Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ επισκέπτεται Πεκίνο, Παρίσι και Βιέννη

Ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ αρχίζει σήμερα μια επίσκεψη στην Κίνα, πριν ταξιδέψει στη Γαλλία και στην Αυστρία, στο πλαίσιο της πρώτης του μεγάλης περιοδείας στο εξωτερικό με σκοπό κυρίως να συζητήσει σχετικά με το Brexit, γνωστοποίησε το Φόρεϊν Όφις.



Στο Πεκίνο, ο Χαντ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, με τον οποίο θα συζητήσουν σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αναφέρει ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Λονδίνο και Πεκίνο κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια περί μιας "χρυσής εποχής" στις διμερείς σχέσεις, κάτι που οδήγησε το 2015 στην επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε δεκτός με τιμές από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β`.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε την Κίνα στις αρχές του 2018.

"Καθώς το ΗΒ εγκαταλείπει την ΕΕ και στρέφεται όλο και περισσότερο προς το εξωτερικό, είμαστε αποφασισμένοι να βαθύνουμε αυτή την εταιρική σχέση" με την Κίνα, τόνισε ο Χαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μετά την απόφαση των Βρετανών η χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, το Λονδίνο πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές επαφές του για να προετοιμάσει εμπορικές συμφωνίες οι οποίες θα αντικαταστήσουν εκείνες που είχαν συνάψει οι Βρυξέλλες.

Μετά την Κίνα ο Χαντ θα ταξιδέψει στο Παρίσι και στη Βιένη για επαφές παρομοίως αφιερωμένες στο Brexit, αλλά επίσης και σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, όπως "η απειλή που προέρχεται από τη Ρωσία", "ο πόλεμος στη Συρία" και "η συμφωνία με το Ιράν" για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό ταξίδι του Χαντ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε, στις αρχές του Ιουλίου, το αξίωμα. Διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών του με την Τερέζα Μέι όσον αφορά τη στρατηγική για το Brexit.

Λονδίνο και Βρυξέλλες θεωρητικά θα κλείσουν συμφωνία ως τα μέσα Οκτωβρίου για το πώς θα οργανωθεί το διαζύγιο, που προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου του 2019, και να βάλουν τα θεμέλια της μελλοντικής τους σχέσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται περισσότερο απ` ό,τι αναμενόταν.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ακροδεξιάς και ευρωσκεπτικιστικής  Λέγκα Ματέο Σαλβίνι συμβουλεύει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να γίνει πιο σκληρή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εάν δεν θέλει να πέσει σε παγίδα, σε συνέντευξή του στους  Sunday Times.

"Σύμφωνα με την εμπειρία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε επιβάλλεσαι, είτε παγιδεύεσαι...σε ορισμένα πράγματα δεν χρειάζεται να δείχνεις ευελιξία", είναι η συμβουλή του Σαλβίνι.

Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν φθάσει σε συμφωνία μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου για την οργάνωση του διαζυγίου τους και τον προσδιορισμό της μελλοντικής τους σχέσης, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του Μαρτίου 2019. Όμως οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε έντονες διαφωνίες για το "σχέδιο του Τσέκερς" της Βρετανίδας πρωθυπουργού που έχει ως στόχο την διατήρηση στενών εμπορικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή ήπειρο μετά το Brexit.

"Δεν υπάρχει ούτε αντικειμενικότητα, ούτε καλή θέληση από την ευρωπαϊκή πλευρά", λέει ο Σαλβίνι, ο οποίος θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να τιμωρήσουν το Λονδίνο.

"Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν καλά, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για εκείνους που θέλουν να βγουν από την ΕΕ. Θυμάμαι το δημοψήφισμα ως υπόδειγμα συμμετοχής και ελευθερίας", αναφερόμενος στην ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου 2016, όταν το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:34

Τελευταιες Ειδησεις

14 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
22:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Δηλώσεις Τατάρ ενόψει τριμερούς
20:54
Νετανιάχου: Τα αντίποινα θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά του Λιβάνου
20:44
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται "στην ίδια σελίδα"
20:32
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος από Λονδίνο: Στη Νέα Υόρκη με σαφή στόχο - Στην «ίδια σελίδα» με το Ηνωμένο Βασίλειο
19:59
Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε θετικό βήμα προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού
19:55
Κάλεσμα ΗΠΑ στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Λίβανο
19:53
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε Στάρμερ: Σημαντική και επίκαιρη η συνάντηση μας
19:23
Αλλάζει χώρο το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Φοίτησης και Επανένταξης
18:52
Κατάσχεση 35 κιλών κάvvαβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας
17:48
Ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στον βόρειο Λίβανο με τουλάχιστον 18 νεκρούς
17:17
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 14/10/24
16:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.