Υπ. Υγείας: Η μετάδοση του ιού μέσω κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή

H μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, έπειτα από ανησυχία που προκάλεσε ανάμεσα στους καταναλωτές ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο Σφαγείο CYPRA στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιστήμονες και Αρχές σε όλο το κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τη νόσο COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Αρχή περαιτέρω επισημαίνει πως τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV) δείχνουν ότι δεν έχειν σημειωθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ότι, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, δεν προκύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά στη μετάδοσή του μέσω της πρόσληψης τροφίμων, συμπληρώνεται.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει επίσης δηλώσει ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR) δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που να οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι όμως δυνατή με την αφή, καθώς τα παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλεννογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Ωστόσο αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη  μόλυνση της επιφάνειας από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.

Τέλος, σημειώνεται ότι και η Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) δηλώνει, βάσει της έως σήμερα γνώσης, ότι αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι καταναλωτές να τηρούν απλούς κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή των τροφίμων όπως
τον βασικό κανόνα υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα, καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό μαγείρεμα του φαγητού (κρέας), σωστή αποθήκευση τροφίμων ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία ψυγείου, καθαρισμό της επιφάνειας κοπής κρέατος μετά από κάθε χρήση, αποφυγή των μολύνσεων, με τη χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί, ενώ συστήνεται να μηναφήνει ο κόσμος άλλα τρόφιμα δίπλα σε ωμό κρέας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαΐου
Τμήμα Μετεωρολογίας - Δελτίο Καιρού 03/05/24
05:08
02 Μαΐου
Γιασάρ Γκιουλέρ: Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία με την Ελλάδα μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης
22:39
Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς
22:16
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
21:47
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την χειρότερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών του G7 το επόμενο έτος
21:40
Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, σύμφωνα με Bloomberg
21:25
Τη δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών για ελαχιστοποίηση της παράνομης χρηματοδότησης, εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών
20:56
Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα», δηλώνει ο αρχηγός της Χανίγια
20:21
ΟΗΕ για Γάζα: Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται στα 30 με 40 δισ. δολάρια
18:48
Το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
18:19
Υπουργική Σύνοδο για το Μεταναστευτικό θα φιλοξενήσει η Κύπρος στις 17 Μαϊου
17:47
Τμήμα Μετεωολογίας: 3ο Δελτίο Καιρού 2/5/24
17:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.