«Όχι» Γερμανίας στην πρόταση Τραμπ να προσκληθεί ο Πούτιν στη σύνοδο ηγετών της G7

Το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προσκληθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Rheinische Post.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε αποβληθεί το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Αλλά ο Μάας δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στην Ομάδα, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Η ίδια η Ρωσία θα έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διαδικασία επιστροφής της στην Ομάδα εάν συνέβαλε να υπάρξει ειρηνική λύση της σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μάας.

Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, ευρύτερου σχήματος που συμπεριλαμβάνει αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η G7 και η G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την G11, ούτε την G12 πλέον», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να προσκληθούν όχι μόνο ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά και εκείνοι άλλων κρατών.

Ο Χάικο Μάας περιγράφει τη σχέση με τη Ρωσία με την έκφραση «δύσκολη το τρέχον διάστημα» σε πολλά πεδία. «Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία», συμπληρώνει.

Η Γερμανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συρράξεις στη Λιβύη και στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ρωσία πρέπει και αυτή να συνεισφέρει τη συμβολή της, που είναι υπερβολικά αργή στην Ουκρανία», επιμένει ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:49

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Με 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύεται το Υφυπουργείο Έρευνας - Ετήσιος απολογισμός...
16:36
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης
16:25
Σε λειτουργία από την Παρασκευή έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία
16:09
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι στην επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο
15:26
Ιταλία: Φυλάκιση στον Τζανφράνκο Φίνι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
15:02
Νετανιάχου: Η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, στη νότια Γάζα, θα πραγματοποιηθεί
14:56
Κόμπος: Σημαντική η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
14:26
Πακέτο οικονομικής στηριξης προς τον Λίβανο θα ανακοινώσει η Πρόεδρος της Κομισιόν
14:20
Πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά την ανακοίνωση περί καρκίνου
14:08
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά
13:52
Πρόεδρος: Αρνητικές οι εξελίξεις για την ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας
13:50
Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία
13:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.