Ευρώπη: "Χρειάζεται πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις στο μεταναστευτικό"

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίες λύσεις στο μεταναστευτικό, σημείωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συζητώντας στο Στρασβούργο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γούνκερ να διερωτάται αν πρέπει να δούμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι συζήτησαν με τους Ευρωβουλευτές τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, κάνοντας λόγο για ιστορικές ευθύνες.
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συγκλήθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, συνήλθε σε μια στιγμή που το γεωπολιτικό πλαίσιο παρουσιάζει επιδείνωση. 
 
Εκτίμησε παράλληλα ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια θέματα, ανέφερε όμως ότι δεν πρέπει να αποκρύπτεται το γεγονός πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας, ο οποίος δεν είναι εύκολος.
 
Συγκεκριμένα, για τη μετανάστευση ο κ. Τουσκ είπε ότι η πρόταση του για τις πλατφόρμες αποβίβασης εκτός Ευρώπης, τα κονδύλια στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την καταπολέμηση της παράνομη μετανάστευσης, καθώς και η ενίσχυση της Λιβυκής ακτοφυλακής έτυχαν όλα υποστήριξης από τους ηγέτες.
 
Όσον αφορά τα ελεγχόμενα κέντρα για εξέταση των αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της ΕΕ, είπε ότι επαφίεται στις Κυβερνήσεις να αποφασίσουν αν θέλουν να τα δημιουργήσουν ή όχι.
  
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αναφέρθηκε εξάλλου και στα αποτελέσματα της Ευρωσυνόδου, που συνεδρίασε παράλληλα στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι μετά από κάποια χρόνια στασιμότητας, επανέρχεται στην ουσία η διαδικασία εμβάθυνσης της ΟΝΕ. Ανακοίνωσε παράλληλα τη σύγκληση νέας Ευρωσυνόδου τον Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου.
 
Ενόψει της επίσκεψης Γιούνκερ στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ο κ. Τουσκ ανέφερε εξάλλου ότι η Κομισιόν τυγχάνει της πλήρους στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ.
  
Για τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανέφερε τέλος ότι απομένουν ακόμη κάποια σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν. «Όσο πιο σύντομα λάβουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από το Ηνωμένο Βασίλειο για τα ιρλανδικά σύνορα, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φέτος», κατέληξε.
  
Δεν γνωρίζουμε αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, αξιολογώντας το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου. 

Αναφέρθηκε σε επτά νομοθετικές προτάσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο, πέντε εκ των οποίων μπορούν να τύχουν έγκρισης εντός Ιουλίου και οι άλλες δύο μέχρι τον Δεκέμβριο. «Πρέπει να σπεύδουμε αντί να τραβάμε φρένο», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
  
Ανέφερε εξάλλου ότι στη Σύνοδο λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την προστασία των συνόρων, ενώ μίλησε και για το καταπίστευμα για την Αφρική, στο οποίο τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να προσφέρουν τουλάχιστον €500 εκ.
  
Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είπε ότι πριν από την προσφυγή στις κάλπες στις επόμενες Ευρωεκλογές, θα πρέπει η ΕΕ να είναι έτοιμη να παρουσιάσει έστω και τις κατευθυντήριες γραμμές στους πολίτες.
  
Προειδοποιώντας για τις συνέπειες της καθυστέρησης, είπε μεταξύ άλλων ότι κάθε μήνα που δεν υπάρχει συμφωνία, θα χάνονται 5.000 θέσεις Ευρωπαίων στην έρευνα, λόγω απουσίας χρηματοδότησης των συναφών προγραμμάτων. 
  
Όσον αφορά τη μετάβαση του στις ΗΠΑ, είπε ότι θα εξηγήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι υπολείπεται εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς η υλοποίηση δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις.
  
Αν μπουν στην πλάστιγγα και ζητήματα εμπορευμάτων έναντι παροχής υπηρεσιών, τότε το έλλειμμα είναι αντίστροφο και όχι αυτό που ισχυρίζεται ο Τραμπ, είπε.
  
Για το Brexit, oκ. Γιούνκερ ανέφερε ότι αναμένεται η Λευκή Βίβλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν δεχόμαστε να απομονωθεί το ιρλανδικό ζήτημα, σημείωσε, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι «στο τέλος όλοι εδώ είμαστε Ιρλανδοί».
  
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε την έγκριση ενός συνολικού πακέτου μέτρων για το άσυλο που θα περιλαμβάνει μέτρα και για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
  
Η Συνθήκη, είπε, δεν καθιστά υποχρεωτική την ομοφωνία για έγκριση αυτής της αναθεώρησης, ενώ τόνισε πως αν υπάρχει πολιτική βούληση, οι αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ΕΕΑ Τάκης Χατζηγεωργίου σε παρέμβασή του για το μεταναστευτικό είπε ότι για τη σημερινή κατάσταση φταίει το γεγονός ότι κάποια κράτη κρίνουν ότι είναι προς το συμφέρον τους η απομόνωση και η περιχαράκωση.
  
Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ζήτησε να εκπέμψουν την εικόνα μιας «οραματικής αλλαγής μέσα στην ΕΕ», φέρνοντας θεμελιακές προτάσεις αλλαγών, ώστε τα κράτη να πιστέψουν ότι έχουν συμφέρον από το άνοιγμα. Αν ήμουν μετανάστης και διάβαζα τα συμπεράσματα, θα πήγαινα να πνιγώ, δεν θα είχα άλλη λύση, κατέληξε.
 
Απαντώντας στον κ. Χατζηγεωργίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του, καθώς η πρόκληση της μετανάστευσης δοκιμάζει την ίδια τη συνοχή της ΕΕ «και η απάντησή μας θα καθορίσει το κοινό μας μέλλον».
  
Είπε επίσης ότι η Επιτροπή κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις έχει στηρίξει και εργάζεται προς την υλοποίησή τους. Εναπόκειται στις Κυβερνήσεις των κρατών μελών να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, κατέληξε.
  
«Μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθούν λύσεις», είπε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό όραμα, ρεαλισμό και ισχυρή ηγεσία.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:00

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
11:18
Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για το Ταμείο Αλληλεγγύης
10:44
Αφγανιστάν: 6 νεκροί από επίθεση σε τζαμί
09:27
ΟΑΥ: Ανάγκη ένταξης και άλλων κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ
08:34
Ελεύθεροι οι τρεις αλλοδαποί για τα επεισόδια στον Αστρομερίτη
07:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
06:30
Εν αναμονή για την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία
05:48
Επίθεση Χούθι σε εμπορικά και πολεμικά πλοία
05:41
Οδησσός: Τουλάχιστον 4 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/04/24
05:25
Περού: Στους 25 οι νεκροί από το τροχαίο
05:19
Προτροπές Μπάιντεν για απελευθέρωση των ομήρων
05:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.