Κορονοϊός: Αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικό φάρμακο δοκιμάζονται ως θεραπείες

Δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων και του καρκίνου δοκιμάζονται ως πιθανές θεραπείες για ασθενείς με COVID-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης.

Τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 θεωρείται πως προκαλούνται από μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών, και οι ερευνητές εξετάζουν αν τα φάρμακα που καταστέλλουν ορισμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αποτροπή μιας ραγδαίας κλιμάκωσης των συμπτωμάτων.

Το Namilumab της Izona Bioscience, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται ήδη σε τελικού σταδίου δοκιμές για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μιας φλεγμονώδους νόσου που αποκαλείται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι το πρώτο από τέσσερα υποψήφια φάρμακα στη δοκιμή CATALYST.

Θέτει στο στόχαστρο μια κυτοκίνη που αποκαλείται GM-CSF, η οποία σε μη ελέγξιμα επίπεδα θεωρείται πως παίζει ρόλο οδηγού-κλειδί στην υπερβολική και επικίνδυνη φλεγμονή των πνευμόνων που παρατηρείται σε ασθενείς με COVID-19.

Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη για τη θεραπεία της COVID-19 στην Ιταλία.

Το δεύτερο φάρμακο, το Infliximab (CT-P13), που αναπτύχθηκε από τη Celltrion Healthcare UK, είναι ένα αντικαρκινικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οκτώ αυτοάνοσων νοσημάτων περιλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ο Μπεν Φίσερ, ερευνητής δοκιμών από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμγχαμ, είπε: «Τα αναδυόμενα στοιχεία καταδεικνύουν έναν κριτικό ρόλο των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην καταιγίδα κυτοκινών που συνδέεται με σοβαρή μόλυνση από COVID-19.

»Στην έρευνα CATALYST ελπίζουμε να καταδείξουμε πως με μία μοναδική δόση τέτοιου είδους φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ασθενείς μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε τη ραγδαία επιδείνωση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την ανάγκη για μηχανικό επεμβατικό αερισμό σε αυτή την ομάδα ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση».

Άλλα φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα που δοκιμάζονται για την ικανότητά τους να καταστείλουν την καταιγίδα κυτοκινών σε δοκιμές περιλαμβάνουν το Kevzara της Regeneron και της Sanofi, το Actemra της Roche, καθώς και το otilimab των Morphosys και GlaxoSmithKline.

Η ιαπωνική Takeda διαθέτει στρατηγικό πακέτο μετοχών στην Izana.

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:39

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
15:53
Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου, γνωστή και ως "Μαντάμ Σουσού"
15:15
Η Πυροσβεστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις λαμπρατζιές
15:08
Με στόχο την αποστολή στον Άρη ξεκινά στις ΗΠΑ το ετήσιο συνέδριο "Humans to Mars"
12:15
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 4 Μαΐου 2024
12:10
Σε κατάσταση συναγερμού η Κένυα και η Τανζανία: Πλησιάζει ο κυκλώνας Χιντάγια
12:10
Ελλάδα: Η μεγαλύτερη έξοδος εκδρομέων των τελευταίων ετών
11:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 04/05/24
11:22
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις φοιτητών
10:50
Έκαψαν ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού
10:41
Το Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας
08:35
Άντονι Μπλίνκεν: Η Χαμάς το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός
08:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.