Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από την ΕΕ να είναι έτοιμη στην επόμενη πανδημία

Οι ηγέτες έξι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πιστεύοντας ότι η Ένωση δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που έθεσε η πανδημία της Covid-19, ζήτησαν τη δημιουργία αποθεμάτων ζωτικής σημασίας φαρμάκων και εξοπλισμού καθώς και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της Ένωσης στις κρίσεις δημόσιας υγείας.

Η ΕΕ των 27 κρατών και η Βρετανία έχουν καταγράψει περίπου 1,4 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, ή περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου. Στην κορύφωση της κρίσης, πολλά κράτη της ΕΕ κατέφυγαν σε μέτρα προστατευτισμού, αυξάνοντας τα εμπορικά εμπόδια για να αποτρέψουν την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού στους γείτονές τους.

Σε κοινή επιστολή τους που εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες της Δανίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας στήριξαν προτάσεις για κοινή έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Η χαοτική απάντηση στον νέο κορονοϊό, που στοίχισε επισήμως τις ζωές 184.256 ανθρώπων στην ΕΕ, «έγειρε ερωτήματα» σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση, ιδίως όταν «αναφερόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τονίζουν στην επιστολή τους.

«Μια ευρύτερη, ολιστική στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από κάθε κράτος μέλος που προσπαθεί να ενισχύσει την ετοιμότητά του», ανέφεραν οι ηγέτες.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση αποθεμάτων φαρμάκων ζωτικής σημασίας, προμηθειών και εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για διάρκεια ενός τριμήνου, καθώς και συνεργασία μεταξύ κρατών και εταιρειών για την παραγωγή βασικών προϊόντων σε περιόδους κρίσης.

Το Reuters είχε μεταδώσει ότι τα κράτη μέλη υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στην επιδημία και είχαν αναφέρει στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο ότι δεν χρειάζονται να παραγγείλουν περισσότερα ιατρικά εφόδια.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ικανότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, μέσω της χρηματοδότησης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας και μιας «πλατφόρμας ετοιμότητας» που θα διασφαλίζει τις προμήθειες εμβολίων από τις δημόσιες αρχές, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Τα αποτελέσματα ερευνών θα μπορούν να μοιράζονται σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων Covid-19, αναφέρει το έγγραφο, το οποίο ζητά επίσης από κοινού παρακολούθηση και ανάλυση διαφορετικών στρατηγικών δοκιμών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:40

Τελευταιες Ειδησεις

07 Οκτωβρίου
Βανδαλισμοί στο Γυμνάσιο Κιτίου-Άγνωστοι έσπασαν τζάμια και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους
12:29
Έναρξη διαλόγου για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας
12:13
Πετρελαϊκό σταθμό στην Κριμαία-τον μεγαλύτερο στην περιοχή- έπληξε ο ουκρανικός στρατός
11:33
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 7/10/24
11:03
Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
11:00
Ισαάκ Χέρτσογκ: Ο κόσμος να στηρίξει το Ισραήλ στη μάχη κατά των εχθρών
10:49
Οδηγός, 57 ετών, προκάλεσε σύγκρουση 5 οχημάτων: Οδηγούσε με επταπλάσια αλκοόλη από την κανονική
10:29
Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν γιατροί και νοσηλευτές
10:01
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της Χάιφα
09:22
Μάριος Χαρτσιώτης: Δειλή και εύκολη πράξη η παραίτηση
08:12
Λόιντ Όστιν: Ακλόνητη η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ
06:49
Ρατσιστική επίθεση και ληστεία εις βάρος διανομέων φαγητού
06:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.