Πραγματικός εκσυγχρονισμός το άνοιγμα των δεδομένων του δημοσίου στους πολίτες

Το άνοιγμα των δεδομένων του δημοσίου προς τους πολίτες είναι ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε χαιρετισμό του στην Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων 2020,  που διοργάνωσαν το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και το Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης OpenAIRE της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Όπως είπε, η μεγάλη πρόκληση είναι «να απελευθερώσουμε αυτό το καύσιμο που μπορεί να δώσει ώθηση σε περαιτέρω επανάσταση για την τεχνολογία, για την έρευνα για την ανάπτυξη, για την πρόοδο, το οποίο λέγεται δεδομένα και δεδομένα του δημοσίου».
 
Το κράτος, πρόσθεσε, οφείλει να είναι υποστηρικτικό σε αυτές τις προσπάθειες, ενώ έκανε λόγο για μια απεριόριστη προοπτική που αφορά την έρευνα, την καινοτομία, την πολιτική λογοδοσία την ανάπτυξη, τη δημοκρατικότητα και την πρόοδο.
 
Η Κύπρος σε αυτή την πανευρωπαϊκή προσπάθεια, όπως είπε, είναι και πρωτοπόρος, αφού έχει σε σύντομα χρονικά διάστημα επιτύχει πολλά όσον αφορά το άνοιγμα των δεδομένων στην Κύπρο και έγινε μεγάλη πρόοδος.
 
Σημείωσε επίσης ότι ο πλούτος των δεδομένων που παράγει και κατέχει το δημόσιο δεν αποτελεί ιδιοκτησία της Κυβέρνησης και δεν πρέπει να μένει κλειδωμένος σε συρτάρια του Υπουργείου, αντίθετα ανήκει στους πολίτες.
 
«Μέχρι σήμερα, έγιναν αποφασιστικές και συντονισμένες ενέργειες για το άνοιγμα των δεδομένων του δημοσίου, με μεθοδικότητα και προσήλωση των εμπλεκομένων στην όλη προσπάθεια. Η όλη διαδικασία υπήρξε σαφώς δύσκολη και επίπονη, καθότι αφενός επρόκειτο για ένα έργο το οποίο ξεκινούσε από το μηδέν χωρίς προηγούμενη γνώση ή εμπειρία, αφετέρου αφορούσε οριζόντια όλη τη δημόσια υπηρεσία με μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων», είπε.
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι από το 2015 τέθηκε σε ισχύ η εθνική εναρμονιστική νομοθεσία για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημοσίου στην Κύπρο, στην οποία καθορίζονται και ρυθμίζονται με ρητό και σαφή τρόπο όλα τα θέματα πολιτικής. Η νομοθεσία αυτή θα αντικατασταθεί με έναν νέο Νόμο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2021, προς εναρμόνιση της Κύπρου με την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα.
 
Επίσης σημείωσε ότι εκπονήθηκε Στρατηγικό Πλάνο για τα Ανοικτά Δεδομένα (2017-2021), μέσω του οποίου προωθούνται επιμέρους δράσεις βάσει σχετικής προτεραιοποίησης, ενώ αναπτύχθηκε μια σύγχρονη και με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα Εθνική Πύλη διάθεσης των ανοικτών δημόσιων δεδομένων (data.gov.cy), σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Είπε επίσης ότι δημιουργήθηκε Δίκτυο Λειτουργών – Συνδέσμων σε όλη τη δημόσια υπηρεσία, στο οποίο παρέχεται συστηματική εκπαίδευση και υποστήριξη, στο πλαίσιο της προσπάθειας τα δεδομένα να παραμένουν επικαιροποιημένα και ποιοτικά.
 
Ανέφερε ακόμα ότι διοργανώθηκαν μέχρι σήμερα 2 Μαραθώνιοι Ανάπτυξης Εφαρμογών με ανοικτά δημόσια δεδομένα και σειρά ημερίδων τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Όπως είπε, οι δράσεις  αυτές απέφεραν καρπούς, αφού τα δεδομένα του δημοσίου της Κύπρου επαναχρησιμοποιούνται πλέον από μεγάλο αριθμό ερευνητών, επιχειρήσεων και προγραμματιστών για την ανάπτυξη νέων και ευφάνταστων εφαρμογών και εργαλείων (π.χ. για την ποιότητα του αέρα, για τις τιμές των καυσίμων, για τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, τουριστικές εφαρμογές, εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το ΚΟΙΟΣ για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από δημόσιους φορείς – για την Αστυνομία, για την ΑΗΚ, για το Τμήμα Δημοσίων Έργων κ.ά.).

 
Οι ενέργειες της Κύπρου, πρόσθεσε, αναγνωρίστηκαν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η Κύπρος είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019, η Κύπρος κατατάχθηκε στην 4η θέση με συνολική βαθμολογία 80%, στην κατηγορία “Fast Trackers”, μεταξύ των 32  χωρών που συμμετείχαν. Είναι η Κύπρος που μπορεί.
 
«Οι προοπτικές είναι τεράστιες, εμείς ως κράτος οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας, να συνεχίσουμε το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων, επικεντρωμένοι πλέον και στην ποιότητα και στην αμεσότητα, επενδύοντας σε ακόμα πιο σύγχρονες υποδομές διάθεσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των κρατών και των οικονομιών βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση των δεδομένων.
 
Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο θα δώσει πολύ μεγάλη σημασία στο κεφάλαιο δεδομένα, όπως και στη σωστή αξιοποίηση και διαχείρισή τους, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση για την Κύπρο το θέμα της κυβερνοασφάλειας.
 
 Σημείωσε επίσης ότι η διαχείριση των δεδομένων είναι και θα είναι πρόκληση για τον καθένα ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ότι θα πρέπει στην εκπαίδευση να ενσωματωθεί η απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης δεδομένων.
 
Είπε ακόμα ότι η ανοικτή επιστήμη, αποτελεί τη φυσική εξέλιξη στον τρόπο εκτέλεσης της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών, της μεταφορά της γνώσης καθώς και της ευρύτερης οργάνωσης των επιστημονικών κλάδων. Πρόσθεσε ότι το οικοσύστημα στο σύνολό του οφείλει να διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ερευνητικά αποτελέσματα και δεδομένα προς όλους τους ενδιαφερόμενους και άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.
 
Σημείωσε επίσης ότι η διακυβέρνηση των δεδομένων είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν διαρρέουν προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητες πληροφορίες.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε  ότι η ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.  Πρόσθεσε ότι  το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι αρωγός στις πολιτικές και πρωτοβουλίες για ενσωμάτωση και εφαρμογή της ανοικτής επιστήμης και κατ’ επέκταση της ανοικτότητας των δεδομένων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας ήδη σημαντική πορεία, εφόσον με την εμπλοκή σε σχετικά ευρωπαϊκά έργα η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου λειτουργεί ως το μοναδικό στην Κύπρο εθνικό γραφείο ανοικτής πρόσβασης, με άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας και με την υποστήριξη των πολιτικών αυτών.
 
Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Λένια Ορφανίδου ανέφερε ότι το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού προωθεί σειρά μεταρρυθμιστικών έργων και δράσεων με σκοπό την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στους πολίτες. Το έργο για άνοιγμα των δεδομένων του δημοσίου, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό πυλώνα των δράσεων αυτών.

Πηγή ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:38

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
22:00
Επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, δηλώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:48
Μήνυμα στη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία, έστειλε ο Άντονι Μπλίνκεν
21:40
Χριστοδουλίδης -Σούνακ συζήτησαν για "Αμάλθεια", μεταναστευτκό, Κυπριακό...
18:40
Οι ανακαλύψεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ σε σύσκεψη στο Προεδρικό
18:35
Η Ρωσία κατέρριψε έξι αμερικανούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία
18:03
Εκλογές 9ης Ιουνίου: Πέραν των 7.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο του λαού
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
17:45
Ισραήλ: Νεκρός Τούρκος υπήκοος ύστερα από επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού
17:23
Με 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύεται το Υφυπουργείο Έρευνας - Ετήσιος απολογισμός...
16:36
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης
16:25
Σε λειτουργία από την Παρασκευή έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.