Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Guardian

Θέση υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα λαμβάνει με κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.



Η τοποθέτηση της εφημερίδας γίνεται εν μέσω αναζωπύρωσης της συζήτησης για το μέλλον των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μετά από τη διάταξη που προστέθηκε στη διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ για τη δεύτερη φάση του Brexit περί διευθετήσεων για την επιστροφή και αποκατάσταση κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.

Αν και η διάταξη αφορά περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, όπως σημειώνει ο Guardian, το άρθρο σχολιάζει πως «θα παρείχε ξεκάθαρα μια πλατφόρμα για ανανεωμένη άσκηση πίεσης επί του Λονδίνου» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το βασικό επιχείρημα της εφημερίδας είναι ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και οι Brexiteers με τρόπο «ρομαντικό» προτάσσουν ως δικαιολόγηση του Brexit την ανάκτηση του πεπρωμένου της Βρετανίας και της εθνικής της υπερηφάνειας, τη σημασία της εθνικής κυριαρχίας, αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας, την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα του παρελθόντος.

«Αυτό που ισχύει για τη Βρετανία θα έπρεπε ασφαλώς να ισχύει και για την Ελλάδα. Η αποκατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα θα αναγνώριζε την εγκυρότητα των συναισθηματικών προσκολλήσεων μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας και της αίσθησης του εαυτού της, μετά από το οικονομικό σφυροκόπημα που έχει δεχθεί επί πάνω από μία δεκαετία. Θα διέψευδε επίσης την υποψία ότι η Βρετανία έχει μαγευτεί τόσο πολύ από τη δική της χαμένη αυτοκρατορία που είναι ανίκανη να αποκαταστήσει μία παλιά αδικία», συνάγει το άρθρο.

Μεταξύ άλλων, επίσης, το άρθρο κατηγορεί τη Βρετανία του 19ου αιώνα για «ματαιοδοξία» που οδήγησε στην αγορά των Γλυπτών από τον κερδοσκόπο λόρδο Έλγιν και αποκρούει τις «εχθρικές» απαντήσεις στο αίτημα για επανένωση των Γλυπτών ως «ύβρη».

Αντίθετα, ο ιστορικός και αρθρογράφος της Daily Telegraph Άντριου Ρόμπερτς έγραψε άρθρο μεταφέροντας «τα λόγια των ίδιων των Γλυπτών» τα οποία υποστηρίζουν ότι δε θέλουν να επιστρέψουν στη σύγχρονη Αθήνα, αλλά να μείνουν στο Λονδίνο που είναι πιο κοντά στα ιδανικά της αρχαίας Αθήνας.

Από τη δική της πλευρά η αναπληρώτρια διευθύντρια των Times Σάρα Μπάξτερ είχε λάβει θέση με άρθρο της υπέρ της επιστροφής, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «λογική» κίνηση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΚΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:47

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 17/7/2025
11:12
Στις φλόγες 8 οχήματα στο Τσέρι
11:09
Τα περί πραγματικοτήτων, επαναλαμβάνουν Φιντάν και Τατάρ
09:04
Λιβύη: Νέα πρόκληση με το που έφυγε ο Γεραπετρίτης
08:49
«Ηρώων Φως»: Συναυλία μνήμης και τιμής από το ΡΙΚ
07:30
Ταρακουνήθηκε η Αλάσκα από 7,3 Ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμι
07:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025
07:00
Τουρκία: Μετά την καταδίκη Ιμάμογλου, νέα έρευνα σε βάρος Οζέλ
06:40
Συρία: Υπερβαίνουν τους 350 οι νεκροί στην επαρχία των Δρούζων
06:26
Γκουτέρες: Δεσμευμένος στο Κυπριακό και προς τον λαό της Κύπρου - Σε εξέλιξη η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη
05:49
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 17/7/2025
05:23
16 Ιουλίου
Διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε η οικογένεια του σφετεριστή Σιμόν Αϊκούτ
21:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.