Τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, δεξιώθηκε η κυπριακή παροικία στις ΗΠΑ, την περασμένη Πέμπτη, σε δείπνο που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, στο Παγκύπριο Κοινοτικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη. Ο στρατηγός Λεοντάρης υπηρέτησε τα έτη 2006-2009 στην Ουάσιγκτον ως επικεφαλής του γραφείου της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στις ΗΠΑ και έδινε ανελλιπώς το παρών στις δραστηριότητες των οργανώσεων της Ομογένειας.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, που καλωσόρισαν τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και σημείωσαν τους στενούς του δεσμούς με την Ομογένεια. Παράλληλα, ο Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε και στην υπερψήφιση από τη βουλή της τροπολογίας του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης αναφέρθηκε στην στρατιωτική του σταδιοδρομία και τις αναμνήσεις του από την εδώ παρουσία του ως επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής και τους δεσμούς που ανέπτυξε με ηγέτες της Ομογένειας, όπως ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Νίκος Μουγιάρης κ.α.
«Τότε με ρωτούσαν πολλοί, γιατί η Κύπρος δεν έχει στρατιωτικό ακόλουθο στην Ουάσιγκτον κι εγώ τους έλεγα «υπομονή» Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ήμουν εγώ ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς που θα έστελνε τον αντισυνταγματάρχη Γιώργο Ιωάννου ως τον πρώτο Κύπριο Ακόλουθο Άμυνας στις ΗΠΑ», είπε.
Αναφερόμενος στη δική του παρουσία ως αρχηγού, μίλησε θερμά για τον ενθουσιασμό, τον δυναμισμό τον πατριωτισμό, και την κατάρτιση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, που ζούσαν στιγμές απομόνωσης, μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
«Από τότε ανοίξαμε τους δρόμους. Εχουμε επτά ακολούθους Άμυνας, αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, στέλνουμε αξιωματικούς για εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο και έχουμε αναπτύξει τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή μας και ανταλλάσσουμε εκπαιδεύσεις και κάνουμε πράγματα που λίγα χρόνια πριν δεν περνούσαν από το μυαλό μας».
Ο αρχηγός μίλησε επίσης θερμά για το φρόνημα των κληρωτών της Εθνικής Φρουράς, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τους νεοσυλλέκτους, οι οποίοι «ενώ στις 10 Ιουνίου ήταν τελειόφοιτοι λυκείου, στις 2 Ιουλίου έγιναν στρατιώτες και τέλος Αυγούστου θα οδηγούν άρμα Τ-80. Η νεολαία μας δεν έχει κανένα πρόβλημα. Είναι καταπληκτική, θέλει μηνύματα, ενθάρρυνση και παρότρυνση. Ξεκινώντας από την οικογένεια και το σχολείο, για να τους εμπνεύσουμε τα πατριωτικά αισθήματα που πρέπει να έχουν».
Ο στρατηγός Λεοντάρης υπογράμμισε τη σημασία να προχωρήσουμε με σχεδιασμό στην οργάνωση της Εθνικής Φρουράς.
«Είμαστε καλά και ασφαλώς μπορούμε να πάμε καλύτερα. Ξοδεύουμε λίγα, όμως τα πολλά ή τα λίγα δεν έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ο σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός κι αυτό κάνουμε. Είμαστε σ’ ένα πρόγραμμα που τελειώνει το 2030. Είμαστε μικρή αγορά, οπότε οι προμηθευτές δεν μας έχουν σε πρώτη προτεραιότητα. Το ευχάριστο με την άρση εμπάργκο είναι ότι ίσως θα αλλάξουν ορισμένα πράγματα».
Καταλήγοντας, είπε πως στην Εθνική Φρουρά δίδεται μεγάλο βάρος στο προσωπικό, στο οποίο προσφέρονται δυνατότητες και ευκαιρίες για να αναδείξει τι αξίζει και αυτή η προσπάθεια έχει στεφθεί με επιτυχία στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς.
«Στην Εθνική Φρουρά, το 65% είμαστε επαγγελματίες. Οι στρατιώτες είναι το λιγότερο προσωπικό. Ξοδεύουμε λιγότερα στην εκπαίδευση, λιγότερο κόστος συντήρησης, λιγότερα ατυχήματα. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε μηδέν θανατηφόρα περιστατικά», ανέφερε ο κ. Λεοντάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει σταδιακά ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και στα τρία Σώματα.
Καλωσόρισμα Μαυρογιάννη
«Έχει αρχίσει να γίνεται θεσμός η παρουσία του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στις συναντήσεις που γίνονται Ηνωμένα Έθνη και αυτό αποτελεί συμβολή από μέρους του στην καταξίωση της Ε.Φ και στην Κύπρο και στην περιοχή», είπε καλωσορίζοντας το στρατηγό Λεοντάρη ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που χαρακτήρισε τον αρχηγό «άνθρωπο που αγαπά τον τόπο, σέβεται την αποστολή του και περιποιεί σε όλους μας τιμή η εδώ παρουσία του».
Είπε ότι με τις πρόσφατες παραβιάσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου περνάμε δύσκολους καιρούς και ακόμη δεν έχουμε βρει τον τρόπο να τις σταματήσουμε.
«Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικά και δραστήριοι, για να καταφέρουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και ει δυνατόν το ταχύτερο να τις τερματίσουμε και να ανατρέψουμε τα νέα δεδομένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία επί του εδάφους», πρόσθεσε.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος.
ΑΧΕΠΑ
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείς ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Χωριάτης, ο ύπατος ταμίας Σάββας Τσίβικος και ο πρώην πρόεδρος και πρόεδρος του δ.σ. Νίκος Καρακώστας, οι οποίοι απένειμαν στο αρχηγό της Εθνικής Φρουράς το «Βραβείο Τιμής» της ΑΧΕΠΑ. Η βράβευση επρόκειτο να λάβει χώρα πριν δύο εβδομάδες στο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, στο οποίο λόγω των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο αρχηγός.
Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δικές του μνήμες ως μικρό παιδί στις ΗΠΑ, από την τουρκική εισβολή, με τις εικόνες που μετέφεραν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και τις διαδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην Ουάσιγκτον.
«Η ΑΧΕΠΑ τότε συνέβαλε στο να κινητοποιηθεί η Ομογένεια σε εθνικό επίπεδο και να προβληθεί η τεράστια αδικία σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου», είπε, υποσχόμενος ότι δεν θα ησυχάσουμε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.
«Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους Κυπρίους ή τους Έλληνες, αλλά ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό», είπε ο Γιώργος Χωριάτης
Για το στρατηγό Λεοντάρη είπε πως είναι άγρυπνος φρουρός της ελευθερίας της Κύπρου και υπερασπιστής του ελληνισμού και άξιος της διάκρισης.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΒΑ)
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:39
https://news.rik.cy/article/2019/7/14/ekdelose-kupriakes-paroikias-epa-pros-time-strategou-elia-leontare-8089675/