Γαλλία: Πολιτική συμφωνία για ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν

Έλαβε χώρα πολιτική συμφωνία για ένα ενισχυμένο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, κατά τη τρέχουσα Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο (11-14/06), όπου το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν τρεις κανονισμούς για την επικαιροποίηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), σχετικά με την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, τους συνοριακούς ελέγχους και τον επαναπατρισμό των υπηκόων από τρίτες χώρες σε παράτυπη κατάσταση.

Το κείμενο μένει να εγκριθεί επίσημα από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBBE), την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ. Σκοπός της συμφωνίας είναι τα νέα μέτρα να ενισχύσουν τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Κύρια σημεία της συμφωνίας είναι η υποχρέωση ενός κράτους μέλους να ανταλλάσσει λεπτομέρειες σχετικά με τρομοκρατική επίθεση με όλα τα άλλα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, η ανταλλαγή πρόσθετων ή συμπληρωματικών πληροφοριών προβλέπεται να είναι άμεση εάν αφορούν θέματα τρομοκρατίας, παιδιών που εκτίθενται σε βία με βάση το φύλο, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι αναγκαστικοί γάμοι ή οι απαγωγές των γονέων, ή για μη ταυτοποιημένα άτομα που αναζητούνται για τον εντοπισμό υπόπτων σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατίας.

Κατά συνέπεια προβλέπεται αυξημένη χρήση βιομετρικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, εκτυπώσεων παλάμης, εικόνων προσώπου και DNA, με όλες τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, ενισχυμένους κανόνες για την προστασία των δεδομένων, περιλαμβανομένων περισσότερων μέσων και ελέγχου για τις αρχές προστασίας δεδομένων και βελτίωση της πρόσβασης της Europol στο SIS, ιδίως όταν εντοπίζονται τρομοκράτες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής στις στατιστικές για την εκπόνηση αναλύσεων κινδύνου.

Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) είναι ένα σύστημα συγκεντρωτικής πληροφόρησης μεγάλης κλίμακας που υποστηρίζει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, καθώς και την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε 30 χώρες της Ευρώπης. Το SIS δημιουργήθηκε το 1995 για να συμβάλει στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης μετά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Το SIS II ιδρύθηκε το 2006 και λειτουργεί από το 2013. Το Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νομοθετική δέσμη για τη μεταρρύθμιση του SIS II.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:28

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Απάτη σε βάρος 83χρονης - Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
10:27
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
09:56
Υπουργός Άμυνας: Έρχονται αλλαγές που θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες απασχόλησης των ΣΥΟΠ
08:59
1980 κροτίδες εντοπίστηκαν στην κατοχή 28χρονου στη Λεμεσό
08:48
Υπ. Εργασίας: Θα εξεταστούν καταγγελίες ότι καταστήματα λειτούργησαν χθες παράνομα
08:40
7.500 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης
08:30
Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
06:48
Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες στην Οδησσό σε νέα ρωσική πυραυλική επίθεση
06:43
Νέες επικρίσεις Ερσίν Τατάρ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη στάση της στο Κυπριακό
06:35
Χάος σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ από φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές
06:01
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας
05:54
Στη Βηρυτό μετέβησαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
05:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.