Πρώτη πράξη για άντληση κονδυλίων από το Next Generation EU

Τους άξονες πολιτικής και τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα Υπουργεία για άντληση των επιδοτήσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation EU) από την πανδημία, κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κατάθεση των κατευθυντήριων γραμμών, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη των διεργασιών καταρτισμού του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που είναι προϋπόθεση για απορρόφηση των επιδοτήσεων, οι οποίες για την Κύπρο ανέρχονται σε €1,09 δισεκατομμύρια.

«Σκοπός μας είναι μέχρι τον Οκτώβριο να υποβληθεί το πρόγραμμα, διότι είναι πολύ σημαντικό στη δημοσιονομική πτυχή», είπε ο κ. Πετρίδης, εξηγώντας πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων αυτών θα υποκαταστήσουν δαπάνες του προϋπολογισμού, υποβοηθώντας έτσι το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χώρας.

Όπως είπε, ήδη από πλευράς Υπουργείου, έχουν αρχίσει οι συναντήσεις με τα άλλα Υπουργεία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα ακολουθήσουν και συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο «με σκοπό εντός Οκτωβρίου να έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα».

Το συντονιστικό ρόλο θα αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού Συντονισμού και Ανάπτυξης όπως γίνεται με τα ευρωπαϊκά ταμεία, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι τα κονδύλια αυτά θα δοθούν κάτω από αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ορόσημα αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς η έγκριση του κάθε εθνικού προγράμματος θα είναι με βάση βαθμολόγηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε κράτος μέλος (Country-Specific Recommendations, CSRs).

«Το πρόγραμμα θα έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις», είπε και εξήγησε πως η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών θα συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις, όπως καθορίζονται στα CSR’s, όπως μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας, της υγείας τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα.

«Για αυτό τον λόγο, πέραν του προγράμματος, χρειάζεται και η συνεργασία και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Βουλής, για να καταφέρουμε να αυξήσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ικανότητα απορρόφησης των κονδυλίων αυτών», πρόσθεσε.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις για την Κύπρο ανέρχονται σε €1,09 δις για τα επόμενα επτά χρόνια και θα πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι το 2026, ενώ η δέσμευση των κονδυλίων θα γίνει μέχρι το 2023.

«Έχουμε πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα να τρέξουμε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση, αλλά, όπως είπα, πρέπει να είναι συνδεδεμένες με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

Σημείωσε τέλος πως η συνεισφορά της Κύπρου στην ΕΕ αναμένεται το 2021 να αυξηθεί κατά €100 με €150 εκατομμύρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:14

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό, λέει ο Εκπρόσωπος
17:21
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/24
17:13
Ισραήλ: 25χρονη νεκρή και 10 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση ενόπλου
16:28
Πανέτοιμο το Ιράν να απαντήσει σε πιθανή... απάντηση -επίθεση του Ισραήλ
16:22
Λίβανος: Αγνοείται η τύχη κορυφαίου στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης
16:11
Με το χέρι στην σκανδάλη το Ισραήλ για αντίποινα εναντίον του Ιράν -Επιθέσεις σε Λίβανο -Γάζα
16:01
Συνέντευξη Γεραπετρίτη: Μιλά για τριμερή, Κυπριακό και ηλεκτρική διασύνδεση...
15:54
Σε πλήρη εξέλιξη ο επαναπατρισμός, μέσω Κύπρου, υπηκόων ξένων χωρών από τον Λίβανο
15:32
Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για ανάδειξη προέδρου -Έξι οι υποψήφιοι μνηστήρες...
15:18
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 6/10/24
15:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
12:55
Υπέκυψε στα τραύματα του ο Μηνάς Χατζημιχαήλ
11:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.