Υπ. Υγείας: Η μετάδοση του ιού μέσω κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή

H μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, έπειτα από ανησυχία που προκάλεσε ανάμεσα στους καταναλωτές ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο Σφαγείο CYPRA στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιστήμονες και Αρχές σε όλο το κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τη νόσο COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Αρχή περαιτέρω επισημαίνει πως τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV) δείχνουν ότι δεν έχειν σημειωθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ότι, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, δεν προκύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά στη μετάδοσή του μέσω της πρόσληψης τροφίμων, συμπληρώνεται.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει επίσης δηλώσει ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR) δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που να οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι όμως δυνατή με την αφή, καθώς τα παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλεννογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Ωστόσο αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη  μόλυνση της επιφάνειας από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.

Τέλος, σημειώνεται ότι και η Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) δηλώνει, βάσει της έως σήμερα γνώσης, ότι αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι καταναλωτές να τηρούν απλούς κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή των τροφίμων όπως
τον βασικό κανόνα υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα, καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό μαγείρεμα του φαγητού (κρέας), σωστή αποθήκευση τροφίμων ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία ψυγείου, καθαρισμό της επιφάνειας κοπής κρέατος μετά από κάθε χρήση, αποφυγή των μολύνσεων, με τη χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί, ενώ συστήνεται να μηναφήνει ο κόσμος άλλα τρόφιμα δίπλα σε ωμό κρέας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025
20:36
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω κυβερνοεπίθεσης
20:28
ΗΠΑ μόνο για πλούσιους: Ο Τραμπ επιβάλλει βίζα εργασίας 100.000 δολαρίων και πλατινένιες έναντι 5 εκατ. δολαρίων
20:25
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εντείνει τον έλεγχό του στις πληροφορίες που δημοσιεύονται από τον Τύπο
20:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 20/09/25
16:07
Η Χαμάς δημοσίευσε φωτογραφία ψυχολογικής πίεσης με Ισραηλινούς ομήρους
15:37
Eurovision: Επικριτικό το Βερολίνο στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ
15:34
H κυβέρνηση Τραμπ προωθεί την πώληση όπλων προς το Ισραήλ
14:43
Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα
14:02
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις εργασίες της 80ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
13:41
Ο κλάδος υπαλλήλων του Τμήματος Δασών της ΠΑΣΥΔΥ καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της
13:40
Πυκνό και ώριμο το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο
11:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με τη χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρόλ- να μεταφέρονται σε διαδικτυακό περιβάλλον από όπου μπορούν να παρακολουθήσουν ετεροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες της Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1, ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚ HD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.