Δανία: Έξι Ινουίτ, παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στη Γροιλανδία πριν από 70 χρόνια, ζητούν αποζημίωση από την Κοπεγχάγη

Ήταν εκείνοι που υποτίθεται ότι θα γίνονταν η δανόφωνη ελίτ της Γροιλανδίας: το 1951, 22 παιδιά Ινουίτ χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και στάλθηκαν στη Δανία, την τότε αποικιοκρατική δύναμη. Έξι ζουν ακόμη και ζητούν τώρα αποζημίωση από την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης που πέρσι ζήτησε συγγνώμη για τη μοίρα που τους επιφύλαξε.

Ήταν εκείνοι που υποτίθεται ότι θα γίνονταν η δανόφωνη ελίτ της Γροιλανδίας: το 1951, 22 παιδιά Ινουίτ χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και στάλθηκαν στη Δανία, την τότε αποικιοκρατική δύναμη. Έξι ζουν ακόμη και ζητούν τώρα αποζημίωση από την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης που πέρσι ζήτησε συγγνώμη για τη μοίρα που τους επιφύλαξε. «Έχασαν την οικογένειά τους, τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους και το αίσθημα ότι ανήκαν σε κάποια κοινότητα» εξήγησε στην εφημερίδα Politiken ο δικηγόρος τους, Μαντς Πράμινγκ.

«Πρόκειται για καταπάτηση του δικαιώματός τους στην ιδιωτική και οικογενειακή αρχή, με βάση το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πρόσθεσε. Σε επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν, οι έξι, που είναι ηλικίας 70-80 ετών, ζητούν αποζημίωση ύψους 250.000 κορωνών (33.600 ευρώ) ο καθένας. Ο Πράμινγκ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην πρωθυπουργό να απαντήσει στο αίτημά τους, προειδοποιώντας ότι στη συνέχεια θα προσφύγει στα δικαστήρια.

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε στο δικαστήριο αν το κράτος δεν πληρώσει», διαβεβαίωσε. Το 1951, 22 παιδιά από τη Γροιλανδία, η οποία μέχρι το 1953 ήταν δανέζικη αποικία και στη συνέχεια απέκτησε σταδιακά την αυτονομία της, επιλέχθησαν για να μετεγκατασταθούν στη μητροπολιτική Δανία. Τους υποσχέθηκαν μια καλύτερη ζωή, ότι θα μάθουν δανέζικα και θα επιστρέψουν στη Γροιλανδία για να γίνουν η μελλοντική ελίτ της νήσου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Κοπεγχάγης και Νούουκ, της γροιλανδικής πρωτεύουσας.

Στη Δανία, τα παιδιά στερήθηκαν κάθε επαφή με τους συγγενείς τους. Όταν γύρισαν στη Γροιλανδία, δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους αλλά οδηγήθηκαν σε ένα ορφανοτροφείο, μολονότι δεν ήταν ορφανά. Πολλά δεν ξαναείδαν ποτέ τις οικογένειές τους. Τον Δεκέμβριο, η πρωθυπουργός ζήτησε επίσημα συγγνώμη. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι συνέβη. Αλλά μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε συγγνώμη από εκείνους τους οποίους οφείλαμε να φροντίσουμε αλλά δεν το κάναμε», είπε η Φρεντέρικσεν τότε. Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξε ότι η συγγνώμη δεν συνιστά κατ’ ανάγκη και δέσμευση για καταβολή αποζημιώσεων. «Η κυβέρνηση και εγώ η ίδια πιστεύουμε ότι η αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος είναι το κλειδί.

Είναι σημαντικό να μάθουμε από αυτά τα λάθη ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί», είπε η Άστριντ Κραγκ στην Politiken.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Στην Τεχεράνη μεταβαίνει αύριο ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας- Θα συναντηθεί με τον Πεζεσκιάν
19:50
Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, μεγάλος νικητής στις εκλογές στην Αυστρία
19:12
Χρίστος Ανδρέου: Η σύλληψη του ισοβίτη έγινε κατορθωτή μετά από αξιολόγηση σωρείας πληροφοριών
18:59
Η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε στόχους στην Υεμένη
18:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
17:49
Αυστρία: Εκλογές με το ακροδεξιό κόμμα να αναμένεται να πάρει την πρωτία
17:23
Σε ακατοίκητο διώροφο σπίτι στη Λεμεσό συνελήφθη ο ισοβίτης κατάδικος Δώρος Θεοφάνους-video
17:13
Λευκός Οίκος: Ο ολοκληρωτικός πόλεμος έναντίον του Ιράν ή της Χεζμπολλάχ δεν θα φέρει στα σπίτια τους τους κατοίκους του βορρά
16:45
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 29/9/24
16:37
Μητσοτάκης: Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους
16:15
Nέα επίθεση του Ισραήλ στη Βυρητό-Εξουδετερώθηκε ακόμη ένας ηγέτης της Χεζμπολλάχ
16:07
Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών: Η δολοφονία του μέλους των Φρουρών της Επανάστασης δεν θα μείνει αναπάντητη
15:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.