Με προσομοιωτής των F-16 Viper και ελικόπτερο S-70 SEAHAWK οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ΔΕΘ

Από 8 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) θα συμμετάσχουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με εκθεσιακό χώρο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η παρουσία των ΕΔ στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ):«εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσεώς τους και της διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες. Αποσκοπεί δε στην ανάδειξη του έργου τους, τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής τους αποστολής, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής τους μέριμνας. Το περίπτερο των Ενόπλωνς Δυνάμεων  θα καταλαμβάνει όλο το κτίριο Νο1 της ΔΕΘ και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

-Εξομοιωτές, οπλικά και δορυφορικά συστήματα, νέες τεχνολογίες.
-Κοινωνική προσφορά των ΕΔ.
-Μέριμνα στρατιωτικού προσωπικού.
-Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ).
-Στρατιωτικές Σχολές.
-Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ).
-Ενημέρωση του κοινού στη χρήση της ηλεκτρονικής πύλης της Στρατολογίας.
-Διαδικτυακά προϊόντα, διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
-Ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στρατιωτικών εργοστασίων.
-Διαδικτυακή περιήγηση και ξενάγηση στα Στρατιωτικά Μουσεία Ελλάδας.
-Ιστορική αναδρομή στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.
-Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.
-Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).
-Επιχειρησιακές δραστηριότητες ΕΔ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο συνταγματάρχης Ευστάθιος Κοκκινίδης, υπεύθυνος για την επικοινωνία στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΕΔ στην 83η ΔΕΘ. Σκοπός είναι η ανάδειξη του έργου των ΕΔ τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής προσφοράς όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής προσφοράς.
Όπως σημείωσε ο κ. Κοκκινίδης θα υπάρχουν διάφορες θεματικές ενότητες, όπως εξομοιωτής μαχητικών F-16, που μάλιστα θα παρουσιάζει τη διαμόρφωση που θα έχουν τα ελληνικά μαχητικά μετά τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και προσομοιωτές βολής οπλικών συστημάτων, αντιαρματικών, δορυφορικά συστήματα, κυρίως σε πλαίσιο διαδραστικό.
«Ο επισκέπτης της φετινής ΔΕΘ θα μπορεί να ‘πετάξει’ ένα μαχητικό F-16 με τι οδηγίες των πιλότων της ΠΑ», τόνισε ο κ. Κοκκινίδης, που σημείωσε με έμφαση πως όλα τα εκθέματα θα είναι «ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό».

 

Στο περίπτερο των ΕΔ θα είναι μεν κυρίαρχη η παρουσία της τεχνολογίας και των πλέον προηγμένων οπλικών και δορυφορικών συστημάτων, οι θεματικές ενότητες όμως είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες. Θα υπάρχει εκπροσώπηση της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ), των Στρατιωτικών Σχολών, του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), ενώ σε μια σπάνια ευκαιρία, ειδικευμένα διαδικτυακά προϊόντα, όπως αυτά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
Έμφαση δίνεται φέτος και στην επαφή του ευρύτερου κοινού με τα στελέχη των ΕΔ που θα βρίσκονται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Θα υπάρχουν και μαθητές των παραγωγικών σχολών, όπως οι Ίκαροι, οι Ευέλπιδες αλλά και στελέχη των επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων (σ.σ ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) με ανάλογο εξοπλισμό, όπως και του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στα πλαίσια μιας συμμετοχής σε πολλά επίπεδα των ΕΔ», σημείωσε ο κ.Κοκκινίδης.

Για τους νεότερους σε ηλικία επισκέπτες θα λειτουργήσει και ένα σημείο όπου, εφόσον το επιθυμούν, «θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν στίβο αναρρίχησης – καταρρίχησης, όπως και εκμάθηση κόμπων», ανέφερε ο κ. Κοκκινίδης. Οι δραστηριότητες συμπληρώνονται και από επίδειξη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και ρομποτικά μηχανήματα.

Dme0QHRW4AAY co

Το πλέον εντυπωσιακό στατικό έκθεμα πάντως βρίσκεται εξωτερικά της εισόδου του χώρου του περιπτέρου των ΕΔ, όπου υπάρχει ένα ελικόπτερο S-70 SEAHAWK του Πολεμικού Ναυτικού, μια σπάνια παρουσία σε έκθεση ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό, ελικόπτερο που «έχει και την επιχειρησιακή αποστολή του στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Επιπρόσθετα από 8 έως και 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα ελλιμενίζονται η φρεγάτα "Ύδρα'' και το υποβρύχιο "Κατσώνης", με δυνατότητα επίσκεψης του κοινού (ώρες επίσκεψης 10:00-13:00 και 17:00-20:00).

Η τελετή εγκαινίων του περίπτερου των ΕΔ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:00.

Πηγή: ΑΠΕ , ΓΕΕΘΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:47

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Χριστοδουλίδης -Σούνακ συζήτησαν για "Αμάλθεια", μεταναστευτκό, Κυπριακό...
18:40
Οι ανακαλύψεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ σε σύσκεψη στο Προεδρικό
18:35
Η Ρωσία κατέρριψε έξι αμερικανούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
18:00
Εκλογές 9ης Ιουνίου: Πέραν των 7.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο του λαού
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
17:45
Ισραήλ: Νεκρός Τούρκος υπήκοος ύστερα από επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού
17:23
Με 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύεται το Υφυπουργείο Έρευνας - Ετήσιος απολογισμός...
16:36
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης
16:25
Σε λειτουργία από την Παρασκευή έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία
16:09
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι στην επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο
15:26
Ιταλία: Φυλάκιση στον Τζανφράνκο Φίνι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
15:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.