Λεβέντ προς ΕΕ: Προστατέψτε μας από τον Ερντογάν

Η καταπίεση και ο εκφοβισμός που επιβάλλει στην κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία μεταφέρθηκε από τον εκδότη και δημοσιογράφο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ, σε συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία της έκφρασης και την κατάσταση του Τύπου στην Τουρκία.

 
Σε παρέμβασή του στο συνέδριο, τόνισε προς τους συμμετέχοντες πως η καταπίεση του Τύπου και ο εκφοβισμός που επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν επεκτείνεται και στην Κύπρο, η οποία είναι, όπως τόνισε, υπό τουρκική κατοχή για 44 χρόνια. Ανέφερε πως ο ίδιος ως εκδότης της εφημερίδας Αφρίκα έχει υποστεί διώξεις και επιθέσεις, με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, όπως η απόπειρα λιντσαρίσματος εναντίον του ιδίου και άλλων δημοσιογράφων της Αφρίκα, πριν από μερικούς μήνες. Οταν γίνεται λόγος για καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, τόνισε, πρεπει αυτό να επεκτείνεται και στην Κύπρο, γιατί και εκεί επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν να επιβάλει την ίδια κατάσταση. Ανέφερε πως ο ίδιος ζει στα κατεχόμενα της Κύπρου και κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ελευθερίας του Τύπου να ανησυχούν και για το τί συμβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο. Επεσήμανε πως είναι υπό δίωξη και αξίωσε να υπάρξει προστασία, υποδεικνύοντας ότι και ο ίδιος είναι Κύπριος και υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
IMG 20180504 114850 
 
 Ο αντιπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, Μιλτιάδης Κύρκος, στην έναρξη του συνεδρίου τόνισε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως και στην Κύπρο λαμβάνουν χώρα επιθέσεις όπως αυτές που έγιναν εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα. Απαντώντας στην παρέμβαση του Σενέρ Λεβέντ, ανέδειξε την ανάγκη να αξιοποιηθούν εργαλεία που να υποβοηθούν την επιτευξη αποτελεσμάτων στις εκκλησεις των Ευρωπαίων προς την Τουρκία, για το θέμα των θεμελειωδών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εργαλεία που απορρέουν από την ενταξιακή σχέση Αγκυρας –Βρυξελλών, τα οποία, είπε, για πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιουνται από τις Βρυξέλλες. Σημείωσε και πως η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία στέλλει αυτό το μήνυμα για την αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας και την ανάγκη να μην εγκαταληφθεί. Οπως τονίζουν εκπρόσωποι της ίδιας της κοινωνίας, σημείωσε ο κύριος Κύρκος, ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, για να ανταποκριθεί σε αρχές και να βελτιωθεί η κατάσταση, αποτελεί και το θέμα της επικαιροποίησης της τελωνειακής ενωσης. Διότι με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, η κοινωνία των πολιτών λέγει πως «δεν θα μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να βοηθά μονον τους δικούς του».
 
Γιοχάνες Χαν: καταστέλλεται ο Τύπος και η ελευθερία εκφρασης στην Τουρκία
 
 Υπάρχει κίνδυνος και για τη δημοκρατική διαδικασία, όταν οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελευθεροι να ασκήσουν το λειτούργημά τους, δηλώνει ο επίτροπος της Κομισιόν Γιοχάνες Χάν, αρμόδιος για τις σχέσεις Γειτονίας και τη Διεύρυνση. Επεσημαίνει και ότι υπάρχει σε μεγάλη κλίμακα καταστολή Μέσων Ενημέρωσης, παρά τις ευρωπαϊκές εκθέσεις και προειδοποιήσεις.
 
 Σε παρέμβασή του στο συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στον Τύπο με την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία, ο κύριος Χαν τόνισε πως ειναι απαραδεκτο τόσοι δημοσιογράφοι και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τουρκικού λαού να είναι στη φυλακή και αναφέρθηκε σε «σοβαρή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
 
 Είπε ότι η Ε.Ε. έχει στοιχεία και παρακαλουθεί την παραβίαση των αρχών της Ε.Ε. Αυτό, πρόσθεσε, δεν το λέγει ως απειλή, αλλά το επισημαίνει ως ένα εργαλείο, για να γίνει υποβοηθηθεί μια αλλαγή στην Τουρκία. Μίλησε και για «δυσανάλογα μεγάλο και βαρύ  τρόπο αντίδρασης του  τουρκικού κράτους στην απόπειρα πραξικοπήματος και εξέφρασε λύπη διότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται στην Τουρκία η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
 Λύπη εξέφρασε και διότι, όπως τόνισε, πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στο συνέδριο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους. Ανέφερε και πως οι πολίτες έχουν δικαιωμα σε ανεξάρτητη ενημέρωση στην Τουρκία, τονίζοντας οπως πρόκειται για ένα κρισιμο στοιχείο σε σχέση με τη συμμετοχή στο δημοκρατικό γίγνεσθαι.
 
 Στο συνέδριο μίλησαν εκπρόσωποι οργανισμων και οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου και από την Τουρκία, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ευρωκοινοβουλίου, ενώσεων δημοσιογράφων Μέσων Ενημέρωσης. Ο Αντριου Γκάρντνερ, εκπρόσωπος Διεθνούς Αμνηστίας, ανέδειξε αποτυχία των θεσμών στην παρακολούθηση και αποτροπή αρνητικών εξελίξεων στην Τουρκία. Ο Ερολ Οντερογλου, εισηγητής για την ελευθερία του Τύπου, μίλησε για παραβιάσεις ανθρωπινων δικαιωμάτων, με την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη χώρα και ανέφερε πως οι δημοσιογράφοι έγιναν αντικείμενο διώξεων και ανακρίσεων, υπό το πρόσχημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και ερευνών για τρομοκρατία. Είπε πως πέραν των 500 δημοσιογράφων αντιμετώπισαν κατηγορίες και διώξεις.
 
 Ο Οζτουρκ Τουρκντογάν, πρόεδρος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εθεσε στη δική του παρέμβαση το ερώτημα πόσο ακόμη θα περιμένουν οι Ευρωπαίοι να παρεκκλίνει η Τουρκία και πότε θα αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις. Απηύθυνε έκκληση όπως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενεργήσουν εφαρμόζόντας όσα προνοούν οι δικές τους συμβάσεις.
 
Της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Σύλληψη δύο προσώπων στην Πάφο για εικονικό γάμο - Αναζητείται 29χρονος
08:33
Β. Παπαδόπουλος: "Πανέτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα στο άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος"
08:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
07:00
Λίβανος: Οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, τονίζει ο συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ
06:44
Αίγυπτος: Τουλάχιστον 12 φοιτητές νεκροί, άλλοι 33 τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο
06:02
Φον ντερ Λάιεν: Υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό
05:55
Ισραήλ - ΗΠΑ: Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν
05:48
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται "στην ίδια σελίδα"
05:47
Στη Νέα Υόρκη για την τριμερή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 15/10/24
05:26
14 Οκτωβρίου
[ΒΙΝΤΕΟ] Δηλώσεις Τατάρ ενόψει τριμερούς
20:54
Νετανιάχου: Τα αντίποινα θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά του Λιβάνου
20:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.