ΕΚ: Κατάργηση βίζας για κατόχους διαβατηρίων Κοσόβου

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με 331 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 12 αποχές, επιβεβαίωσε την Πέμπτη τη θέση του για τη βίζα ενόψει του τέλους της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Σύμφωνα με το ΕΚ οι κάτοχοι διαβατηρίου Κοσόβου θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ για μικρές περιόδους χωρίς βίζα.

Μέχρι την υλοποίηση, το Κόσοβο είναι το μόνο κράτος των Βαλκανίων χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας το 2009 και για αυτούς της Αλβανίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το 2010.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν επηρεάζει τις θέσεις των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την αγαγνώριση του Κοσόβου, καθώς Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος.

Εάν υιοθετηθεί, η άρση της υποχρέωσης αυτής θα επιτρέψει στους πολίτες του Κοσόβου να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα για 90 ημέρες σε διάστημα 180 ημερών (εάν κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο) για επαγγελματικά ταξίδια, τουρισμό και οικογενειακούς
λόγους, αλλά όχι για εργασία.

Όλες οι χώρες της ΕΕ (εκτός από τη Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία) και οι τέσσερις χώρες της περιοχής Σένγκεν που δεν ανήκουν στην ΕΕ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) έχουν κοινούς κανόνες για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:39

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο
12:10
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
11:18
Στα 320 εκατομμύρια δολάρια το κόστος της πλωτής αποβάθρας
11:05
Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για το Ταμείο Αλληλεγγύης
10:44
Αφγανιστάν: 6 νεκροί από επίθεση σε τζαμί
09:27
ΟΑΥ: Ανάγκη ένταξης και άλλων κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ
08:34
Ελεύθεροι οι τρεις αλλοδαποί για τα επεισόδια στον Αστρομερίτη
07:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
06:30
Εν αναμονή για την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία
05:48
Επίθεση Χούθι σε εμπορικά και πολεμικά πλοία
05:41
Οδησσός: Τουλάχιστον 4 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/04/24
05:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.