Επέτειος 9/11: 17 χρόνια μετά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί 1.100 θύματα

Δεκαεπτά χρόνια μετά, τα λείψανα περισσοτέρων από 1.100 θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Σε ένα εργαστήριο της Νέας Υόρκης, μια ομάδα επιστημόνων εργάζεται σκληρά για αυτό χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα και επαναλαμβάνοντας καθημερινά δεκάδες φορές το ίδιο πρωτόκολλο.

Αρχικά εξετάζουν ένα κομμάτι οστού, το οποίο βρέθηκε στους Δίδυμους Πύργους και ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

"Το οστό είναι το δυσκολότερο βιολογικό υλικό για να δουλέψει κάποιος", εξηγεί ο Μαρκ Ντιζάιρ, ο βοηθός διευθυντή του αρμόδιου γραφείου στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης.

"Και επιπλέον, όταν εκτίθενται τα οστά σε παράγοντες που βρίσκονταν στο Σημείο Μηδέν--στάχτη, μούχλα, βακτήρια, ηλιακή αντινοβολία, καύσιμα αεροπλάνου και οχημάτων--όλα αυτά καταστρέφουν το DNA. Έτσι, μπορεί να έχουμε ένα δείγμα με πολύ μικρές ποσότητες DNA".

Τα 22.000 κομμάτια ανθρωπίνων λειψάνων που έχουν βρεθεί στο σημείο των επιθέσεων έκτοτε έχουν όλα εξεταστεί. Κάποια μάλιστα ήδη 10 με 15 φορές.

Μέχρι στιγμής τα λείψανα μόνο 1.642 από τα 2.753 θύματα των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί.

Τα υπόλοιπα 1.111 δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο Ντιζάιρ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αλλά το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι το καλύτερα εξοπλισμένο και πιο προηγμένο στη Βόρειο Αμερική.

Τον Ιούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία ταυτοποίηση, το εργαστήριο πρόσθεσε ένα ακόμη όνομα στη λίστα: ο Σκοτ Μάικλ Τζόνσον, ένας 26χρονος αναλυτής, ο οποίος εργαζόταν στον 89ο όροφο του Νότιου Πύργου ήταν ένα ακόμη θύμα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο ρόλος των συγγενών είναι πολύ σημαντικός, εξηγούν οι επιστήμονες, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος ταυτοποίησης των λειψάνων των θυμάτων, με τη χρήση και σύγκριση δείγματος του DNA τους.

Το εργαστήριο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας έχει συνολικά 17.000 δείγματα γενετικού υλικού, αλλά κανένα από αυτά δεν υπάρχει για περίπου 100 θύματα, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια μάταιη για την ταυτοποίηση των συγκεκριμένων λειψάνων.

Μια συγκεκριμένη διαδικασία επιτρέπει στους συγγενείς να αποφασίζουν αν και με ποιόν τρόπο θέλουν να ενημερωθούν για την ταυτοποίηση των λειψάνων των δικών τους ανθρώπων που χάθηκαν.

"Όταν ειδοποιείσαι, πηγαίνεις πίσω σε εκείνη την ημέρα, στον φρικτό τρόπο με τον οποίον χάθηκαν", λέει η Μέρι Φέτσετ, η οποία έχασε τον 24χρονο γιο της Μπραντ στους Δίδυμους Πύργους.

"Σου δίνει όμως και κάποια παρηγοριά το να μπορείς να κάνεις μια ταφή που αξίζει στους αγαπημένους σου".

Η Φέτσετ είναι συνιδρύτρια του "Φωνές της 11ης Σεπτεμβρίου", μιας οργάνωσης που βοηθάει στην αντιμετώπιση των αναγκών όσων επηρεάστηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και από άλλες τραγωδίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:45

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των οχηματαγωγών πλοίων που αφίχθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού
17:34
e-κοφίνι: Αρκετά ακριβότερες είναι οι τιμές των οπωροκηπτευτικών προϊόντων στα σημεία λιανικής πώλησης
17:31
Στάνο: Η βοήθεια της ΕΕ για τον Λίβανο θα αφορα κατά τα 3/4 τις επιπτώσεις του συριακού εμφυλίου και κατά το 1/4 την ενίσχυση της ασφάλειας του Λιβάνου
17:23
Μακρόν: Εάν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη
17:17
Ισραήλ: Συνεδριάζει το Υπουργικό για την προτεινόμενη εκεχειρία στη Γάζα
17:15
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
13:12
Βελτίωση στα μέτρα για έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος παρουσιάσει η Κύπρος
12:35
Πακέτο στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για Λίβανo, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
12:24
Την Τρίτη του Πάσχα η κηδεία της δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Γεωργίας Ψαριά
12:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 02/05/24
12:17
Απάτη σε βάρος 83χρονης - Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
10:27
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
09:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.