Στόχος να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη, λέει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στο Ε

Η Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο, ο κ. Κουρτς εμφανίστηκε έτοιμος για συμβιβασμούς, επέμεινε ωστόσο ότι «θα πρέπει να έχουμε εξωτερικά σύνορα τα οποία λειτουργούν κανονικά».
 
«Στην ΕΕ θα προχωρήσουμε μόνο αν έχουμε το θάρρος να συνεργαστούμε και πέρα από τα όρια των κοινοβουλευτικών μας ομάδων» είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος.
 
Υποσχέθηκε παράλληλα ότι η Αυστριακή Προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε μακροπρόθεσμα να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα.
 
«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πόσο σύντομα θα γίνει αυτό και αν θα υπάρξουν εθνικά μετρά, όπως αυτά στη Γερμανία» είπε αναφερόμενος στο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών για δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» για διαχείριση του προσφυγικού. 
 
Επ’ αυτού, ο κ. Κουρτς συνέστησε υπομονή, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του κυβερνητικού εταίρου, του SPD, και είπε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση από τη Βιέννη για το θέμα αργότερα το απόγευμα της Τρίτης. Αυτό που αναμένουμε από τη Γερμανία είναι «μια κοινή κυβερνητική γραμμή» σημείωσε.
 
Απαντώντας εξάλλου σε αναφορές εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα του, όντας στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Κουρτς απάντησε ότι στόχος της Αυστριακής Προεδρίας είναι να συνεργαστεί τόσο με το Κοινοβούλιο, όσο και με την Κομισιόν, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις εντός του Συμβουλίου.
 
Στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι η Βιέννη αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, ενώ είναι και η τελευταία πλήρης προεδρία πριν από τις Ευρωεκλογές που δια διεξαχθούν τον Μαΐου του 2019.
 
Η ευθύνη μας, συνέχισε, είναι να συμβάλουμε ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το αυτονόητο. Όπως είπε, στα ταξίδια του ως Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας συνειδητοποίησε ότι οι ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητα σε άλλα μέρη του κόσμου. «Το δικό μας καθήκον είναι να παραμείνουν ως έχουν στην Ευρώπη» και η Αυστριακή Προεδρία θα συμβάλει ώστε αυτά να παραμείνουν κάτι το αυτονόητο στην Ευρώπη, σημείωσε.
 
Αναφορά έκανε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα ολοκληρωθεί μόνο όταν οι χώρες αυτές ενταχθούν στην ΕΕ.
 
Αναφέρθηκε στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία περί το τέλος του 2019 και είπε ότι μόνο αν διασφαλιστεί η σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών θα διασφαλιστεί ότι άλλες χώρες της περιοχής δεν θα έχουν επιρροή.
 
Στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αξίζει η πλήρης συμμετοχή στην ΕΕ, αυτές τις χώρες πρέπει να τις στηρίξουμε ανεπιφύλακτα, σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ είπε ότι το πρόγραμμα της Αυστριακής Προεδρίας εμφορείται από αδιαμφισβήτητο φιλευρωπαϊσμό.
 
Αναφέρθηκε παράλληλα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, λέγοντας ότι η Κομισιόν βλέπει κάποτε πιο μπροστά από τα κράτη μέλη. Αν είχαμε δεχτεί την πρόταση επιτροπής Μπαρόζο του 2013 και άλλες προτάσεις που κατέθεσα το 2015 «θα είχαμε γλυτώσει από πάρα πολλά προβλήματα» είπε ο κ. Γιούνκερ.
 
Ζήτησε παράλληλα να προχωρήσει η έγκριση διαφόρων νομοθετημάτων για το άσυλο, αν και όπως είπε, δεν συνάντησε ευήκοα ώτα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν το πρότεινε.
 
Εξάλλου, απαντώντας σε αναφορές της Ουλρίκε Τρεμπέσιους από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι ψέμα να δίνεται η εντύπωση ότι ο ίδιος υποστηρίζει τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». «Δεν έχω πει τέτοιο πράγμα ποτέ» σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της «καλύτερης Ευρώπης» αντί για «περισσότερη Ευρώπη». Η κ. Τρεμπέσιους ανέφερε από την πλευρά της ότι θέλουμε μια Ευρώπη που να περιορίζεται στις δικές της αρμοδιότητες.
 
«Δηλώνω ένοχος, είμαι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» είπε ο Γκι Φερχόφστατ, Επικεφαλής της ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Ζήτησε ταυτόχρονα από τον Σεμπάστιαν Κουρτς να εργαστεί για τη δημιουργία των απαραίτητων συμβιβασμών σε σειρά θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Προεδρία.
 
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Φέρχοφστατ είπε ότι ο μόνος συμβιβασμός στον οποίο μπορεί να καταλήξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το «όχι στη δική μας αυλή». Μιλάμε για πολιτική κρίση στην πλάτη των μεταναστών, κατέληξε.
 
Ο Πρόεδρος των Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν διερωτήθηκε αν Μέρκελ και Ζέχοφερ συζήτησαν το θέμα της δημιουργίας κέντρων τράνζιτ με τον Καγκελάριο Κουρτς, ενώ είπε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα αντισταθεί στην πολιτική του φόβου.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης κατέκρινε τον πρωταγωνιστικό, όπως είπε, ρόλο της αυστριακής Κυβέρνησης στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου «για περισσότερη Ευρώπη φρούριο, για περισσότερους νεκρούς στη Μεσόγειο, για εγκλεισμό σε ‘αποθήκες ανθρώπων’ μέσα και έξω από την ΕΕ». 
 
Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις οποίες στήριξε έμπρακτα η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, είπε. Ανέφερε εξάλλου ότι η απόφαση Κυβερνήσεων να κλείσουν τα σύνορα «αντιβαίνει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών» ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «η περιβόητη αλληλεγγύη μένει κενό γράμμα».
 
Ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλιπ Λαμπέρτς ανέφερε ότι η μετανάστευση αποτελεί πρόκληση, η οποία δεν θα εξαφανιστεί σύντομα και είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει λύσεις, με σεβασμό προς τις αρχές και τις αξίες της.
 
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, Συμπρόεδρος της Ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας», αναφέρθηκε στη δημιουργία κέντρων μεταναστών στα νότια σύνορα της Γερμανίας. Αυτό έκανε και ο Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ και τον κατηγορήσατε, θα κατηγορήσετε τώρα και την Άγκελα Μέρκελ, διερωτήθηκε.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, παρέστη μετά το τέλος της συνεδρίασης σε διάσκεψη Τύπου, στο Στρασβούργο, στην παρουσία των κ. Κουρτς και Γιούνκερ. Αν δεν καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα εξωτερικά σύνορα, αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία εσωτερικών συνόρων, είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
 
Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με την Αφρική, ώστε να αποτραπεί μια «βιβλικών διαστάσεων» κίνηση ανθρώπων από το Νότο στο Βορρά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:01

Τελευταιες Ειδησεις

14 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
22:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Δηλώσεις Τατάρ ενόψει τριμερούς
20:54
Νετανιάχου: Τα αντίποινα θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά του Λιβάνου
20:44
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο "στην ίδια σελίδα"
20:32
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος από Λονδίνο: Στη Νέα Υόρκη με σαφή στόχο
19:59
Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε θετικό βήμα προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού
19:55
Κάλεσμα ΗΠΑ στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Λίβανο
19:53
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε Στάρμερ: Σημαντική και επίκαιρη η συνάντηση μας
19:23
Αλλάζει χώρο το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Φοίτησης και Επανένταξης
18:52
Κατάσχεση 35 κιλών κάvvαβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας
17:48
Ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στον βόρειο Λίβανο με τουλάχιστον 18 νεκρούς
17:17
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 14/10/24
16:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.