Τμήμα Αρχαιοτήτων: Ο Φάρος αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτικής μας παράδοσης

Αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτικής μας παράδοσης και της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελούν οι φάροι, τα λιμάνια, τα αγκυροβόλια, μαζί με τους όρμους, τα ναυάγια και τις άγκυρες, τους αμφορείς, τις απεικονίσεις και τα ομοιώματα καραβιών, που χρονολογούνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους, αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων η οποία εορτάζεται την 3η Κυριακή κάθε Αυγούστου.


Με απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Φάρων και για αυτό «καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν τον Φάρο στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου, ώστε να γνωρίσουν και να απολαύσουν τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και το νησιωτικό χαρακτήρα της πατρίδας μας και το ξεχωριστό φυσικό τοπίο που περιβάλλει όλα τα μνημεία που αποτελούν το μοναδικό αυτό χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι «το χαρακτηριστικό που καθιστά ιδιαίτερο το συγκεκριμένο φάρο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου, που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς επίσης και μέρος του δικτύου NATURA 2000, εξαιτίας της μοναδικής σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος στον χώρο αυτό».

Η σχέση του φάρου με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η πόλη της Νέας Πάφου ιδρύθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο, αντικαθιστώντας την Παλαιά Πάφο (αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου), εξαιτίας κυρίως της άμεσης πρόσβασης που το νέο λιμάνι προσέφερε στη θάλασσα.

Μέσα από αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε εξολοκλήρου το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναδεικνύεται μια πτυχή της θαλάσσιας ιστορίας του τόπου μας που δεν είχε τονιστεί προηγουμένως, αυτή της κληρονομιάς των φάρων, εφόσον αποτελεί και το μοναδικό σύμπλεγμα φάρου που συντηρήθηκε, αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε στην Κύπρο.

Συγχρόνως, η συντήρηση και διαμόρφωση της περιοχής του Φάρου της Πάφου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τους δημοφιλέστερους και πιο γραφικούς πόλους έλξης για τους επισκέπτες της πόλης της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα, με διεθνή πλέον προβολή, μεταφέροντας έτσι τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας ανά το παγκόσμιο.

Ο Φάρος της Πάφου, η διαχείριση του οποίου είναι κάτω από την αρμοδιότητα της Αρχής Λιμένων Κύπρου, κτίστηκε στις αρχές της Αγγλοκρατίας και τυπολογικά ακολουθεί τον τύπο του πύργου με κυκλική διατομή, στον εξώστη του οποίου υπάρχει ο μηχανισμός εκπομπής λάμψης.

Αποτελεί ενιαίο δομικό σύνολο με τα κτίρια στα οποία διέμενε ο φαροφύλακας, ο οποίος, κάτω από αντίξοες συνθήκες φρόντιζε για την προστασία και ασφάλεια των ναυτικών.

Αλλοι φάροι στις ακτές της Κύπρου είναι αυτοί στο Κάβο Γκρέκο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, στο Κάβο Κίτι της Επαρχίας Λάρνακας, στο Κάβο Γάτα στο Ακρωτήρι, στην Κερύνεια, στον Κορμακίτη και στη βραχονησίδα Κλείδες της Καρπασίας, οι οποίοι επίσης χρονολογούνται στην περίοδο της Αγγλοκρατίας, ενώ ο νεότερος φάρος βρίσκεται στον Ακάμα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων υπενθυμίζει το κοινό ότι «σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, τηρούνται όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για προστασία από τον κορωνοϊό».

Όπως αναφέρει καταλήγοντας, «τις πρωτόγνωρες αυτές μέρες της πανδημίας και των καλοκαιρινών διακοπών, ας τις αφιερώσουμε για να έρθουμε κοντά στην πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε, εμείς και κυρίως τα παιδιά μας, να μάθουμε και να θυμηθούμε τις αυθεντικές και διαχρονικές αξίες που διασώζει ο αρχαιολογικός μας πλούτος».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

25 Νοεμβρίου
Σε κινητοποίηση βρίσκονται συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΑΗΚ, για αποκατάσταση των ζημιών
18:15
Αναστέλλεται η αυριανή δίωρη στάση εργασίας στον Δήμο Λάρνακας
18:06
Δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας και Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη
18:02
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
18:00
Συνάντηση Ταγίπ Ερντογαν με ΓΓ ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην Άγκυρα
17:58
Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στα κατεχόμενα λόγω των σφοδρών ανέμων
17:56
Την αναγκαιότητα μείωσης του αριθμού των αντιδημάρχων τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου
16:53
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζει αδυναμίες και στρεβλώσεις
16:46
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 25/11/24
16:15
Αίγυπτος: 17 άνθρωποι αγνοούνται από ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα
16:06
Προς συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ Λιβάνου το Ισραήλ
15:43
Νάνοι ιπποπόταμοι και ελέφαντες οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου - 24 Νοεμβρίου 2024
14:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.