Στην απόφαση κατάχωσης του υστεροαρχαϊκού Ναού της Αφροδίτης, που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη, εμμένει η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας υπολείμματα ναού που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ο οποίος πιθανολογείται ότι μεταφέρθηκε από την αρχαία Αινεία και ανασυντέθηκε στο χώρο των Ιερών Θεσσαλονίκης, κατά τα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια.
Το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του Ναού της Αφροδίτης αποκαλύφθηκε μεταξύ δύο πολυκατοικιών, κατά τη διάρκεια κατεδάφισης οικοδομής το 2000, ενώ η ύπαρξή του ήταν γνωστή από το 1936. Οι κίονες του Ναού, ύψους 7 μέτρων, καθώς και σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά την αρχαιολογική έρευνα που ακολούθησε την αποκάλυψη του Ναού, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το υπόλοιπο τμήμα του Ναού εκτείνεται κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το σιντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών.
Σε δηλώσεις του στο voria.gr, o Προϊστάμενος της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Σταύρος Λιούτας, υποστηρίζει ότι η in situ ανάδειξη του Ναού αποτελεί μια υπερβολικά κοστοβόρα διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάχωση είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης του ναού. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όπως να σκαφτεί ο δρόμος κάτω από την πλατεία. Είναι πολύ μεγαλόπνοο και κοστοβόρο ένα τέτοιο σχέδιο. Τα μέλη του ναού είναι στο αρχαιολογικό μουσείο, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε στον φυσικό χώρο». Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, η ανάδειξη του μνημείου στον φυσικό του χώρο θα γίνει με οπτικό υλικό, πινακίδες, αναπαραστάσεις και κείμενα.
Παράλληλα, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης, διευκρίνισε ότι η κατάχωση του ναού θα είναι μερική και προσωρινή, μέχρι να ξεκαθαριστεί εάν και με ποιον τρόπο μπορεί αυτός να αναδειχθεί.
Στην απόφαση κατάχωσης του Ναού αντιτίθενται ορισμένοι τοπικοί σύλλογοι και δημοτικές κινήσεις, που θεωρούν αναγκαία και εφικτή την ανάδειξη του Ναού στον φυσικό του χώρο.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διαμάχη που αφορά την απαλλοτρίωση εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το ανατολικό μέρος της κρηπίδας του Ναού. Η τελευταία εξέλιξη της χρόνιας δικαστικής διαμάχης, ήταν η πρόσφατη εκδίκαση της προσφυγής των ιδιοκτητών για τον καθορισμό της τιμής μονάδος της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, για την οποία εκκρεμεί η δικαστική απόφαση.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:00
https://news.rik.cy/article/2018/12/7/sten-katakhose-tou-naou-aphrodites-ste-thessalonike-emmenei-e-ephoreia-4820819/