Περιβαλλοντική πολιτική και κατάργηση των αλλαγών της ώρας, συζήτησαν Υπουργοί ΕΕ

«Η αυστριακή προεδρία έχει ως στόχο να ενσωματώσει την προστασία του κλίματος σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ και να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Προεδρίας, σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Περιβάλλοντος, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το Γκράτς.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος πρέπει να συμβαδίζει ακόμη πιο στενά στο μέλλον. Η αυξημένη εστίαση στην προστασία του κλίματος του προγράμματος πλαισίου για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για μένα», εξήγησε η Ελίζαμπεθ Κέστντινγκερ, ομοσπονδιακή Υπουργός Αειφορίας και Τουρισμού της Αυστρίας, κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου στο Γκρατς, προσθέτοντας: «έχω θέσει την προστασία του κλίματος στην ημερήσια διάταξη όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μέχρι σήμερα είναι μία από τις προτεραιότητες της Προεδρίας μας».

Σύμφωνα με τη Προεδρία, μέσω της Ατζέντας 2030 και της Συμφωνίας του Παρισιού η περιβαλλοντική πολιτική επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. «Η περαιτέρω ανάπτυξη του περιβαλλοντικού προγράμματος - πλαισίου πρέπει να έχει σαφή έμφαση για το 2030. Οι στόχοι της πολιτικής για το κλίμα και την περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και, κυρίως, σε μετρήσιμους στόχους για την Ευρώπη», δήλωσε η ομοσπονδιακή Υπουργός.

Σημειώθηκε ακόμη ότι η μείωση των πλαστικών μίας χρήσης αποτελεί επίσης κορυφαία προτεραιότητα για τα κράτη μέλη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα πολύ θετικό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα με την ψήφο του για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης», σημειώνει η Προεδρία. «Θεωρώ την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, για τις οποίες υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ένα βασικό βήμα στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική. Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική νομοθετική πρόταση υπό την αυστριακή Προεδρία, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς ένα μέλλον χωρίς πλαστικά », συνέχισε η ίδια.

Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, η Αυστριακή Υπουργός και ο Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε συναντήθηκαν με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων για ανταλλαγή απόψεων. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε βάση για διάλογο με περιβαλλοντικές οργανώσεις και να συζητήσουμε θέματα σε πραγματικό επίπεδο», δήλωσε η Αυστριακή Υπουργός.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι με το στόχο της προώθησης της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος στην Αυστρία και την επίτευξη προόδου στην κλιματική πολιτική. Είμαι πάντα έτοιμη να μιλήσω, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται σε ένα σεβαστό επίπεδο χωρίς να είναι ο πρωταρχικός στόχος τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι εκστρατείες δράσης».

Περισσότερος χρόνος για τις αποφάσεις κατάργησης των αλλαγών της ώρας

Στο μεταξύ, κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των Υπουργών Μεταφορών οι οποίοι επίσης βρίσκονται στο Γκρατς, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της εποχιακής αλλαγής της ώρας. Μόνο τρεις χώρες - η Πορτογαλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο - μίλησαν κατά της κατάργησης, ενώ η Κύπρος, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Δανία δεν έχουν λάβει θέση ακόμα. Η Επίτροπος της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου στον τομέα των μεταφορών, θεωρούν αυτή την πρώτη σημαντική συζήτηση ως επιτυχία και είναι σίγουροι ότι μια κοινή θέση σχετικά με την πορεία προς το μέλλον μπορεί να βρεθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Προεδρία, υπήρξε γενική συναίνεση ότι το τέλος των εποχιακών αλλαγών μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν είναι γνωστά τα επόμενα βήματα και υπάρχει μια αξιολόγηση επιπτώσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν πρέπει να δημιουργεί μειονεκτήματα για την ενιαία αγορά και την οικονομία. Οι Υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να διασφαλίσει ακριβώς αυτό. Όλοι οι υποστηρικτές τόνισαν επίσης ότι θα είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση που να μην έχει ως αποτέλεσμα ένα «συνονθύλευμα» των ευρωπαϊκών ζωνών ωρών.

«Η απόφαση για το ποια ώρα θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε χώρα στο μέλλον θα παραμείνει στην αρμοδιότητα των μεμονωμένων κρατών. Για να μην βιαστούμε με αυτή τη σημαντική απόφαση, απαιτούνται μελέτες και έρευνες, οι οποίες θα χρειαστούν επίσης χρόνο. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτή τη φορά τις χώρες της ΕΕ», είπε ο Αυστριακός Προεδρεύων Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:50

Τελευταιες Ειδησεις

13 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
22:00
Ισραήλ: 40 τραυματίες από επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατόπεδο
21:41
Πορεία για την οικογένεια και το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
21:06
Δεύτερη θητεία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον Νίκο Ανδρουλάκη -Πρόεδρος με 60%
20:51
Ησαϊας: Έχουν διαγραφεί από τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί της
20:28
Εισβολή του Ισραήλ σε βάση των Ηνωμένων Εθνών, στον Λίβανο
20:10
Πιθανόν χωρίς νερό επτά κοινότητες του Δήμου Κουρίου, λόγω βλάβης σε αγωγό
18:00
Σιεφταλιά 75 μέτρων για ρεκόρ Γκίνες και με 120 κιλά κεϊμά!
17:55
Το «Κρόνος»... γεννά φυσικό αέριο εντός του 2027, λέει ο Υπουργός Ενέργειας
17:46
Κολόμβος ο Εβραίος -Επιστήμονες «ανακάλυψαν» την καταγωγή του
17:36
Την «εθνική πολιτική του ψευδοκράτους» θα θέσει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ
17:32
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο Καιρού 13/10/24
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.