Στα βαθιά εισέρχονται από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, με την κατάθεση από όλες τις πλευρές γραπτών προτάσεων επί των πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως συμφωνήθηκε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι δυο πλευρές είναι ποιο θα είναι το νέο σύστημα ασφάλειας και ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία καταθέτει γραπτώς τις θέσεις της στα συγκεκριμένα κεφάλαια. Παράλληλα σε ένα δεύτερο τραπέζι θα διεξαχθεί διασταυρούμενη συζήτηση για τις υπόλοιπές πτυχές του Κυπριακού.
Εκτιμάται πως εάν καταγραφεί πρόοδος αυτή τη εβδομάδα, δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ο στόχος για στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο ως προς τα βασικά ζητήματα του Κυπριακού.
Η συνάντηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αρχίζει στις 11 ώρα Κύπρου και για τα θέματα εσωτερικής πτυχής στις 12 το μεσημέρι.
Η Διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις επτά Ιουλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα, ίσως μετά την Τετάρτη.
Συντονισμός με την Ελλάδα
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται σε όλα τα επίπεδα, ενόψει της νέας φάσης της Διάσκεψης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθές με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, για καλύτερη προετοιμασία και ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ομάδες και από τις δύο πλευρές. Ως προς τα ερωτήματα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας στις εγγυήτριες δυνάμεις, η Αθήνα θεωρεί ότι για το καθεστώς ασφάλειας, πρέπει να υπάρχει μηχανισμός επαλήθευσης και επίβλεψης. Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου.
Στο δεύτερο ερώτημα, η Αθήνα εμμένει στη θέση ότι πρέπει να καταργηθεί το υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας, δηλαδή η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας. Συνεργάτες του κυρίου Κοτζιά, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι πάνε καλά όλα τα ζητήματα που έχει θέσει η Αθήνα ως προτεραιότητες.
Τουρκική εκτίμηση
Κρίσιμη χαρακτηρίζει η τουρκική πλευρά τη σημερινή ημέρα, αφού θεωρεί ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα καταθέσει η κάθε πλευρά στα ερωτήματα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Τουρκική πηγή επεσήμανε στην απεσταλμένη του ΡΙΚ, Άννα Ανδρέου, ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα καταθέσουν τις θέσεις τους επί του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ενώ η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσουν τις θέσεις τους επί των έξι κεφαλαίων, συνολικά.
Βρετανική θέση
Υποβοηθητικός θα είναι πρωτίστως ο ρόλος της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, οι οποίες υποβαθμίζουν τις αναφορές περί προτάσεων και πρωτοβουλιών.
Σε ότι αφορά τις εγγυήσεις, δεν διαφαίνεται πρόθεση Βρετανικών πιέσεων στην Τουρκία, αν και η θέση της χώρας είναι πως πρόκειται για παρωχημένο σύστημα.
Παράλληλα, η βρετανική πλευρά αναμένεται να συμφωνήσει με την επισήμανση ότι στη πτυχή της ασφάλειας η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε θέση να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο.
Πηγή: ΡΙΚ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:27
https://news.rik.cy/article/2017/7/3/krisimes-oi-semerines-diapragmateuseis-gia-to-kupriako-6038373/