Η ΕΕ επιθυμεί τη συμμετοχή γι’ αυτό και η ψήφος στις εκλογές του Μαϊου είναι αναγκαία

Η ΕΕ επιθυμεί τη συμμετοχή όλων των πολιτών όλων των ηλικιών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της, προκρίνει τη συνδιαμόρφωση γι’ αυτό και καλεί όλους να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δήλωσαν οι Γενικοί Διευθυντές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού & Πολιτισμού, Θέμις Χριστοφίδου και για θέματα Επικοινωνίας, Τίμο Πέσονεν σε εκδήλωση την Παρασκευή στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτήν οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν απόψεις και να θέσουν ερωτήματα για την ΕΕ και το ρόλο της στην καθημερινότητά μας αλλά και για τις εκλογές που διεξάγονται τον ερχόμενο Μάιο.

Στην Κύπρο καθορίστηκε η διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου. Ο ανοικτός διάλογος διεξάγεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο εκστρατείας για το μέλλον της Ένωσης και σε μια προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι έχουν ρόλο και λόγο και με την ψήφο τους μπορούν να αλλάξουν πράγματα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας σε σύντομο χαιρετισμό ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι στην ΕΕ υπάρχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την ψήφο μας διαμορφώνουμε καταστάσεις. Είπε ακόμη πως η ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις και γι’ αυτό μπορούμε εμείς ως πολίτες να αναδείξουμε προβλήματα και να ζητήσουμε λύσεις.

Η ΓΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού & Πολιτισμού, Θέμις Χριστοφίδου, η Κύπρια Θέμις Χριστοφίδου ανέφερε πως στην πρόσφατη ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανέδειξε τη μεγάλη σημασία του Erasmus και μίλησε για την ανάγκη αυτό να επεκταθεί και στην Αφρική καθώς με βάση τους υπολογισμούς, τις επόμενες δεκαετίες ο μισός πληθυσμός της γης θα είναι αφρικανικής καταγωγής. Σημείωσε πως παρέχοντας σε αυτούς τους ανθρώπους πρόσβαση στην εκπαίδευση, αυτόματα τους παρέχουμε ευκαιρία στην εργασία και τους αποτρέπουμε από το να στοιβάζονται σε καράβια για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η κ. Χριστοφίδου μίλησε για τα όσα κατάφερε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση της ειρήνης, την κατάργηση των συνόρων, την ελεύθερη διακίνηση και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είπε πως η ΕΕ είναι η λύση στην παγκοσμιοποίηση γιατί μαζί οι Ευρωπαίοι γίνονται δυνατότεροι και μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα.

Ειδικότερα για το Erasmus στην Κύπρο είπε ότι ενδεχομένως να μην επιλέγουν πολλοί το νησί λόγω προβλημάτων στη συνδεσιμότητα, ωστόσο είπε πως τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία όλο και περισσοτέρων πανεπιστημίων , πολλοί επιλέγουν την Κύπρο για το πρόγραμμα.

Στην ερώτηση γιατί πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές η κ. Χριστοφίδου έφερε ως παράδειγμα το Brexit και τι έλεγαν οι νεαροί συμμαθητές της 19χρονης κόρης της στις Βρυξέλλες ότι δηλαδή «αφήσαμε τους γέρους να ψηφίσουν για το μέλλον μας». Ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να πάψει να επικρατεί η προσέγγιση ότι κάθε καλό το κάναμε εμείς αλλά κάθε τι το άσχημο προέρχεται από τις Βρυξέλλες.

Ο Φινλανδός Τίμο Πέσονεν , ΓΔ για θέματα Επικοινωνίας, στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι το γεγονός πως η Κύπρος πέρασε έναν πόλεμο το 1974 αλλά το 2004 κατάφερε να ενταχθεί στην ΕΕ είναι ένα θετικό της Ενωσης και πρόσθεσε ότι από την τελευταία φορά που βρέθηκε στο νησί, πριν από μερικά χρόνια, βλέπει μεγάλες διαφορές, πρόοδο, οικονομική ευρωστία και ανάπτυξη.

Είπε ότι η ΕΕ άνοιξε διάλογο με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και με την Τουρκία και στην ερώτηση πότε θα ενταχθούν αυτές οι χώρες ο ίδιος επιδιώκει να απαντά όχι με συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά δίνοντάς τους την προοπτική για να γίνουν μέλη και το όραμα. Ειδικά για την Τουρκία, είπε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια εξ ου και η κατάσταση είναι στάσιμη.

Κάλεσε όλους να λάβουν μέρος στις εκλογές και να πάνε να ψηφίσουν καθώς με τον τρόπο αυτό δείχνουν ότι γνοιάζονται και είναι ενεργοί πολίτες. Η ΕΕ, ανέφερε, θέλει να έχει συνεργασία με τους πολίτες και να είναι σε άμεση επαφή μαζί τους και η συμμετοχή εκ μέρους τους στις εκλογές είναι ένας τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση. Μίλησε ακόμη και για κάποιες δυνάμεις στην ΕΕ που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ένωση, λέγοντας ότι με την ψήφο μας δίνουμε απάντηση και σε αυτά τα στοιχεία.

Οι πολίτες και ειδικότερα φοιτητές έθεσαν ερωτήματα μεταξύ άλλων για θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης στην ΕΕ, για τη συνθήκη Σιέγκεν, για την κατάσταση στην Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα θέματα μετανάστευσης και προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:28

Τελευταιες Ειδησεις

14 Οκτωβρίου
Βαφεάδης: «Νέα μέτρα για το κυκλοφοριακό επεξεργάζεται η κυβέρνηση»
09:41
«Υπάρχει πάντοτε ελπίδα για το Κυπριακό», διαμηνύει το Λονδίνο
09:08
Μονάδες αφαλάτωσης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, από το Υπουργείο Γεωργίας
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
06:37
Αρχίζουν τα έργα για την ανάπλαση της Τσερίου
06:27
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
06:19
Ένταση μεταξύ Πεκίνου - Ταϊβάν εξαιτίας κινεζικής στρατιωτικής άσκησης
06:12
Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν - Γκάλαντ. Στο επίκεντρο η ασφάλεια της Unifil
05:49
Επίθεση της Χεζμπολάχ κοντά στην Χάιφα με 4 νεκρούς και 68 τραυματίες
05:44
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πεζεσκιάν
05:40
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε κέντρο διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα
05:34
Το απόγευμα η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Στάρμερ στο Λονδίνο
05:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.