Άιντα στο Ανατολού: Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν

“Δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν”, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Ο Άιντα είπε ακόμη πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση της Τ/κ πλευράς πως όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει στο να τονιστούν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

Στη συνέντευξή του στο Ανατολού ο Άιντα, είπε ότι υπάρχει μια καθαρή στάση της Τουρκίας υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. “Η Τουρκία από την αρχή στήριξε αυτή τη διαδικασία. Και ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη Σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη αν συνέλθει ξανά χωρίς καμιά προϋπόθεση”, ανέφερε. Ο Άιντα είπε ότι και η Ελλάδα θέλει συνέχιση της διαδικασίας. “Ασφαλώς η Ελλάδα έχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι μυστικό. Αλλά και οι δύο μου λένε ότι δεν θέλουν να είναι ανεπιτυχής αλλά επιτυχής η διαδικασία. Γι’ αυτό και τους ανησύχησε που άκουσαν ότι κάποια πράγματα είναι δύσκολα στο νησί”, ανέφερε.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι την βασική ευθύνη για το Κυπριακό την έχουν οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί οι οποίοι για δύο χρόνια έχουν εργαστεί πολύ μαζί και έκαναν εκατοντάδες συναντήσεις. “Έχουμε κάνει πολύ περισσότερη πρόοδο από κάθε άλλη φορά από κάθε προηγούμενη πρωτοβουλία που έγινε για το Κυπριακό προηγουμένως. Αλλά ακόμη υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα. Η δική μου εμπειρία είναι αυτή: Όταν φτάσεις στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων τα πράγματα δυσκολεύουν. Επειδή ασφαλώς κάποια ζητήματα μένουν στο τέλος. Επειδή αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολα ζητήματα. Αν ήταν εύκολα θα είχαν λυθεί προ πολλού”, ανέφερε.
Ο Άιντα πρόσθεσε: “Αυτές τις μέρες το πρόβλημα που αντίκρυσα ήταν ότι οι ηγέτες θέλουν να επιστρέψουν στη Γενεύη και να κάνουν μια νέα σύνοδο αλλά δεν συμφωνούν πως θα οργανώσουμε αυτή τη διάσκεψη. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους ή πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα προηγουμένως και μετά να περάσουμε στα άλλα. Σε σχέση με αυτό έχουν ισχυρές απόψεις και υπάρχει δυσκολία να υπάρξει μια συμφωνία που να οδηγεί εκεί. Γι’ αυτό προς το παρόν το θέμα είναι περισσότερο η ατζέντα της συνόδου. Αλλά ασφαλώς πίσω από τη συζήτηση της ατζέντας υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες”.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι όσο δεν υπάρχει ελπίδα για κοινό έδαφος δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η διπλωματία του πήγαινε έλα. “Μετά τις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα μπορώ να πω ότι ‘οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν ακόμη τις δεσμεύσεις τους’. Αυτό ισχύει και για την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, το Λονδίνο. Και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αφιερωθεί στη συνέχιση της διαδικασίας. Το πρόβλημα είναι ότι το να θέλεις λύση δεν σημαίνει ότι θέλεις την ίδια λύση”, ανέφερε.
Ο Άιντα είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική κυρίως για τους Τ/Κ και ταυτόχρονα δίνει σημασία στη λύση η οποία θα αρθούν τα εμπόδια για μια πολύ καλύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αυτή είναι μια κατάθεση που βοηθά τις προσπάθειες. Το ίδιο αισθάνομαι και για τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό είναι καλό αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί κοινό έδαφος για να επιστρέψουμε στη Γενεύη. Γιατί αναφερόμαστε στη Γενεύη; Επειδή και οι δύο ηγέτες της Κύπρου, και ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει νόημα να συζητούν τα ιδιά και τα ίδια θέματα και να με τον παλιό τύπο και αυτό το είπα και ο ένας στον άλλο και σε μένα. Πρέπει να επιστρέψουμε στον τύπο της διεθνούς συνόδου”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη είναι ένα μεγάλο εφαλτήριο και γι’ αυτό οι πλευρές κινούνται με την ανησυχία μην υπάρξει αποτυχία. “Η ανησυχία μου είναι ότι ίσως να είναι τόσο απασχολημένοι για να το οργανώσουν αυτό που να μην μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί και να μην μπορέσουμε να βρούμε λύση. Και πάλι συνεχίζω να προσπαθώ”, είπε.
Κληθείς από το Ανατολού  σχολιάσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “θέτει όρο να συζητηθούν το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού πριν από τα άλλα θέματα αντίθετα με τις προηγούμενες συμφωνίες των πλευρών”, ο Άιντα είπε: “Πάντοτε προσπαθώ για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πλευρές. Η άποψη της νοτίου Κύπρου είναι αυτή. Η άποψη της Τ/κ πλευράς την οποία στηρίζει και η Τουρκία είναι να συζητηθούν όλα μαζί και αλληλένδετα στο πλαίσιο των παραμέτρων που είχαν οριστεί προηγουμένως. Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τα φέρω όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί. Ασφαλώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δει κανείς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Από αυτή την άποψη συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα κάποια ζητήματα. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να κάνω περισσότερα σχόλια επειδή αυτό είναι που προσπαθώ ακριβώς να διαπραγματευτώ αυτές τις μέρες”, ανέφερε.
Ο Έιντε κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση της Τ/κ πλευράς ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη για να πάει στην Γενεύη είναι αντίθετοι με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και το έγγραφο της Γενεύης της 12ης Ιανουαρίου. “Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνω σχόλιο ενώπιον της κοινής γνώμης επειδή εργάζομαι πάνω σε αυτό. Οι πλευρές στην Κύπρο κατηγορούν η μια την άλλη για τις απόψεις τους. Αυτό είναι ατυχές. Επειδή εγώ ενόσω υπάρχει ελπίδα για λύση πιστεύω ότι θα το λύσουμε”, ανέφερε.
Ο Άιντα υπενθύμισε ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της διαδικασίας είναι πως ακόμη και αν έχουν συζητηθεί όλα τα κεφάλαια τίποτα δεν θα συμφωνηθεί εάν δεν έχει ληφθεί απόφαση για όλα. “Σιγά σιγά χτίζετε μια συμφωνία συζητώντας πολλά διαφορετικά κεφάλαια και σε διαφορετικά επίπεδα αλλά όταν φτάσετε στο τέλος μπορείτε να αποφασίσετε ότι αυτό είναι αρκούντως καλό και μπορείτε να υποβάλετε νέες προτάσεις”, ανέφερε.
Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η αλλαγή μεθόδου που προτάθηκε εν μέσω της διαδικασίας  προκαλεί πρόβλημα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε: “Ναι. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε τη Σύνοδο όπως ήταν αρχικά και όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Τότε θα καταναλώναμε την ενέργειά μας στις πραγματικές διαπραγματεύσεις παρά στο να συζητούμε πως να τις οργανώσουμε”.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων της διαδικασίας για το άμεσο μέλλον και πως είναι σε συνεχή επαφή με τις πλευρές. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για σύνοδο που θα συμμετάσχουν οι πλευρές. “Μια συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην οποία θα συμμετάσχουν και οι πλευρές στην Κύπρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν συνέλθουν για τη σύνοδο. Και το θέμα της συνάντησης των ηγετών της Κύπρου είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι στην Κύπρο. Πιστεύω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο. Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν. Από μια άποψη είμαστε σε ένα αδιέξοδο και πρέπει να κάνουμε λίγη διπλωματική δουλειά για να υπάρξει διέξοδος”, ανέφερε.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι στην Κύπρο και οι δύο κοινότητες θέλουν να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία. “Επιπλέον βλέπω ότι και η Τουρκία, και η Ελλάδα και η Βρετανία θέλουν να στηρίξουν πραγματικά αυτή τη διαδικασία. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή πρέπει να κάνουνε την διαδικασία να λειτουργήσει”, ανέφερε προσθέτοντας ότι γι αυτό χρειάζεται λίγη πρόθεση, λίγη ελαστικότητα, και λίγο οι ηγέτες κυρίως στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις να αναλάβουν καθοδηγητικό ρόλο.

Πηγή: ΡΙΚ  - Άννα Ανδρέου, Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:09

Τελευταιες Ειδησεις

11 Ιουλίου
ΗΠΑ: Πάνω από 1.350 απολύσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
22:32
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025
22:00
ΟΗΕ: Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για Μεσανατολικό
21:49
Στους 118.139 στρατιωτικούς οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία
20:58
Ουκρανία: Επιθέσεις σε ρωσικό εργοστάσιο αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων
20:48
Υφ. Μετανάστευσης: Απορρίφθηκαν πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου Σύρων
20:43
Συνεχίζεται η προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά της ΑΤΑ
20:35
Άρχισε ο αφοπλισμός του ΡΚΚ με συμβολική εκδήλωση στο Βόρειο Ιράκ
18:54
Τον Οκτώβριο θα δικαστούν οι 7 για κύκλωμα παρανομιών, με εγκέφαλο βαρυποινίτη
18:06
«Δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης για τον Λεβέντ από την Τουρκία», ισχυρίζεται το «υπεξ»
17:58
Κωνσταντίνος Ιωάννου: «Δίκαια και αξιοκρατικά η διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών»
17:50
ΟΗΕ: Νεκροί περίπου 800 άμαχοι στη Γάζα, ενώ επιχειρούσαν για βοήθεια!
17:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.