Κατά φαντασίαν αλλεργικοί οι περισσότεροι ενήλικες

Ο κατά φαντασία ασθενής του Μολιέρου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αλλεργικός στις τροφές.

Περίπου ο ένας στους πέντε ανθρώπους πιστεύει ότι έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, όμως στην πραγματικότητα μόνο ο ένας στους δέκα, δηλαδή οι μισοί απ' όσους το πιστεύουν, είναι όντως αλλεργικοί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Ρούχι Γκούπτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern και του Νοσοκομείου Παίδων του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 40.000 ενηλίκων.
Διαπιστώθηκε ότι το 19% πιστεύουν πως έχουν κάποια τροφική αλλεργία, όμως στην πραγματικότητα το ποσοστό των αλλεργικών είναι περίπου 10%, ενώ των υπολοίπων τα συμπτώματα δεν δικαιολογούν τη διάγνωση της αλλεργίας.
«Μολονότι βρήκαμε ότι ένας στους δέκα ενηλίκους έχει τροφική αλλεργία, σχεδόν οι διπλάσιοι νομίζουν ότι είναι αλλεργικοί στις τροφές, αλλά τα συμπτώματά τους δείχνουν απλώς κάποια δυσανεξία σε τροφές ή άλλες σχετικές τροφικές διαταραχές», δήλωσε η δρ Γκούπτα.
«Είναι σημαντικό να δει κανείς προηγουμένως ένα γιατρό που θα κάνει κανονική εξέταση και διάγνωση της αλλεργίας, προτού βιαστεί να αποκλείσει από τη διατροφή του κάποια τροφή», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από το 10% που έχουν πειστικά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, μόνο οι μισοί (το 5%) έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση από γιατρό.
Σχεδόν οι μισοί επίσης από τους πραγματικά αλλεργικούς εκδήλωσαν τουλάχιστον μια από τις τροφικές αλλεργίες τους, όταν είχαν πια ενηλικιωθεί.
«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι είναι τόσο συχνό φαινόμενο η εμφάνιση αλλεργίας μετά την ενηλικίωση. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει και πώς μπορούμε να το προλάβουμε», ανέφερε η Γκούπτα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή τροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, είναι απέναντι στα θαλασσινά και ακολουθούν κατά σειρά το γάλα, τα φιστίκια, άλλοι ξηροί καρποί, τα ψάρια,τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια και το σουσάμι.

Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:20

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Νέο ρεκόρ στην τιμή του χρυσού, στα $3.726 η ουγγιά
18:51
Αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου το Κουβέιτ στα 2,55 εκ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο
18:48
Η Κομισιόν καλεί για εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας για κυβερνοασφάλεια
18:39
Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Βασιλιά της Ιορδανίας, στη Νέα Υόρκη
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025
18:00
Βουλή: 10 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας
17:54
Διεθνής Αμνηστία: "Τα λόγια μόνο δεν σταματούν τις θηριωδίες στη Γάζα"
17:47
Ο Υπουργός Υγείας χαιρετίζει τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την τιμολόγηση φαρμάκων
17:43
Ο Βαφεάδης εξήγγειλε επαναλειτουργία Μονάδας Οδικής Ασφάλειας -Υιοθετήθηκαν 9 μέτρα...
17:15
Στις 9 Νοεμβρίου η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ -Στόχος οι βουλευτικές εκλογές
17:08
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 22/09/25
16:17
Ιταλία: Από κύμα κακοκαιρίας πλήττονται βόρειες περιφέρειες
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με τη χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρόλ- να μεταφέρονται σε διαδικτυακό περιβάλλον από όπου μπορούν να παρακολουθήσουν ετεροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες της Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1, ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚ HD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.