Από τα πλοία στα διαστημόπλοια οι Σκωτσέζοι [video]

Από την κατασκευή πλοίων στην κατασκευή διαστημοπλοίων οδεύει η Σκωτία.

 
Η Γλασκώβη, που αποτελούσε κόμβο ναυπηγίας την εποχή της βρετανικής αυτοκρατορίας, αναπτύσσει όλο και περισσότερο την διαστημική βιομηχανία στον τομέα των μικρών δορυφόρων.
 
Μάλιστα η Γλασκώβη κατασκευάζει περισσότερους δορυφόρους από οποιαδήποτε πόλη έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της διαστημικής βιομηχανίας, που ειδικεύονται σε μικρά "CubeSats" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε.
 
"Η Σκωτία ήταν πάντα διάσημη για την κατασκευή πλοίων - και σήμερα κάνουμε διαστημόπλοια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πίτερ Άντερσον, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης του  κατασκευαστή δορυφόρων Clyde Space.
 
Η Clyde Space εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο της Σκωτίας το 2014 και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να κατασκευάζει  έξι δορυφόρους κάθε μήνα. Αυτό οδήγησε σε ταχεία ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας.
 
Στη Σκωτία, ο διαστημικός τομέας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% από το 2010 με κύκλο εργασιών 2,7 δισ. λίρες το περασμένο έτος. Η βιομηχανία απασχολεί περίπου 7.500 άτομα.
 
Οι ελπίδες είναι υψηλές ότι η Σκωτία θα έχει σύντομα τους δικούς της χώρους εκτόξευσης.
 
Σημειώνεται ότι τα σχέδια της Βρετανίας για μια εγχώρια βιομηχανία διαστήματος έχουν ενισχυθεί εν μέσω ανησυχιών ότι θα της απαγορευθεί μετά το Brexit η υποβολή προσφορών για το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί την πλήρη πρόσβαση στο Galileo, καθώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2026, αλλά η ΕΕ αποφάσισε να μετακινήσει μια δορυφορική βάση παρακολούθησης από τη Βρετανία στην Ισπανία για να «διατηρήσει την ασφάλεια».
 
H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δημιούργησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνικών και αεροδιαστημικής, με επικεφαλής τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου "να αναπτύξουν επιλογές για ένα βρετανικό παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης το οποίο θα καθοδηγούσε πυραύλους και δορυφόρους", ανέφερε η κυβέρνηση.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:46

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Kυριακή 5 Μαΐου 2024
22:05
Αυτούς αναζητεί η αστυνομία για τα επεισόδια στο Κίτι
21:45
Έφθασαν τα πτητικά μέσα από την Ιορδανία - Ενισχύουν την αεροπυρόσβεση
21:10
Βραζιλία: Τουλάχιστον 66 νεκροί από τις πλημμύρες - Ξεπερνούν τους 100 οι αγνοούμενοι
21:00
Ο αθλητισμός ως κώδικας επικοινωνίας - 5 Μαΐου 2024
20:50
Στο Παρίσι ο πρόεδρος της Κίνας - Λέει ότι θα αναλάβει δράση για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία
20:41
Μέση Ανατολή: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις - Επιστρέφει τη Τρίτη στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς
20:15
Κυριακή του Πάσχα με έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα στο οδικό δίκτυο
18:03
Φωτιά από πτώση κεραυνού στο Δάσος Πάφου
17:18
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 5/5/24
16:33
Προειδοποίηση από την Cyta για απάτη μέσω SMS
16:09
Ύψωνας: Οργανωμένη η επίθεση από τους κουκουλοφόρους λέει η Αστυνομία - Σε εξέλιξη οι έρευνες (ΦΩΤΟ)
14:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.