθει τον κόσμο για την πρόθεσή τους να συγκρουστούν με φαινόμενα του παρελθόντος και να τα καταπολεμήσουν.
Ο Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι με τη μεγαλύτερη ευκολία γίνονται δηλώσεις όταν ένα θέμα αφορά τρίτους ενώ όταν αφορά τους ίδιους προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες.
Το πιο ουσιαστικό, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού είναι πέρα από ονόματα και κομματικές ή άλλες σκοπιμόητητες να διορθωθούν οι διαδικασίες.
Πηγή: ΡΙΚ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51
https://news.rik.cy/article/2017/4/26/upoik-paraloga-kai-upokritika-osa-sumbainoun-gia-diorismo-sabbias-4893788/