Χειροπέδες σε 11 άτομα πέρασε η Αστυνομία στη Λεμεσό, για σκάνδαλο που αφορά ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ. Πρόκειται για εν ενεργεία καθηγητή του Πανεπιστημίου, την πρώην λειτουργό της υπηρεσίας Ερευνών και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ και 9 συγγενικά της πρόσωπα.
Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης δήλωσε ότι οι ανακριτές διερευνούν την υπόθεση εδώ και έξι μήνες. Είπε ότι, από τις έρευνες, που γίνονται σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Νομική Υπηρεσία, φαίνεται πως ερευνητικά προγράμματα της περιόδου 2008-2015, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, είχαν αναληφθεί από εταιρεία που συστάθηκε από συγγενικά πρόσωπα τής τότε αρμόδιας λειτουργού του ΤΕΠΑΚ.
"Η έρευνα", πρόσθεσε, "αφορά 23 συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δόθηκαν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έρευνες και μελέτες για τη ρύπανση της θάλασσας και της ατμόσφαιρας, καθώς και την προώθηση του ποιοτικού τουρισμού".
Τα αδικήματα που διερευνώνται αφορούν, μεταξύ άλλων, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα.
Οι ύποπτοι θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διαταγμάτων κράτησής τους.
Ανακοίνωση: Χρονολογούνται από το 2015
Το ΤΕΠΑΚ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις τοποθετούνται χρονικά πριν από το 2015, προσθέτοντας ότι οποιοιδήποτε τυχόν κακοί χειρισμοί του παρελθόντος από μεμονωμένα άτομα, δεν αντιπροσωπεύουν την παρούσα διοίκηση, η οποία προάγει τη διαφάνεια και τις αρχές της χρηστής διοίκησης.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η περίπτωση της πρώην λειτουργού αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικής και εξωτερικής διερεύνησης από τις αρχές του 2015, με απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και οι εκθέσεις τέθηκαν στη διάθεση των Aρχών.
Στη συνέχεια, προστίθεται, με απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, η συγκεκριμένη λειτουργός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2015.
Αναφέρεται ακόμα ότι η Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ υποστηρίζει τη διαλεύκανση θεμάτων του παρελθόντος, τα οποία συνέβαλαν στην αρνητική προβολή της εικόνας του Πανεπιστημίου και συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές, στα θέματα αυτά, τα οποία σταδιακά παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Ρόνα Μιχαηλίδου
Ανταπόκριση: Μαρία Κωνσταντίνου, ΡΙΚ/Λεμεσός
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:06
https://news.rik.cy/article/2017/8/31/kheiropedes-se-11-gia-to-neo-skandalo-sto-tepak-8408219/